Zobacz też: Popularne przepisy na ciasteczka pomarańczowe – z czekoladą, ricottą, miodem >>>
W każdym przepisie na ciasteczka korzenne potrzebne są foremki. Dzięki nim pierniczki mogą uzyskać rozmaite, fantazyjne kształty: gwiazdki, serca, kwiaty czy choinki. Do ich przygotowywania warto więc zaangażować najmłodszych domowników, którzy z pewnością będą mieli przy tym dużo radości. Ciasteczka warto dodatkowo przyozdobić lukrem, a następnie powiesić na choince.
Przepis na ciastka korzenne
Wypróbuj najbardziej klasyczny przepis na pierniczki korzenne . Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, możesz przez kilka dni przechowywać je w pojemniku z zakrętką.
Składniki (na 80 sztuk):
- 250 g masła,
- 2 jajka,
- 50 g smalcu,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru pudru,
- 4 łyżeczki miodu,
- 3 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Zobacz też: Te słodycze odchudzają! Przepis na ciastka zbożowe: dietetyczne, bez mąki, z migdałami >>>
1. Przygotowywanie pierniczków korzennych rozpocznij od pokrojenia masła w kostkę, a następnie ogrzej je w temperaturze pokojowej.
2. Ubijaj mikserem masło ze smalcem i cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji (około 7 min). Do masy dodaj jajko i ubijaj ją przez kolejne 3 min.
3. Do mieszanki dodaj cynamon, przyprawę piernikową, miód, a następnie zmiksuj całość. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów miksuj całość na gęste ciasto.
4. Ciasto korzenne uformuj w kształt kuli i obtocz je mąką. Następnie zawiń je w folię i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
5. Następnie podziel ciasto na 3 części. Kiedy będziesz zajmował się jedną z nich, dwie pozostałe powinny być nadal umieszczone w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
6. Rozwałkuj ciasto na około 3 mm i posyp je mąką. Przy pomocy foremek wytnij ciasteczka.
7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciastka korzenne i włóż je do piekarnika na około 10 min. Zaraz po upieczeniu mogą być one miękkie od wewnątrz, jednak po pewnym czasie stwardnieją.
8. Zlep ze sobą resztki ciasta i ponownie uformuj z nich ciasteczka. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i powtórz wszystkie czynności.
Fit ciasteczka korzenne – przepis
Pierniczki można przygotować również w wersji fit, która stanowi alternatywę dla klasycznych, kruchych ciasteczek korzennych . Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy. Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy.
Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>
Składniki (na 14 ciasteczek):
- 250 g mąki owsianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g oleju kokosowego,
- 5 łyżek miodu lub syropu z agawy,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki przyprawy piernikowej.
Przygotowanie:
1. Jak zrobić ciastka korzenne w wersji fit? W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą piernikową. Jeśli nie masz takiej, możesz zrobić ją samodzielnie, mieszając cynamon, imbir, goździki oraz gałkę muszkatołową.
2. Roztrzep jajko. Dodaj do mieszanki olej kokosowy i zagnieć całość, dolewając stopniowo miód oraz jajko.
3. Włóż ciasto korzenne na około 60 min do lodówki. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego pierniczki.
4. Rozgrzej piekarnik do 180℃, włóż do niego pierniczki i piecz je przez około 10–15 min.
Świąteczne ciasteczka korzenne z lukrem
Poniżej podajemy przepis na pierniczki korzenne z lukrem .
Składniki (na 50 ciasteczek):
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 1 duże jajko,
- 170 g masła,
- 1 łyżka płynnego miodu.
Składniki na lukier:
- 170 g cukru pudru,
- 1 białko z małego jajka,
- kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Rozpocznij przygotowywanie świątecznych pierników korzennych od przesiania mąki, sody oczyszczonej oraz cukru pudru. Do składników dodaj przyprawę korzenną oraz cynamon.
2. Pokrój masło na kawałki i dodaj je do mieszanki. Dodaj białko oraz miód, a następnie ugniataj ciasto.
3. Zawiń ciasto w folię i włóż je do lodówki na 30 min.
4. Posyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto, a następnie je na niej rozwałkuj.
5. Wytnij ciasteczka, korzystając z foremek.
6. Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej uformowane ciastka. Włóż je do piekarnika na około 7–10 min.
7. W misce wymieszaj białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj całość na niskich obrotach przez około 5 min.
8. Ozdób korzenne ciasteczka lukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN