Marynata do czerwonych mięs (wołowina, baranina)
2 szkl. maślanki
duża cebula drobno posiekana
szczypta goździków
szczypta liścia laurowego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej startej
suszony tymianek
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mieso, odstawiamy na około 3 dni w ciemnym, i chłodnym miejscu
Uniwersalna marynata
2 szkl. Czerwonego wina
4 łyżki oleju
1 cebula drobno pokrojona
suszony tymianek
liść laurowy
10 ziaren kolendry
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
5 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zalać dokładnie mięso na około 3 dni obracamy co jakiś czas
SCHAB PO KRÓLEWSKU
Składniki:
1 kg schabu z kością
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
nadzienie:
200 g pieczarek
2szt żółtka
50 g orzechów włoskich
1łyżka masła
1łyżka tartego chrzanu
gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Przygotowanie: Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle. Orzechy sparzyć i drobno posiekać. Od kości oddzielić mięso. Oczyszczone resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkami , doprawić do smaku. Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki i piec 35 -40 minut w 160°, polewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić w grube plastry.
Polędwica wołowa z kurkami, w cieście , Ala Wellington, z pieczonym ziemniakiem Hasenback
Składniki:
Polędwica wołowa 1kg
Ciasto francuskie 1 opakowanie
Kurki mrożone 1kg
Cebula 3 szt
Szpinak młody 1 opakowanie
Ziemniaki 10 szt
Masło 1 kostka
Przygotowanie:
Polędwicę przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Kurki przesmażamy razem z cebulą do uzyskania gęstego aromatycznego sosu. Szpinak blanszujemy. Ciasto francuskie rowijamy, rozkładamy blanszowane liście szpinaku. Na liście rozciągamy podsmażone kurki. Polędwicę nakładamy na środek przygotowanego placka. Zawijamy szczelnie. Ciasto lekko z wierzchu nakrajamy i zapiekamy w temp 180st, 45min.
Karkówka pieczona na soli z goździkiem
Składniki:
karkówka 1,5kg
sól kamienna 1,5kg
goździki 1 opakownie
marchew 6 szt
Karkówkę nadziewamy wzdłuż marchwią i goździkami. Ww naczyniu żaroodpornym wysypujemy 1,5 kg soli i na nie kładziemy karkówkę. Zapiekamy w piecu przez 1,5 godziny
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN