Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit

Ciasteczka korzenne
Fot. Getty Images/Pekic
Aromatyczne i kruche ciasteczka korzenne można przygotować przynajmniej na kilka sposobów. W zależności od tego, czy wolisz pierniczki tradycyjne, czy też w wersji bardziej dietetycznej, przy ich przyrządzaniu musisz użyć innych składników. Każdy ich rodzaj idealnie wpisuje się jednak w świąteczny klimat i doskonale pasuje do wspólnego biesiadowania.

Zobacz też: Popularne przepisy na ciasteczka pomarańczowe – z czekoladą, ricottą, miodem >>>

W każdym przepisie na ciasteczka korzenne potrzebne są foremki. Dzięki nim pierniczki mogą uzyskać rozmaite, fantazyjne kształty: gwiazdki, serca, kwiaty czy choinki. Do ich przygotowywania warto więc zaangażować najmłodszych domowników, którzy z pewnością będą mieli przy tym dużo radości. Ciasteczka warto dodatkowo przyozdobić lukrem, a następnie powiesić na choince.

Przepis na ciastka korzenne

Wypróbuj najbardziej klasyczny przepis na pierniczki korzenne . Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, możesz przez kilka dni przechowywać je w pojemniku z zakrętką.

Składniki (na 80 sztuk):

  • 250 g masła,
  • 2 jajka,
  • 50 g smalcu,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Zobacz też: Te słodycze odchudzają! Przepis na ciastka zbożowe: dietetyczne, bez mąki, z migdałami >>>

1. Przygotowywanie pierniczków korzennych rozpocznij od pokrojenia masła w kostkę, a następnie ogrzej je w temperaturze pokojowej.

2. Ubijaj mikserem masło ze smalcem i cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji (około 7 min). Do masy dodaj jajko i ubijaj ją przez kolejne 3 min.

3. Do mieszanki dodaj cynamon, przyprawę piernikową, miód, a następnie zmiksuj całość. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów miksuj całość na gęste ciasto.

4. Ciasto korzenne uformuj w kształt kuli i obtocz je mąką. Następnie zawiń je w folię i umieść w lodówce na około 1 godzinę.

5. Następnie podziel ciasto na 3 części. Kiedy będziesz zajmował się jedną z nich, dwie pozostałe powinny być nadal umieszczone w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180℃.

6. Rozwałkuj ciasto na około 3 mm i posyp je mąką. Przy pomocy foremek wytnij ciasteczka.

7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciastka korzenne i włóż je do piekarnika na około 10 min. Zaraz po upieczeniu mogą być one miękkie od wewnątrz, jednak po pewnym czasie stwardnieją.

8. Zlep ze sobą resztki ciasta i ponownie uformuj z nich ciasteczka. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i powtórz wszystkie czynności.

Fit ciasteczka korzenne – przepis

Pierniczki można przygotować również w wersji fit, która stanowi alternatywę dla klasycznych, kruchych ciasteczek korzennych . Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy. Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy.

Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>

Składniki (na 14 ciasteczek):

  • 250 g mąki owsianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 5 łyżek miodu lub syropu z agawy,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej.

Przygotowanie:

1. Jak zrobić ciastka korzenne w wersji fit? W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą piernikową. Jeśli nie masz takiej, możesz zrobić ją samodzielnie, mieszając cynamon, imbir, goździki oraz gałkę muszkatołową.

2. Roztrzep jajko. Dodaj do mieszanki olej kokosowy i zagnieć całość, dolewając stopniowo miód oraz jajko.

3. Włóż ciasto korzenne na około 60 min do lodówki. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego pierniczki.

4. Rozgrzej piekarnik do 180℃, włóż do niego pierniczki i piecz je przez około 10–15 min.

Świąteczne ciasteczka korzenne z lukrem

Poniżej podajemy przepis na pierniczki korzenne z lukrem .

Składniki (na 50 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 duże jajko,
  • 170 g masła,
  • 1 łyżka płynnego miodu.

Składniki na lukier:

  • 170 g cukru pudru,
  • 1 białko z małego jajka,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:

1. Rozpocznij przygotowywanie świątecznych pierników korzennych od przesiania mąki, sody oczyszczonej oraz cukru pudru. Do składników dodaj przyprawę korzenną oraz cynamon.

2. Pokrój masło na kawałki i dodaj je do mieszanki. Dodaj białko oraz miód, a następnie ugniataj ciasto.

3. Zawiń ciasto w folię i włóż je do lodówki na 30 min.

4. Posyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto, a następnie je na niej rozwałkuj.

5. Wytnij ciasteczka, korzystając z foremek.

6. Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej uformowane ciastka. Włóż je do piekarnika na około 7–10 min.

7. W misce wymieszaj białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj całość na niskich obrotach przez około 5 min.

8. Ozdób korzenne ciasteczka lukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości