Curry z kurczakiem i orzechami ziemnymi
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g piersi z kurczaka
1 cebula pokrojona w piórka
1/2 papryczki pepperoni
1 marchewka obrana i pokrojona w półplastry
Płaska łyżka kuminu w ziarnach
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 mały por pokrojony w plastry
2 łodygi selera naciowego dość drobno posiekane (ok. 1 cm)
Szklanka soku pomidorowego lub pasaty
1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
1/2 papryki pokrojonej w romby
Płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki papryki słodkiej ewentualnie odrobina adżwanu i curry
Sól do smaku
Świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w soli oraz kardamonie.
Na rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż do skarmelizowania.
Dodaj cebulę oraz papryczkę, smaż do zrumienienia.
Dodaj marchewkę, czosnek oraz kumin i smaż 2–3 minuty mieszając.
Dodaj pora oraz selera smaż kolejne parę minut.
Wlej sok lub passatę i dodaj batata i paprykę.
Dodaj przyprawy i duś całość przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Na ostatnie 5 minut zakryj potrawę przykrywką i duś 5 minut lub do miękkości batata.
Przed podaniem posyp szczodrze kolendrą lub natką pietruszki oraz orzeszkami ziemnymi.
Polędwiczki wieprzowe z gruszkowo-jabłkowym chutneyem
Składniki:
Polędwiczki
3 polędwiczki wieprzowe pozbawione błon (ok. 1 kg)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki tymianku
Łyżeczka soli
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
70 g wiśniówki
Chutney
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka
2 obrane i pokrojone w cząstki gruszki
Obrany i starty kawałek świeżego imbiru (wielkości małego palca)
Szklanka octu jabłkowego
Szklanka cukru
Spora łyżka mielonego kardamonu
Sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Polędwiczki zamarynuj w tymianku, pieprzu, czosnku i soli.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż je na złoty kolor z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodaj wiśniówkę.
Przełóż mięso do piekarnika i piecz przez 10 minut.
W rondlu rozgrzej olej.
Przesmaż na złoty kolor cebulę, imbir oraz czosnek.
Dodaj owoce i zalej całość octem.
Dodaj cukier oraz kardamon.
Gotuj na małym ogniu do miękkości składników (ok. 30 minut), dopraw solą.
Zupa soczewicowa z kardamonem
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule
2 marchewki
2 kłącza selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
160 g zielonej soczewicy
100 ml śmietany 36%
Sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
Łyżka mielonego kardamonu
Oliwa z oliwek
Ew. kilka plastrów boczku
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.
Na ostatnią minutę dodaj pokrojony w płatki czosnek.
Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową oraz kardamonem.
Zupę możesz zmiksować lub podać bez blendowania.
Serwuj z plastrami grillowanego boczku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN