Wielkanocne przepisy Ani Starmach – barszcz biały i inne pyszne dania

Anna Starmach
Anna Starmach
Źródło: Fot. Kamil Piklikiewicz/DDTVN/East News
Ania Starmach to niekwestionowany autorytet kulinarny. Proponowane przez nią przepisy można bez zastanowienia wykorzystywać w swojej kuchni. Dlatego, jeśli jeszcze nie wiecie, jak zastawić wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie propozycje Ani. Jak zrobić doskonały barszcz biały?

Nadchodzi Wielkanoc! A to oznacza, że wkrótce Polacy będą przygotowywać wyjątkowe, pyszne jedzenie specjalnie na tę okazję. Na świątecznych stołach obowiązkowo musi pojawić się zupa - u jednych żur, u innych barszcz biały. Jeśli nie masz konkretnej receptury, polecamy sprawdzony przepis od Ani Starmach. Barszcz biały w jej wykonaniu nie może się nie udać. Niżej znajdziecie również propozycje kilku innych potraw wielkanocnych w wersji Ani.

Wielkanoc

Marzena Rogalska w Teatrze Kamienica
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Barszcz biały – przepis Ani Starmach

Składniki:

  • 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”),
  • 1.5 l wody,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 80 ml śmietany
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • 0.5 selera
  • 1 por
  • 3-4 suszone grzyby,
  • łyżeczka majeranku,
  • zmiażdżony czosnek.

Barszcz biały Ani Starmach – sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć w garnku o grubym dnie, dodać umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 40 minut.
  2. Po tym czasie odcedźić wywar. Warzywa nie będą już potrzebne, kiełbasę odłożyć.
  3. Do wywaru dodać zakwas, zagotować, doprawić majerankiem, solą, pieprzem.
  4. Odlać chochlę zupy do kubka, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy.
  5. Barszcz podawać z jajkiem i plasterkami kiełbasy.

Wielkanocne przepisy Ani Starmach

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

podziel się:

Pozostałe wiadomości