Domowe sushi - przepis i wskazówki Konrada Budzińskiego

Konrad Budziński
Jak zrobić domowe sushi?
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Jak przygotować pyszne, kolorowe sushi we własnym domu? Przepisem i wszystkimi wskazówkami podzielił się z nami Konrad Budziński.

Sushi już od dawna zdobywa kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jest pyszne, zdrowe i niestety często bardzo drogie. Jest na to sposób - domowe sushi to nie tylko przyjemność jedzenia, ale również ogromna radość tworzenia. To jedno z tych dań, które angażuje wszystkich domowników czy gości i naprawdę każdy ma co robić. Odmierzanie ryżu, krojenie wszystkich składników, wymyślanie, co w danej rolce sushi się znajdzie, samo rolowanie, krojenie i dekorowanie, a wreszcie wspólna uczta. Jak przygotować sushi we własnym domu pokaże nam Konrad Budziński szef kuchni w HANAMI SUSHI w Zalesiu Górnym.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ryż do sushi - składniki i sposób przygotowania

  • 500 g ryżu do sushi
  • 150 ml octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru
  1. Przygotuj zalewę. Wlej ocet do miski, dodaj cukier i mieszaj do momentu dopóki cukier się rozpuści. Odstaw do momentu ugotowania ryżu.
  2. Na brzegu dużej, kolejnej głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń jakbyś wkręcał żarówkę. Wylej wodę. Wlej ponownie. Czynność powtórz, do momentu, aż woda w której płuczesz ryż będzie przejrzysta. Ta ilość ryżu pozwoli na przygotowanie 8 rolek dla 4 osób.
  3. Gotowanie w ryżowarze: do miski ryżowaru wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą dołączonej miarki porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci miarek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij ryżowar pokrywą i gotuj automatycznie, jak wskazuje producent urządzenia.
  4. Gotowanie w garnku: Do garnka wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci szklanek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij garnek pokrywą i gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do "zaparowania".
  5. Na ugotowany, gorący ryż wylej zalewę (ocet+cukier) i mieszaj łyżką tak, aby zalewa mogła dotrzeć do każdego ziarenka ryżu. Przerzucaj od dołu ku górze przez ok minutę.
  6. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 2 min. Po tym czasie powtórz czynność i znów "przemieszaj" ryż. Ponownie przykryj ściereczką. Powtórz za kolejne 5 min i pozostaw. Po ok 30 min ryż będzie gotowy do przygotowania sushi.

Przygotowanie Sushi

Poniżej przepisy na różne typu sushi. Do przygotowania maki-sushi potrzebujemy liści nori, czyli prasowanych wodorostów, najczęściej sprzedawanych w formie prostokątnych lub kwadratowych, czarnych, cienkich, suchych plastrów.

Przepis na sushi - hoso maki z awokado

Potrzebujemy:

  • arkusz nori
  • ryż 75 gr
  • sezam prażony (do smaku)
  • awokado 35gr (paski)

Przepis na sushi - futo maki z łososiem, serkiem i awokado

Potrzebujemy:

  • arkusz nori
  • ryż 100 gr
  • łosoś 45 gr
  • awokado 20 gr (paski)
  • serek 2 łyżeczki
  • liść sałaty

Przepis na sushi - california maki z paluszkiem krabowym, majonezem i ogórkiem

Potrzebujemy:

  • arkusz nori
  • ryż 100gr
  • 2 paluszki krabowe
  • ogórek pokrojony w paski 10cm
  • majonez 2 łyżeczki
  • sezam do posypania rolki maki

Jak zrobić sushi - sposób przygotowania krok po kroku

  1. MAKI uchodzi za najpopularniejszy rodzaj sushi. Do zwijania sushi najlepiej sprawdzi się bambusowa mata. Przed zwijaniem możemy owinąć ją folią spożywczą aby ryż się nie przyklejał.
  2. Składniki sushi zawija się w płat nori. Ważną kwestię stanowi to, w którą stronę zawijać sushi. Ogólna zasada jest taka, aby rozłożyć na macie nori błyszczącą stroną do dołu. Następnie na środku płatu układa się cienką, około półcentymetrową warstwę ryżu.
  3. Płat nori nie może być na całej powierzchni pokryty ryżem. Należy pozostawić na końcu około 5 cm pas bez pokrycia. Przed nakładaniem warto zwilżyć dłonie, aby ugotowany ryż się do nich nie przyklejał.
  4. Następnie poleca się rozsmarować warstwę ryżu pastą wasabi lub majonezem, po czym można już kłaść na płacie nori dodatkowe składniki.
  5. Kolejno można już zwijać sushi w rulon. Powinno się to robić szybkimi i zdecydowanymi ruchami, wspomagając się matą oraz podtrzymując palcami znajdujące się w środku dodatki – dzięki temu nie wypadną. Sushi należy zwijać w rolkę tak długo, aż pozostanie tylko nieposmarowany ryżem pas nori. Trzeba zwilżyć go wodą, a następnie zlepić z utworzoną rolką. Na sam koniec można jeszcze zawinąć sushi w matę i delikatnie docisnąć, co pomoże w uzyskaniu odpowiedniego kształtu rolki.

Dodatki jakich można używać do sushi:

  • Ogórek
  • Awokado
  • Oshinko-marynowana rzodkiew
  • Sałata
  • Por
  • Kiełki
  • Kanpyo-gotowana tykwa
  • Grzyby shiitake-słodkie japońskie grzyby
  • Kiełki
  • Serek Filadelfia
  • Majonez
  • Pikantny sos
  • Prażony sezam
  • Liczne owoce i warzywa

Jak zrobić sushi? - wskazówki dotyczące ryb

  • Nie wszystkie ryby możemy jeść na surowo.
  • Używamy ryb morskich/oceanicznych, czyli słonowodnych.
  • Bakterie i pasożyty nie tolerują słonej wody.
  • Ryby kroimy w zależności od potrzeby użycia.
  • Jeśli chcemy zrobić nigiri, to kroimy w cienkie plastry, jeśli używamy do zrobienia maki-sushi to w paski.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości