Międzynarodowy Dzień Sushi
Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez powodu Japończycy znani są ze swojej długowieczności. Surowa ryba jest bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a wodorosty mają mnóstwo wapnia, magnezu i potasu.
Sushi - przepis na ryż
- 1 kg ryżu do sushi np. Okomesan, koshihikari
- woda w proporcji do ryżu 1-1,2
- kawałek glona Kombu
Zalewa:
- 200 ml ocet ryżowy
- 80 g cukru
- 35 g soli
Ryż płuczemy w misce pod bieżącą wodą i masujemy tak, by pozbyć się nadmiaru skrobi do momentu, aż woda będzie klarowna.
Następnie odsączamy na sicie przez 15-20 min.
Osączony ryż wkładamy do rice cookera, zalewany odpowiednią ilością wody i dokładamy kawałek glona kombu, gotujemy 45 min.
Po ugotowaniu ryż doprawiamy zalewą octową, mieszamy i studzimy.
Daniel Brzeziński
Klasyczne futomaki
- 60 g łosoś świeży
- 10 g serka kremowego (1 łyżeczka)
- 10 g avocado (1 cząstka/ łódeczka)
- 70 g ugotowany i zaprawiony ryż do sushi
- 2 g pasty wasabi
- 1/2 płatka nori
Daniel Brzeziński
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka
Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane?
Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?
Autor: Luiza Bebłot