Wieprzowina na różne sposoby

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak, tegoroczny zwycięzca konkursu Wine&Food Noble Night, przygotował wieprzowinę na różne sposoby. Co powiecie na wieprzowinę gotowaną w sosie z imbirem i warzywami czy pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo?

Wieprzowina gotowana w sosie z imbirem i warzywami

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 80 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 20 g masła
  • marchew
  • seler
  • por

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową tniemy na cienkie plastry i odstawiamy na bok. Warzywa kroimy w słupki , szalotkę, imbir, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy warzywa na maśle. Dolewamy wino i czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy bulion i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mały ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy polędwiczkę i dusimy w sosie około 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Pieczona polędwiczka z fasolą i chorizo

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • marchew, seler, pietruszka, cebula
  • 300 g fasoli Jaś namoczonej dzień wcześniej
  • 300 g pomidorów w puszcze
  • 80 ml czerwonego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g chorizo
  • musztarda francuska
  • tymianek
  • olej

Przygotowanie:

Polędwiczkę mocno obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, ściągamy z patelni i smarujemy z musztardą wymieszaną z posiekanym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 7 minut. Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. W garnku smażymy chorizo wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone w drobną kostkę, warzywa smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ugotowaną fasolę. Zalewamy winem i gotujemy około 5 minut aż wino odparuje o połowę. Następnie dodajemy bulion i pomidory w puszcze. Dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną polędwiczka z piekarnika.

Wieprzowina z sosem sojowym

Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 30 g namoczonych grzybów mun
  • pół łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 40 ml sosu sojowego
  • 20 g cukru brązowego
  • 10 ml octu ryżowego
  • 30 ml sosu ostrygowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 5 g imbiru
  • 60 g dymki
  • 10 g miodu

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową kroimy w cienkie paski i mieszamy z mąką kukurydzianą, sosem sojowymi octem ryżowym, zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa oraz grzyby kroimy w paski. Pozostałe składniki przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły a miód i cukier się rozpuścił. Na mocno rozgrzana patelnię wlewamy olej i smażymy polędwiczkę aż mięso zacznie się karmelizować, dodajemy warzywa i smażymy jakąś minutę. Dodajemy posiekaną dymkę. Dodajemy sos i dusimy przez 2 minuty, jeśli sos za bardzo zgęstnieje lub będzie za mocny można dodać bulionu i rozrzedzić sos.

Zobacz film: Polędwiczki na różne sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Kotlety mielone Polana.

Przepis na polędwiczki wieprzowe.

Schab po królewsku.

Zupa z soczewicy i polędwiczki wieprzowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości