Wiadomość

Ciasteczka pomarańczowe można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Poszczególne rodzaje tych słodkich wypieków różnią się nie tylko dodatkami, ale także typem ciasta.

W naszym kraju największym powodzeniem cieszą się miękkie ciasteczka pomarańczowe z czekoladą. Na Zachodzie, zwłaszcza we Francji czy Wielkiej Brytanii, najbardziej rozchwytywane są kruche ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem orzechów, wysokoprocentowego alkoholu czy przypraw korzennych.

Więcej:

Korzenne ciasteczka pomarańczowe – przepis

Ten rodzaj ciasteczek pomarańczowych może przywodzić na myśl święta Bożego Narodzenia. Aromat pomarańczy miesza się w nich z nutami korzennych, piernikowych przypraw. Ciasteczka te z powodzeniem mogą posłużyć jako ozdoba świątecznego drzewka – wystarczy przed upieczeniem wyciąć w każdym z nich otwór, przez który przewleczesz tasiemkę. Przygotowane w ten sposób ciasteczka nie tylko ozdobią twój dom, ale także wypełnią go przyjemnym świątecznym aromatem.

Składniki (na około 30 ciasteczek):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 25 g (1 opakowanie) cukru waniliowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 20 g świeżej skórki z pomarańczy,
  • 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 1 żółtko,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przyprawy możesz zastąpić 2 łyżeczkami przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz wszystkie przyprawy. Dodaj skórkę z pomarańczy (świeżą oraz kandyzowaną), sok pomarańczowy i żółtko.

2. Zimne masło posiekaj w drobną kosteczkę i dodaj do pozostałych składników. Możliwie szybko zagnieć ciasto (ważne, by składniki się nie zagrzały). Powinno być elastyczne i gładkie.

3. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki mniej więcej na 60 minut.

4. Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.

5. Za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka. Jeżeli zamierzasz zawiesić je na choince, wytnij również otwory na wstążkę (możesz to zrobić np. przy użyciu słomki).

6. Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piecz około 15 minut, aż ciasteczka zrobią się złote.

Ciasteczka pomarańczowe z czekoladą – przepis

Miękkie ciasteczka z czekoladą to smakowity dodatek do kawy lub herbaty. Dzięki dodatkowi aromatycznego nadzienia są wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki (na około 30 ciasteczek):

  • 250 g mąki pszennej plus 3 łyżki do nadzienia,
  • 100 g cukru,
  • 35 g (4 łyżeczki) sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 170 g masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g (4 łyżeczki) miodu,
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 45 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru,
  • 100 g czekolady deserowej.

Przygotowanie:

1. Masło umieść w misce, dodaj 100 g cukru i utrzyj całość na jasną i lekką masę. Do utartego masła i cukru dodaj miód, jajko, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Wymieszaj.

2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oraz szczyptę soli. Połącz zawartość obydwu naczyń i dokładnie wymieszaj.

3. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

4. Ciasto podziel ciasto na kuleczki wielkości orzechów włoskich. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piecz około 10 minut.

5. 125 ml soku pomarańczowego wymieszaj z budyniem waniliowym. Pozostałą część soku (125 ml) zagotuj wraz z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się soku dodaj budyń i dokładnie wymieszaj.

6. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej.

7. Wyjmij ciasteczka z piekarnika. Połowę ciasteczek posmaruj od spodu roztopioną czekoladą, a resztę kremem budyniowym. Smaruj po dwa ciasteczka i łącz ze sobą, delikatnie przyciskając.

8. Wstaw ciastka do lodówki przynajmniej na 60 minut.


Zobacz film: Ciasto na bazie herbat. Źródło: Dzien Dobry TVN 

Ciasteczka pomarańczowe z serem ricotta

Ciasteczka te są delikatnie chrupiące z zewnątrz, w środku skrywają zaś miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie.

Składniki (na około 30 ciasteczek):

  • 350 g mąki pszennej,
  • 5 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła (82% tłuszczu),
  • 250 g serka ricotta,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.

2. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodaj skórkę z pomarańczy, jajka oraz ricottę, cały czas mieszając.

3. Do mokrych składników stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż wszystko się połączy.

4. Łyżką do lodów (lub zwykłą łyżką) nabieraj ciasto i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piecz około 20 minut na złoty kolor.

Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0