Aromat jesieni zamknięty w pysznym deserze. Przepisy na ciasta korzenne

Aromat jesieni zamknięty w pysznym deserze. Przepisy na ciasta korzenne
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapraszamy na jesienne wypieki
Zapraszamy na jesienne wypieki
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jesienią nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak zapach świeżo upieczonego ciasta korzennego. Cynamon, imbir, kardamon i goździki potrafią zamienić zwykłe popołudnie w przyjemny, rozgrzewający rytuał. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował kilka przepisów na jesienne, korzenne desery. 

Kucharz przyrządził ciasto korzenne z kremem waniliowym, cynamonki, ciasto marchewkowe z cynamonem, a także piernik buraczany. Przepisy poniżej.

Ciasto korzenne z kremem waniliowym

Ciasto korzenne z kremem waniliowym
Ciasto korzenne z kremem waniliowym
Ciasto korzenne z kremem waniliowym
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 180 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 150 g ciemnego brązowego cukru,
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
  • 330 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • łyżka mielonego kardamonu,
  • łyżka mielonego cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 240 g śmietany w temperaturze pokojowej,
  • 60 g oleju roślinnego, np. rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 280 g cukru pudru,
  • 30 g ciemnego brązowego cukru,
  • 115 g serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i przygotuj formę (22 lub 24 cm średnicy), wyłożoną papierem do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, kardamon, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie odstaw. Do dużej miski, używając miksera, dodaj masło, cukier i cukier brązowy, a potem miksuj na średnich/wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodawaj jajka po jednym do masy i miksuj do połączenia. Zeskrob boki miski i kontynuuj, dodając połowę mieszanki mąki, kontynuując na niskich obrotach, miksując do połączenia.

Dodaj śmietanę, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia, uważając, aby nie przemieszać ciasta. Następnie dodaj drugą połowę mąki i mieszaj do połączenia. Za pomocą gumowej szpatułki delikatnie wymieszaj ciasto, aby upewnić się, że wszystkie składniki się połączyły. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok 30 minut lub do momentu, aż patyczek do ciasta będzie suchy. Pozostaw ciasta do ostygnięcia na kratce. Po 5 minutach delikatnie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krem: Przesiej cukier puder. W mikserze, używając końcówki mieszającej, utrzyj masło, cukier puder i cukier brązowy przez 3 minuty na wysokich obrotach. Zeskrob masę z boków miski i mieszaj ponownie przez minutę. Dodaj pastę waniliową i serek śmietankowy, a potem ucieraj je z masłem na niskich obrotach przez minutę. Zdejmij miskę z miksera i szpatułką lub drewnianą łyżką dobrze ubij krem ręcznie, upewniając się, że pozbędziesz się pęcherzyków powietrza z kremu maślanego.

Nakładanie kremu zacznij od odcięcia wierzchniej warstwy ciasta, aby było płaskie. Przetnij ciasto na połowę. Połóż pierwszą warstwę ciasta na talerzu, nałóż 3 duże łyżki kremu maślanego i wyrównaj szpatułką. Następnie dodaj drugą warstwę ciasta i pokryj ciasto cienką warstwą kremu. Zeskrob boki ciasta, aby uzyskać efekt "nagiej skórki". Udekoruj posypką z cynamonu, anyżu gwiaździstego i lasek cynamonu. Przechowuj ciasto warstwowe w szczelnym pojemniku w lodówce. Przed spożyciem pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Cynamonki

Cynamonki
Cynamonki
Cynamonki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 75 g cukru + 25 g cukru do zaczynu,
  • 200 ml mleka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na syrop:

  • 200 g cukru,
  • 120 g wody,
  • 4 goździki,
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii,
  • gwiazdka anyżu.
Cynamonki Boratyna
Cynamonki Boratyna
Cynamonki Boratyna
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto drożdżowe: mleko z cukrem podgrzej, dodaj drożdże, odstaw do wyrośnięcia. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, żółtka i dodaj masło. Po wyrośnięciu zaczynu dodać do go misy i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. W rondlu roztop masło i doprowadź go do zbrązowienia, zdejmij z ognia, dodaj cukier, cynamon i sól. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Ugotuj syrop cukrowy z przyprawami. Gotuj przez około 5 minut od zagotowania. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok 1 cm, na 2/3 wyłóż rozpuszczone masło z cynamonem, przykryj 1/3 i rozwałkuj na grubość 1 cm. Pokrój w paski o szerokości ok 2 cm, zwiń w kształt róży i wstaw do pieczenia na około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu za pomocą pędzelka posmaruj syropem cukrowym.

Ciasto marchewkowe z cynamonem

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 500 g cukru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g tartej marchewki,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • garść orzechów włoskich.

Składniki na krem:

  • 400 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 100 g cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady białej,
  • 100 g białej polewy na ciasta.

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Do ubitych jajek wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz wlej olej, wymieszaj do połączenia składników. Na końcu dodaj marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Wylej ciasto do foremki o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu na złoty kolor. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. Po wystudzeniu na ciasto wyłóż powstały w ten sposób krem. Na krem wylej rozpuszczona białą czekoladę.

Piernik buraczany

Piernik buraczany
Piernik buraczany
Piernik buraczany
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • czubata szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 średniej wielkości ugotowane buraki,
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
  • 2 czubate łyżeczki kakao,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina).

Składniki na polewę czekoladową:

  • 60 g masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej.

Przygotowanie:

Masło z miodem rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj masło z miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Czekoladę rozpuść z masłem na kąpieli wodnej, a po połączeniu składników polej nią ciasto.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości