Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa

Zupa Pho - jak ją przygotować? Ola Nguyen, zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa, przygotowała ją dla was w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Poznajcie przepis!

Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Zupa Pho z wołowiną

Składniki:

  • 1,5 kg ogona wołowego
  • 2 laski cynamonu
  • 2 owoce kolendry
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki całe
  • 2 kardamony całe
  • imbir wielkości ręki
  • 3 duże cebule żółte
  • 1 główka czosnku
  • 300 g suszonych grzybów shitake
  • 600 g steku z udźca wołowego lub polędwicy wołowej
  • 400 g suszonego makaronu ryżowego
  • trochę nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 500 ml sosu rybnego
  • garść kiełków fasolki mung
  • garść świeżej kolendry
  • garść mięty
  • garść bazylii tajskiej
  • 3 limonki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 400 g prażonej cebulki
  • mała butelka srirachy

Przepis na podawane do zupy Pho chrupiące chlebki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 700 ml oleju
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj rosół z kości. Pamiętaj, żeby oczyścić je z pozostałości krwi i odoru, żeby bulion był jak najbardziej klarowny. Po ugotowaniu odgarnij szumowiny z rosołu na zupę Pho. Dopraw odcedzony bulion sosem rybnym i cukrem.

Przyprawy upraż przed włożeniem do wywaru.

Zrób chlebki: z podanych składników uformuj ciasto, a następnie je usmaż.

Zalej miskę z makaronem ryżowym, kiełkami, ziołami i surowym, bardzo cienko pokrojonym stekiem wrzącą zupą. Dopraw zupę i udekoruj.

Zobacz też:

Jak ugotować kolbę kukurydzy?

Zobacz film: Proste dania azjatyckie, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Gaba Kopyto

podziel się:

Pozostałe wiadomości