Kurczak po tajsku to jeden z bardziej znanych w Europie przepisów wywodzących się ze sztuki kulinarnej Tajlandii. Tajski styl gotowania przez wieki kształtował się pod wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Dlatego też tajskie dania, takie jak kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym czy kurczak curry po tajsku, zachwycają intensywnym smakiem i orientalnymi przyprawami.

Dla potraw kuchni tajskiej najbardziej charakterystycznymi składnikami są mleko kokosowe, owoce morza, skorupiaki, tofu (serek sojowy powstający w procesie fermentacji soi) oraz aromatyczne przyprawy – tajskie chili, tajska bazylia, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki .

Kuchnia tajska jest zaraz po chińskiej najbardziej popularną w Europie. Prawdopodobnie najlepiej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. Ogromną popularnością cieszy się też pad thai. Pora spróbować kolejnych tajskich dań! Poznaj dwa sprawdzone przepisy na kurczaka po tajsku.

Kurczak w mleku kokosowym po tajsku czy kurczak chrupiący po tajsku ? Wybierz swoją ulubioną recepturę i zaserwuj aromatyczny orientalny obiad!

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym to propozycja dla fanów orientalnych dań w intrygującej formie. Intensywny smak curry jest doskonale przełamywany przez delikatne, słodkie mleko kokosowe. Jeśli masz ochotę na kurczaka po tajsku, poniższy przepis powinien ci przypaść do gustu.

Składniki na 4 porcje:

· 1 podwójna pierś z kurczaka,

· 5 pieczarek,

· 1 puszka mleczka kokosowego,

· pół marchewki,

· pół czerwonej papryki,

· 3 łyżki pasty curry (żółta, zielona lub czerwona – do wyboru),

· 1 cebula,

· gruby szczypior z 1 dymki,

· garść świeżej kolendry,

· garść orzechów nerkowca,

· szczypta papryki chili ,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczak dokładnie umuj, osusz i pokrój na paseczki lub w kostkę (zależnie od preferencji). Przełóż mięso do miski, dopraw pastą curry, odrobiną chilli (chyba że pasta curry jest już wystarczająco ostra) oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka odstaw do lodówki, żeby marynował się przynajmniej 15 minut.

Zajmij się warzywami. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki pokrój w talarki, a cebulę posiekaj.

Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kurczaka razem z marynatą. Kiedy delikatnie się podsmaży, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Całość smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj pieczarki. Duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Dodaj orzechy nerkowca i podsmażaj około 5 minut. Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca będzie smakował naprawdę wyjątkowo, ale dobrze się sprawdzą także nieprażone orzechy ziemne. Gdy wszystko się ładnie zrumieni, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczak po tajsku z ryżem to klasyczna kombinacja. Ryż możesz nałożyć obok mięsa albo podać go w nasmarowanych tłuszczem miseczkach. Kurczak w mleku kokosowym po tajsku wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą. Dla dekoracji możesz też dorzucić kilka orzechów nerkowca.

Zobacz film: Miodowo-musztardowe nóżki kurczaka. Źródło Dzień Dobry TVN

Chrupiący kurczak po tajsku – przepis na kurczaka po tajsku w panierce

Masz ochotę na kurczaka chrupiącego po tajsku? Przepis jest zaskakująco prosty. Kurczak po tajsku w panierce to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Można je serwować jako danie główne albo jako przekąskę na imprezie. Żeby panierka miała piękny złoty kolor, warto wykorzystać kulinarny trik i dodać do ciasta odrobinę kurkumy.

Składniki na 4 porcje:

· 1 litr oleju do smażenia,

· 1 podwójna pierś z kurczaka,

· 400 g mąki pszennej,

· 1 jajko,

· 1 łyżeczka imbiru,

· szczypta kurkumy,

· 1 łyżeczka ostrego curry,

· szczypta chilli,

· 250 ml wody,

· 1–2 łyżeczki sosu rybnego,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.

Kurczak panierowany po tajsku swą chrupkość zawdzięcza przede wszystkim dobremu ciastu. Aby je przygotować, zmieszaj w misce mąkę, rozkłócone jajko, imbir, szczyptę kurkumy, curry, chilli, sos rybny i wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksowana masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, tak by dokładnie przylgnęła do każdego kawałka mięsa i zbytnio nie ściekała.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Zanurzaj po kolei kawałki kurczaki w cieście i wkładaj do oleju. Smaż, aż się zezłocą. Łyżką cedzakową przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie kawałki kurczaka. Pamiętaj, że jeśli w trakcie smażenia olej za bardzo pociemnieje, warto wymienić go na nowy.

Kurczak w cieście po tajsku to potrawa, którą można serwować na ciepło z ryżem i surówką z białej kapusty, ale będzie też doskonały jako zimna przekąska. Wtedy idealnie sprawdzi się azjatycki dip lub sos.

Co sądzisz o tym artykule?
79
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0