Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN jagodowe szaleństwo w wykonaniu Basi Ritz. Poznajcie jej przepisy na tort naleśnikowy z jagodami, lody jagodowe, jagodowy deser mascarpone, jagodowy chutney, smoothie i tartaletki z jagodami. PYCHA!

Zobacz też: Romantyczna kolacja w domu – pomysły na potrawy i przygotowanie wystroju >>> 

Tort naleśnikowy z jagodami

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
    • 3 łyżki wody
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
        • szczypta soli
          • 100 g mąki
            • 100 g zmielonych migdałów
              • 50 g mąki ziemniaczanej
                • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                  • 200 ml mleka

                    Krem

                    • 500 g jagód
                      • 400 g śmietany kremówki 30%
                        • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
                          • 2 opakowania usztywniacza do bitej śmietany

                            Dodatkowo

                            • 50 g posiekanych pistacji
                              • płatki kokosa (opcjonalnie, do dekoracji)
                                • listki bazylii lub mięty
                                  • klarowane masło do smażenia naleśników

                                    Sposób wykonania

                                    • żółtka oddzielić od białek. do żółtek dodać 3 łyżki wody, 100 g cukru i ubijać mikserem przez 5 minut.
                                      • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. ubijając dalej, dodawać po łyżce 50 g cukru, aż powstanie lśniąca masa.
                                        • obie mąki, proszek do pieczenia i migdały wymieszać i dodać do masy żółtkowej, ubijając mikserem na małych obrotach. do masy dodać ¼ masy białkowej, wymieszać. dodać resztę i delikatnie wymieszać szpatułką. pod koniec powoli dodawać mleko delikatnie mieszając.
                                          • małą patelnię o średnicy ok. 20 cm dobrze rozgrzać, dodać odrobinę klarowanego masła i usmażyć (na wolnym ogniu) po kolei 5 naleśników. studzić na kratce.
                                            • jagody umyć, część odłożyć do dekoracji. śmietanę ubić dodając usztywniacz i cukier waniliowy. do ubitej śmietany dodać jagody, wymieszać.
                                              • na talerzu ułożyć naleśnika, na nim krem, posypać pistacjami. czynność powtarzać do ostatniego naleśnika. ostatnią warstwą powinien być krem. tort przybrać listkami bazylii lub mięty i płatkami kokosa.
                                                • przechowywać w lodówce.

                                                  Zobacz też: Suflet czekoladowy, z parmezanem lub jabłkami. 3 proste przepisy na każdą okazję! >>>

                                                  Ekspresowe lody jagodowe

                                                  Składniki na 4 – 6 porcji

                                                  • 500 g mrożonych jagód
                                                    • 200 g jogurtu greckiego*
                                                      • miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
                                                        • odrobina soku z cytryny
                                                          • *w wersji niedietetycznej można zastąpić śmietaną 36% np. z piątnicy

                                                            Sposób wykonania

                                                            • jagody wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10 minut w temperaturze pokojowej.
                                                              • truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku blendera lub maszyny kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu (do smaku) i sok, zmiksować dokładnie blenderem. dosmakować ewentualnie miodem.
                                                                • jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić do zamrażarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

                                                                  Jagodowy deser z mascarpone w słoiczku

                                                                  Składniki na ok. 4 porcje

                                                                  • 500 g mascarpone
                                                                    • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
                                                                      • 100 g śmietanki kremówki 30%
                                                                        • 3 łyżki cukru i odrobinę do dodania do białek
                                                                          • 3 łyżki likieru pomarańczowego
                                                                            • starta skórka z 1 pomarańczy
                                                                              • 300 g jagód
                                                                                • ciasteczka amarettini
                                                                                  • ciemna czekolada
                                                                                    • listki świeżej mięty

                                                                                      Sposób wykonania

                                                                                      • Jagody umyć i wysuszyć. W misce umieścić mascarpone, żółtka, cukier i likier pomarańczowy. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić „na sztywno”, pod koniec ubijania dodać trochę cukru i ubijać dalej, aż masa będzie lśniąca. Śmietankę ubić. Do masy mascarpone dodać ubitą śmietanę i białka delikatnie mieszając szpatułką.
                                                                                        • W słoiczkach umieścić warstwami mascarpone, ciasteczka amarettini, jagody. Przybrać listkami mięty i przetartą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

                                                                                          Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>

                                                                                          Chutney z jagód

                                                                                          Składniki

                                                                                          • Odrobina oliwy z oliwek
                                                                                            • Trochę imbiru, drobno posiekanego
                                                                                              • 2 czerwone cebule drobno posiekane
                                                                                                • 100 g cukru trzcinowego
                                                                                                  • Łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
                                                                                                    • Listki świeżego tymianku
                                                                                                      • sól, pieprz, cynamon (laska, świeżo starty), chili
                                                                                                        • 3 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                          • sposób wykonania
                                                                                                            • 600 g jagód

                                                                                                              Sposób wykonania

                                                                                                              • wszystkie składniki (oprócz jagód i octu) umieścić w rondlu. Podsmażyć, zalać octem balsamicznym, zredukować. Dodać jagody, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.
                                                                                                                • Wlać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

                                                                                                                  Tartaleteki z bitą śmietaną i jagodami

                                                                                                                  Składniki

                                                                                                                  • 200 g mąki
                                                                                                                    • 100 g masła
                                                                                                                      • 100 g cukru
                                                                                                                        • 1 małe jajko
                                                                                                                          • Szczypta soli

                                                                                                                            Dodatkowo

                                                                                                                            • 400 g śmietanki kremówki 30%
                                                                                                                              • 2 cukry waniliowe
                                                                                                                                • Dżem pomarańczowy
                                                                                                                                  • Świeże jagody lub borówki

                                                                                                                                    Sposób wykonania

                                                                                                                                    • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Można to również zrobić w malakserze. Dodać całe
                                                                                                                                      • jajko i sól, szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
                                                                                                                                        • Foremki na tartaletki o średnicy ok. 9 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
                                                                                                                                          • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół).
                                                                                                                                            • Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
                                                                                                                                              • Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 - 10 minut, do „zezłocenia”. Wyjąć z piekarnika, przed nałożeniem dżemu i śmietany wystudzić.
                                                                                                                                                • Śmietankę ubić na sztywno dodając do niej cukier waniliowy.
                                                                                                                                                  • Ostudzone spody posmarować dżemem, na nim ułożyć ubitą śmietankę, a następnie ułożyć jagody lub borówki.

                                                                                                                                                    Smoothie z jagód

                                                                                                                                                    Składniki

                                                                                                                                                    • 400 g jagód
                                                                                                                                                      • 1 banan
                                                                                                                                                        • 500 ml mleka migdałowego
                                                                                                                                                          • Sok z ½ limonki

                                                                                                                                                            Sposób wykonania

                                                                                                                                                            Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować.

                                                                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości