Kucharz przyrządził ciasto korzenne z kremem waniliowym, cynamonki, ciasto marchewkowe z cynamonem, a także piernik buraczany. Przepisy poniżej.
Ciasto korzenne z kremem waniliowym
Składniki na ciasto:
- 180 g masła w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru kryształu,
- 150 g ciemnego brązowego cukru,
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 330 g mąki pszennej,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- łyżka mielonego kardamonu,
- łyżka mielonego cynamonu,
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 240 g śmietany w temperaturze pokojowej,
- 60 g oleju roślinnego, np. rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 280 g cukru pudru,
- 30 g ciemnego brązowego cukru,
- 115 g serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i przygotuj formę (22 lub 24 cm średnicy), wyłożoną papierem do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, kardamon, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie odstaw. Do dużej miski, używając miksera, dodaj masło, cukier i cukier brązowy, a potem miksuj na średnich/wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodawaj jajka po jednym do masy i miksuj do połączenia. Zeskrob boki miski i kontynuuj, dodając połowę mieszanki mąki, kontynuując na niskich obrotach, miksując do połączenia.
Dodaj śmietanę, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia, uważając, aby nie przemieszać ciasta. Następnie dodaj drugą połowę mąki i mieszaj do połączenia. Za pomocą gumowej szpatułki delikatnie wymieszaj ciasto, aby upewnić się, że wszystkie składniki się połączyły. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok 30 minut lub do momentu, aż patyczek do ciasta będzie suchy. Pozostaw ciasta do ostygnięcia na kratce. Po 5 minutach delikatnie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Przesiej cukier puder. W mikserze, używając końcówki mieszającej, utrzyj masło, cukier puder i cukier brązowy przez 3 minuty na wysokich obrotach. Zeskrob masę z boków miski i mieszaj ponownie przez minutę. Dodaj pastę waniliową i serek śmietankowy, a potem ucieraj je z masłem na niskich obrotach przez minutę. Zdejmij miskę z miksera i szpatułką lub drewnianą łyżką dobrze ubij krem ręcznie, upewniając się, że pozbędziesz się pęcherzyków powietrza z kremu maślanego.
Nakładanie kremu zacznij od odcięcia wierzchniej warstwy ciasta, aby było płaskie. Przetnij ciasto na połowę. Połóż pierwszą warstwę ciasta na talerzu, nałóż 3 duże łyżki kremu maślanego i wyrównaj szpatułką. Następnie dodaj drugą warstwę ciasta i pokryj ciasto cienką warstwą kremu. Zeskrob boki ciasta, aby uzyskać efekt "nagiej skórki". Udekoruj posypką z cynamonu, anyżu gwiaździstego i lasek cynamonu. Przechowuj ciasto warstwowe w szczelnym pojemniku w lodówce. Przed spożyciem pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Cynamonki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 75 g cukru + 25 g cukru do zaczynu,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- szczypta soli.
Składniki na syrop:
- 200 g cukru,
- 120 g wody,
- 4 goździki,
- laska cynamonu,
- laska wanilii,
- gwiazdka anyżu.
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto drożdżowe: mleko z cukrem podgrzej, dodaj drożdże, odstaw do wyrośnięcia. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, żółtka i dodaj masło. Po wyrośnięciu zaczynu dodać do go misy i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. W rondlu roztop masło i doprowadź go do zbrązowienia, zdejmij z ognia, dodaj cukier, cynamon i sól. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Ugotuj syrop cukrowy z przyprawami. Gotuj przez około 5 minut od zagotowania. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok 1 cm, na 2/3 wyłóż rozpuszczone masło z cynamonem, przykryj 1/3 i rozwałkuj na grubość 1 cm. Pokrój w paski o szerokości ok 2 cm, zwiń w kształt róży i wstaw do pieczenia na około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu za pomocą pędzelka posmaruj syropem cukrowym.
Ciasto marchewkowe z cynamonem
Składniki:
- 8 jajek,
- 500 g cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g tartej marchewki,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- garść orzechów włoskich.
Składniki na krem:
- 400 g serka śmietankowego kanapkowego,
- 100 g cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady białej,
- 100 g białej polewy na ciasta.
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Do ubitych jajek wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz wlej olej, wymieszaj do połączenia składników. Na końcu dodaj marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Wylej ciasto do foremki o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu na złoty kolor. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. Po wystudzeniu na ciasto wyłóż powstały w ten sposób krem. Na krem wylej rozpuszczona białą czekoladę.
Piernik buraczany
Składniki:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- czubata szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 średniej wielkości ugotowane buraki,
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
- 2 czubate łyżeczki kakao,
- łyżka powideł śliwkowych,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina).
Składniki na polewę czekoladową:
- 60 g masła,
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej.
Przygotowanie:
Masło z miodem rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj masło z miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Czekoladę rozpuść z masłem na kąpieli wodnej, a po połączeniu składników polej nią ciasto.
Zobacz także:
- Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit
- Korzenne brownie ze śliwkami - deser na wzmocnienie odporności z przepisu Andrzeja Polana
- Te desery stały się viralami w sieci. Bartek Boratyn zdradzi przepisy na wyjątkowe słodkości
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News