Dania z azjatycką nutą. Do jakich potraw wykorzystać sos sojowy?

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.

Łosoś z sosem kokosowo-sojowym

Składniki:

  • 200 g łososia
  • 1/2 szklanka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • garść wiórków kokosowych
  • mąka, sól, pieprz oliwa
  • świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie łososia z sosem kokosowo-sojowym

Pokroić łososia w bardzo dużą kostkę. Przyprawić pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie. W międzyczasie wlać do rondelka mleko kokosowe i sos sojowy i zredukować, aż do uzyskania gęstego sosu. Łososia udekorować wiórkami kokosowymi i tymiankiem, sos podawać jako dip.

Polędwica z sosem sojowym

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej (w całości)
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i oliwa

Sos:

  • 75 g sosu sojowego
  • 75 g Amaro Montenegro lub w zastępstwie czerwone wino i ocet balsamiczny

Przygotowanie polędwicy z sosem sojowym

Do rondelka wlać sos sojowy i Amaro. Zredukować do konsystencji syropu.

W międzyczasie pokroić polędwicę, przyprawić solą i pieprzem i zwinąć z liściem laurowym i obwinąć wszystko sznurkiem spożywczym, aby liście się dobrze trzymały. Na patelni rozgrzać oliwę z siekanym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, a następnie usmażyć na tym polędwicę ze wszystkich stron. Podawać ze zredukowanym sosem, udekorować ziołami.

Zupa z sosem sojowym

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 l wody
  • 70 g sos sojowy
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g marchewka
  • 150 g pora
  • 1 świeże chili
  • garść pomidorków
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka imbiru
  • kawałek selera naciowego
  • świeże zioła do dekoracji: kolendra, tymianek, mięta

Przygotowanie zupy z sosem sojowym

Piersi z kurczaka wymieszać z solą i pieprzem, do garnka wlać 3 łyżki oliwy i smażyć mięso, aż się zarumieni. Marchewkę, pora i selera w pokroić w kostkę, posiekać chili, imbir i czosnek. W drugim garnku zagotować wodę i dodawać pokrojone warzywa, wrzucać do wody w kolejności od najtwardszych do najmiększych. Wlać sos sojowy i gotować 30 minut.Osobno gotować spaghetti. Zupę przelej do misek i udekoruj ziołami.

Jakub Kamiński/East News

Miks warzywny w sosie sojowym

Składniki:

  • 150 g zielonej świeżej fasolki
  • 80 g pora
  • garść pieczarek
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • 80 g kiełków sojowych
  • garść świeżych pomidorków
  • kawałek imbiru i czosnku
  • do dekoracji: orzechy włoskie i świeża mięta
  • sos sojowy
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić:

Gotować fasolkę przez 2-3 minuty, a następnie pokroić ją na 3 części. Na mniejsze kawałki pokroić paprykę, kiełki sojowe, pomidorki i pieczarki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać drobno siekany imbir i czosnek, a następnie wszystkie warzywa. Całość smażyć przez 2-3 minuty, dolać sos sojowy i smażyć jeszcze kilka minut do połączenia składników.

Podawać na kolorowym talerzu i udekorować świeżymi ziołami i orzechami.

Zobacz też:

Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa

Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami?

Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania

Dlaczego kuchnia azjatycka jest zdrowa? Zobacz wideo:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości