Wieprzowina gotowana w sosie z imbirem i warzywami
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 200 ml wywaru drobiowego
- 250 ml śmietany 30%
- 80 ml białego wina
- 1 szalotka
- 20 g masła
- marchew
- seler
- por
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową tniemy na cienkie plastry i odstawiamy na bok. Warzywa kroimy w słupki , szalotkę, imbir, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy warzywa na maśle. Dolewamy wino i czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy bulion i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mały ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy polędwiczkę i dusimy w sosie około 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Pieczona polędwiczka z fasolą i chorizo
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- marchew, seler, pietruszka, cebula
- 300 g fasoli Jaś namoczonej dzień wcześniej
- 300 g pomidorów w puszcze
- 80 ml czerwonego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g chorizo
- musztarda francuska
- tymianek
- olej
Przygotowanie:
Polędwiczkę mocno obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, ściągamy z patelni i smarujemy z musztardą wymieszaną z posiekanym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 7 minut. Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. W garnku smażymy chorizo wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone w drobną kostkę, warzywa smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ugotowaną fasolę. Zalewamy winem i gotujemy około 5 minut aż wino odparuje o połowę. Następnie dodajemy bulion i pomidory w puszcze. Dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną polędwiczka z piekarnika.
Wieprzowina z sosem sojowym
Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 30 g namoczonych grzybów mun
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej
- 40 ml sosu sojowego
- 20 g cukru brązowego
- 10 ml octu ryżowego
- 30 ml sosu ostrygowego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka octu ryżowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 5 g imbiru
- 60 g dymki
- 10 g miodu
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową kroimy w cienkie paski i mieszamy z mąką kukurydzianą, sosem sojowymi octem ryżowym, zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa oraz grzyby kroimy w paski. Pozostałe składniki przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły a miód i cukier się rozpuścił. Na mocno rozgrzana patelnię wlewamy olej i smażymy polędwiczkę aż mięso zacznie się karmelizować, dodajemy warzywa i smażymy jakąś minutę. Dodajemy posiekaną dymkę. Dodajemy sos i dusimy przez 2 minuty, jeśli sos za bardzo zgęstnieje lub będzie za mocny można dodać bulionu i rozrzedzić sos.
Zobacz także:
Przepis na polędwiczki wieprzowe.
Zupa z soczewicy i polędwiczki wieprzowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Cultura RF