Dziś robimy sushi. Sprawdź przepisy Daniela Brzezińskiego

18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.

Międzynarodowy Dzień Sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez powodu Japończycy znani są ze swojej długowieczności. Surowa ryba jest bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a wodorosty mają mnóstwo wapnia, magnezu i potasu.

Sushi - przepis na ryż

  • 1 kg ryżu do sushi np. Okomesan, koshihikari
  • woda w proporcji do ryżu 1-1,2
  • kawałek glona Kombu

Zalewa:

  • 200 ml ocet ryżowy
  • 80 g cukru
  • 35 g soli

Ryż płuczemy w misce pod bieżącą wodą i masujemy tak, by pozbyć się nadmiaru skrobi do momentu, aż woda będzie klarowna.

Następnie odsączamy na sicie przez 15-20 min.

Osączony ryż wkładamy do rice cookera, zalewany odpowiednią ilością wody i dokładamy kawałek glona kombu, gotujemy 45 min.

Po ugotowaniu ryż doprawiamy zalewą octową, mieszamy i studzimy.

Daniel Brzeziński

Klasyczne futomaki

  • 60 g łosoś świeży
  • 10 g serka kremowego (1 łyżeczka)
  • 10 g avocado (1 cząstka/ łódeczka)
  • 70 g ugotowany i zaprawiony ryż do sushi
  • 2 g pasty wasabi
  • 1/2 płatka nori

Daniel Brzeziński

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane?

Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości