Ciastka zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Najważniejszym składnikiem tego domowego wypieku są płatki owsiane. Wiele przepisów na ciastka zbożowe wykorzystuje również mąkę – najlepiej sprawdzi się pełnoziarnista lub bezglutenowa, np. ryżowa.

  • Ciastka zbożowe – jak zrobić?
  • Przepis na ciastka owsiane z migdałami
  • Przepis na ciastka zbożowe bez mąki
  • Dietetyczne ciastka zbożowe – przepis na ciasteczka z musem jabłkowym


Zobacz też: Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze


Ciastka zbożowe domowej roboty stanowią zdrowszą alternatywę dla słodyczy dostępnych w sklepach. Przygotowuje się je najczęściej na bazie płatków owsianych, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Dietetyczne ciastka zbożowe można wzbogacać o rozmaite dodatki, np. suszone owoce, orzechy, mus jabłkowy.

Ciastka zbożowe – jak zrobić?

Ciastka zbożowe, zwłaszcza te samodzielnie upieczone w domowej kuchni, to smaczna, dietetyczna i zdrowa propozycja słodkiej przekąski. Są lekkie i kruche, a ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawowym składnikiem ciastek zbożowych są płatki owsiane, którym przypisuje się wysoką wartość odżywczą. Dostarczają one dużej ilości błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przynoszącego szybkie uczucie sytości. Związek ten przeciwdziała zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Płatki owsiane dostarczają także cennych witamin i minerałów, wśród których znajdują się m.in.: cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B wspierające pracę mózgu. 

Dietetyczne ciastka zbożowe można przygotować z wykorzystaniem rozmaitych dodatków – np. orzechów, migdałów, bakalii, wiórków kokosowych, miodu oraz przypraw korzennych, np. cynamonu. Zdrowe ciastka zbożowe można przyrządzić bez mąki , obniżając w ten sposób ich kaloryczność. W przepisach na ciastka zbożowe z mąką warto zastosować natomiast mąkę pełnoziarnistą, która jest znacznie bogatsza w błonnik i minerały w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. Ten domowy wypiek sprawdzi się także w diecie bezglutenowej – wystarczy wykorzystać do jego przygotowania produkty pozbawione glutenu, oznaczone międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa.

Przepis na ciastka owsiane z migdałami

Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ¾ szklanki mielonych migdałów,
  • ½ szklanki mąki ryżowej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 80 g mieszanki rodzynek z suszoną żurawiną,
  • 125 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka wody.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150℃.

2. Do miski wsyp mielone migdały. Dodaj mąkę ryżową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Całość ponownie wymieszaj.

3. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem miodu i wody. Następnie przelej je do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

4. Z uzyskanej masy przygotuj kulki o średnicy około 3 cm. Następnie spłaszcz je, formując ciasteczka w kształcie dysku o grubości około 1,5 cm i średnicy 4 cm.

5. Uformowane ciastka zbożowe ułóż na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Przepis na ciastka zbożowe bez mąki

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 400 g płatków owsianych,
  • ¼ szklanki cukru brązowego,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 duże jajka,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

1. Masło przełóż do miski. Dodaj cukier. Całość utrzyj za pomocą miksera.

2. Do miski z powstałą masą dodaj pozostałe składniki: płatki owsiane, jajka, rodzynki, żurawinę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

3. Z powstałej masy formuj płaskie ciastka.

4. Gotowe ciastka zbożowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Ciastka piecz przez około 10–15 minut, aż uzyskają złocisty kolor.

Dietetyczne ciastka zbożowe – przepis na ciasteczka z musem jabłkowym

Składniki (na ok. 10–15 sztuk):

  • 250 g płatków owsianych,
  • 250 g musu jabłkowego (2 średniej wielkości jabłka, cynamon do smaku, opcjonalnie odrobina cukru),
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

1. Jabłka starannie umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce na mus, następnie podduś w garnku. Dodaj cynamon do smaku oraz (opcjonalnie) cukier. Dokładnie wymieszaj.

2. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.

3. Przestudzony mus jabłkowy przełóż do miski. Dodaj płatki owsiane i jajko. Wymieszaj.

4. Z otrzymanej masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz je w dłoniach.

5. Ciastka zbożowe piecz w temperaturze 180℃ przez około 12 minut.


Więcej:

Zobacz film: Pyszne domowe słodycze, źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0