- Ciastka zbożowe – jak zrobić?
- Przepis na ciastka owsiane z migdałami
- Przepis na ciastka zbożowe bez mąki
- Dietetyczne ciastka zbożowe – przepis na ciasteczka z musem jabłkowym
Zobacz też:
Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze
Ciastka zbożowe domowej roboty stanowią zdrowszą alternatywę dla słodyczy dostępnych w sklepach. Przygotowuje się je najczęściej na bazie płatków owsianych, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Dietetyczne ciastka zbożowe można wzbogacać o rozmaite dodatki, np. suszone owoce, orzechy, mus jabłkowy.
Ciastka zbożowe – jak zrobić?
Ciastka zbożowe, zwłaszcza te samodzielnie upieczone w domowej kuchni, to smaczna, dietetyczna i zdrowa propozycja słodkiej przekąski. Są lekkie i kruche, a ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawowym składnikiem ciastek zbożowych są płatki owsiane, którym przypisuje się wysoką wartość odżywczą. Dostarczają one dużej ilości błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przynoszącego szybkie uczucie sytości. Związek ten przeciwdziała zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Płatki owsiane dostarczają także cennych witamin i minerałów, wśród których znajdują się m.in.: cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B wspierające pracę mózgu.
Dietetyczne ciastka zbożowe można przygotować z wykorzystaniem rozmaitych dodatków – np. orzechów, migdałów, bakalii, wiórków kokosowych, miodu oraz przypraw korzennych, np. cynamonu. Zdrowe ciastka zbożowe można przyrządzić bez mąki , obniżając w ten sposób ich kaloryczność. W przepisach na ciastka zbożowe z mąką warto zastosować natomiast mąkę pełnoziarnistą, która jest znacznie bogatsza w błonnik i minerały w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. Ten domowy wypiek sprawdzi się także w diecie bezglutenowej – wystarczy wykorzystać do jego przygotowania produkty pozbawione glutenu, oznaczone międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa.
Przepis na ciastka owsiane z migdałami
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ¾ szklanki mielonych migdałów,
- ½ szklanki mąki ryżowej,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- 80 g mieszanki rodzynek z suszoną żurawiną,
- 125 g masła,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka wody.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150℃.
2. Do miski wsyp mielone migdały. Dodaj mąkę ryżową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Całość ponownie wymieszaj.
3. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem miodu i wody. Następnie przelej je do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
4. Z uzyskanej masy przygotuj kulki o średnicy około 3 cm. Następnie spłaszcz je, formując ciasteczka w kształcie dysku o grubości około 1,5 cm i średnicy 4 cm.
5. Uformowane ciastka zbożowe ułóż na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Przepis na ciastka zbożowe bez mąki
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 400 g płatków owsianych,
- ¼ szklanki cukru brązowego,
- 120 g miękkiego masła,
- 2 duże jajka,
- ½ szklanki rodzynek,
- ½ szklanki suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Masło przełóż do miski. Dodaj cukier. Całość utrzyj za pomocą miksera.
2. Do miski z powstałą masą dodaj pozostałe składniki: płatki owsiane, jajka, rodzynki, żurawinę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszaj, aż do połączenia się wszystkich składników.
3. Z powstałej masy formuj płaskie ciastka.
4. Gotowe ciastka zbożowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Ciastka piecz przez około 10–15 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
Dietetyczne ciastka zbożowe – przepis na ciasteczka z musem jabłkowym
Składniki (na ok. 10–15 sztuk):
- 250 g płatków owsianych,
- 250 g musu jabłkowego (2 średniej wielkości jabłka, cynamon do smaku, opcjonalnie odrobina cukru),
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
1. Jabłka starannie umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce na mus, następnie podduś w garnku. Dodaj cynamon do smaku oraz (opcjonalnie) cukier. Dokładnie wymieszaj.
2. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.
3. Przestudzony mus jabłkowy przełóż do miski. Dodaj płatki owsiane i jajko. Wymieszaj.
4. Z otrzymanej masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz je w dłoniach.
5. Ciastka zbożowe piecz w temperaturze 180℃ przez około 12 minut.
Więcej:
- Mini tarty z czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>
- Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN