Domowy chrzan i zupa chrzanowa na Wielkanoc. Jak przyrządzić? Polecamy przepisy Ani Starmach
Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?
Przepis na chrzan jest niezwykle prosty. Tak jest również w przypadku tego od Ani Starmach.
Przepis na chrzan tarty domowy od Ani Starmach
Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- 100 ml wrzątku
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Jak przygotować chrzan:
- 1Chrzan obierz.
- 2Zetrzyj na tarce o małych oczkach lub wrzuć do malaksera.
- 3Chrzan wymieszaj z cytryną, cukrem i solą. Następnie zalej wrzątkiem. Dzięki temu stanie się wilgotny, czyli taki, jaki idealny chrzan być powinien.
Więcej na temat
Przepis na zupę chrzanową od Ani Starmach
Składniki na zupę chrzanową:
- 2 pory
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 2 cebule
- 0,5 selera
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- łyżeczka majeranku
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
- do dekoracji (i smaku!) jajka ugotowane na twardo
Jak przygotować zupę chrzanową:
- 1Boczek pokrój w drobną kostkę (lub paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, do momentu, aż wytopi nieco tłuszczu i zacznie być chrupiące. Ściągnij je z patelni, a na niej zostaw wytopiony tłuszcz.
- 2Pietruszkę, por, seler i cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni, na tłuszczu z boczku.
- 3Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz.
- 4Gotuj około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- 5Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- 6Gotuj około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę blenderem.
- 7Do zupy dodaj śmietankę i chrzan (najlepiej domowy, z przepisu powyżej), wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj, dopraw wedle uznania.
- 8Zupę podawaj z kawałkami boczku i/lub z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Zobacz też:
Zobacz wideo: Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: https://aniastarmach.pl/
Źródło zdjęcia głównego: Westend61
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Pozostałe wiadomości