Przepisy kulinarne

Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?

Kobieta w króliczych uszach z kapustą i marchewką

Eva-Katalin/Getty Image

Przepisy kulinarne

Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?

Kobieta w króliczych uszach z kapustą i marchewką

Eva-Katalin/Getty Image

Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych pułkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać.

Łatwiejszy dostęp do zróżnicowanych, wysokojakościowych produktów i rosnąca świadomość żywieniowa zmieniają oblicze tradycyjnego, polskiego stołu. Również  tak mocno wpisanego w kulturę i związane z nią przyzwyczajenia, jak ten wielkanocny. Oczywiście wiele osób wciąż pozostaje przy tym, co dobrze znane i nie ma w tym nic złego. Podobnie, jak w tym, że niektórzy "modyfikują tradycje" i wprowadzają coraz więcej potraw przygotowanych wyłącznie z produktów roślinnych. Poza tym, ograniczanie spożywania mięsa jest bardzo eko. 

W wielkanocnym menu można umieścić kilka bezmięsnych propozycji. Przepisy, które dla Was przygotowaliśmy są odpowiednie dla wszystkich zainteresowanych kulinarnymi eksperymentami. Zarówno dla tych, którzy zdecydowali się na dietę wegańską lub wegetariańską, jak i tych, którzy po prostu chętnie spróbują czegoś nowego.

Na początek.. wegański majonez!

Składniki na wegański majonez:

  • puszka białej fasoli (razem z zalewą)
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego (lub innego ulubionego)
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy

Jak przygotować wegański majonez?

  1. Fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy cennej zalewy. Wrzucamy do naczynia, wlewamy połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  2. Miksujemy wszystko blenderem na jednolitą, gładką masę, stopniowo dodając olej.

Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę zalewy. Zbyt rzadką ratuje ugotowany ziemniak lub.. więcej fasoli. Gotowy majonez przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.

Pasta z tofu (z wybranym dodatkiem*)

Składniki na pastę z tofu:

  • 2 kostki tofu naturalnego (albo jedna, jeśli interesuje nas bardzo mała porcja)
  • 5-6 łyżek naszego majonezu z przepisu powyżej
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka czegoś słodkiego: miodu, syropu z agawy czy ostatecznie cukru
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, kurkuma

*Wybranym dodatkiem mogą być m.in.: kiszony ogórek, suszone pomidory, oliwki, etc. 

Dowolną ilość drobno kroimy, łączymy z bazą. Przechowujemy w lodówce.

Wielkanocny pasztet soczewicowo – pieczarkowy z żurawiną

Składniki na pasztet soczewicowo-pieczarkowy z żurawiną:

  • 200g suchej, zielonej soczewicy (moczymy co najmniej 1h)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pierwszy zestaw przypraw: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna jałowca
  • drugi zestaw przypraw: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, 2 płaskie łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki cząbru, szczypta papryki wędzonej, sól, pieprz
  • szklanka suszonej żurawiny

Jak przygotować wielkanocny pasztet soczewicowo-pieczarkowy z żurawiną?

  1. Namoczoną soczewicę gotujemy do miękkości ok. 20 min, dodajemy szczyptę soli. 
  2. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przesypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (i odparowania wody).
  3. Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pierwszy zestaw przypraw. Chwilę podsmażamy, aż przyprawy puszczą aromat.
  5. Dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek. Szybko, po około 30 sekundach,  wrzucamy na patelnię wszystkie pieczarki. Mieszamy i całość przykrywamy pokrywką. Smażymy ok. 4-5 min, aż pieczarki "puszczą wodę". Wtedy zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze ok 2-3 min, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
  6. Wyjmujemy z patelni pierwszy zestaw przypraw, a usmażone pieczarki przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i drugi zestaw przypraw. Wszystko mieszamy, doprawiamy, jeśli czegoś nam brakuje. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  7. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy wszystko łyżką. Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. 
  8. Pieczemy ok. 40-60 minut w 190 stopniach. Ma mieć zwartą strukturę i przypieczoną górę. 

Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jest doskonały w połączeniu np. z ogórkiem kiszonym!

Wegański żurek wielkanocny z pieczonymi ziemniakami i sojowymi, wędzonymi kiełbaskami

Składniki na bulion warzywny:

  • ok. 3 litry wody
  • 3 łyżki oleju 
  • włoszczyzna: 2 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i pieprzu czarnego, łyżeczka majeranku i lubczyku, sól, pieprz

Całą włoszczyznę kroimy na niewielkie kawałki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojone warzywa, po kilku minutach również przyprawy (czosnek na końcu). Gdy puszczą aromat, delikatnie wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem ok. 1-1,5h.

Składniki na wegański żurek wielkanocny:

  • 5 dużych ziemniaków (albo więcej, jeśli mamy ochotę)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • przyprawy do ziemniaków: 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku, ząbek czosnku, szczypta wędzonej papryki, sól, pieprz
  • butelka zakwasu na żur (ok.400-500 ml)
  • wędzone kiełbaski sojowe i/lub wędzone tofu
  • ok. 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • majeranek, sól, pieprz

Jak przygotować wegański żurek wielkanocny?

  1. Ziemniaki kroimy na preferowane kawałki, nacieramy olejem i przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
  2. Gotowy bulion przecedzamy. Do czystego bulionu stopniowo dolewamy zakwas. Podgrzewamy i ciągle mieszamy. Próbujemy, czy nasz żurek nie jest zbyt kwaśny. Na koniec dodajemy chrzan, majeranek, doprawiamy wedle uznania.
  3. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i podsmażonymi kiełbaskami/tofu.


Powyższe przepisy warto wypróbować bez względu na to, jak odżywiamy się na co dzień. To doskonała okazja, by odkryć nowe smaki, urozmaicić dietę czy też nieco przekształcić tradycyjne potrawy. Cokolwiek ugotujecie w te święta - życzymy smacznego!

Zobacz wideo: Pełnowartościowe dania wegetariańskie Sebastiana Olmy

Zobacz też:

Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić. Zobacz nagranie

Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

Książka kucharska dla osób, które przez COVID-19 straciły smak i węch. Można ją pobrać za darmo

Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0