Kuroń gotuje! Zupa z soczewicy i polędwiczki wieprzowe

Kardamon kojarzy się Janowi Kuroniowi z grzańcem, a Dorocie Wellman z kawą. Dlaczego? Jak nie przesadzić z tą magiczną przyprawą? W kuchnia Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupę soczewicową. Oczywiście wszystko z dodatkiem kardamonu. Smacznego!

Curry z kurczakiem i orzechami ziemnymi

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

200 g piersi z kurczaka

1 cebula pokrojona w piórka

1/2 papryczki pepperoni

1 marchewka obrana i pokrojona w półplastry

Płaska łyżka kuminu w ziarnach

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 mały por pokrojony w plastry

2 łodygi selera naciowego dość drobno posiekane (ok. 1 cm)

Szklanka soku pomidorowego lub pasaty

1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę

1/2 papryki pokrojonej w romby

Płaska łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki papryki słodkiej ewentualnie odrobina adżwanu i curry

Sól do smaku

Świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w soli oraz kardamonie.

Na rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż do skarmelizowania.

Dodaj cebulę oraz papryczkę, smaż do zrumienienia.

Dodaj marchewkę, czosnek oraz kumin i smaż 2–3 minuty mieszając.

Dodaj pora oraz selera smaż kolejne parę minut.

Wlej sok lub passatę i dodaj batata i paprykę.

Dodaj przyprawy i duś całość przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Na ostatnie 5 minut zakryj potrawę przykrywką i duś 5 minut lub do miękkości batata.

Przed podaniem posyp szczodrze kolendrą lub natką pietruszki oraz orzeszkami ziemnymi.

Polędwiczki wieprzowe z gruszkowo-jabłkowym chutneyem

Składniki:

Polędwiczki

3 polędwiczki wieprzowe pozbawione błon (ok. 1 kg)

2 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki tymianku

Łyżeczka soli

2 drobno posiekane ząbki czosnku

Płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

70 g wiśniówki

Chutney

1 duża cebula pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku posiekane w płatki

2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka

2 obrane i pokrojone w cząstki gruszki

Obrany i starty kawałek świeżego imbiru (wielkości małego palca)

Szklanka octu jabłkowego

Szklanka cukru

Spora łyżka mielonego kardamonu

Sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Polędwiczki zamarynuj w tymianku, pieprzu, czosnku i soli.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż je na złoty kolor z każdej strony.

Pod koniec smażenia dodaj wiśniówkę.

Przełóż mięso do piekarnika i piecz przez 10 minut.

W rondlu rozgrzej olej.

Przesmaż na złoty kolor cebulę, imbir oraz czosnek.

Dodaj owoce i zalej całość octem.

Dodaj cukier oraz kardamon.

Gotuj na małym ogniu do miękkości składników (ok. 30 minut), dopraw solą.

Zupa soczewicowa z kardamonem

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 cebule

2 marchewki

2 kłącza selera naciowego

3 ząbki czosnku

2 l bulionu drobiowego lub warzywnego

160 g zielonej soczewicy

100 ml śmietany 36%

Sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej

Łyżka mielonego kardamonu

Oliwa z oliwek

Ew. kilka plastrów boczku

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.

Na ostatnią minutę dodaj pokrojony w płatki czosnek.

Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę.

Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową oraz kardamonem.

Zupę możesz zmiksować lub podać bez blendowania.

Serwuj z plastrami grillowanego boczku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości