Pascha z bakaliami Ani Starmach
Składniki na paschę z bakaliami:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
- 7 żółtek
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 2 laski wanilii
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- pół szklanki rodzynek moczonych w rumie
- pół szklanki skórki pomarańczowej
- pół szklanki siekanych orzechów włoskich
Wielkanoc
Jak przyrządzić paschę z bakaliami:
W misie miksera wymieszaj ser z 1/4 cukru pudru i masłem. Pozostały cukier dodaj do żółtek i ubijaj, wlewając powoli śmietankę.
Do masy śmietankowo-żółtkowej dodaj ziarenka wanilii. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Wtedy dodaj do sera, wymieszaj dokładnie.
Dodaj pokrojone bakalie, przełóż do durszlaka wyłożonego ściereczką, podłóż głęboki talerz, aby płyn miał gdzie ściekać.
Masę od góry też przykryj ścierką, obciąż talerzykiem, a następnie czymś ciężkim. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem rozwiń paschę ze ściereczki, obróć i przełóż na talerz.
Makowiec Ani Starmach
Składniki na zaczyn
- 1 łyżki mąki
- 1 łyżki cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 50g świeżych drożdży
Składniki na ciasto
- 500 g przesianej mąki
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na masę makową
- 500 ml mleka
- 250 g maku
- 40 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki róży ucieranej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 białko
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej
- migdały
Jak wykonać makowiec:
Zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Ciasto: podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość - potrwa to 30-40 minut.
Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temp. 170 stopni na 35-40 minut . Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.
Masa makowa: Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem
Sernik Ani Starmach
Składniki na spód
- 200 g kruchych ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
Składniki na masę serową
- 900g mielonego białego sera
- 150 g cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- laska wanilii (ziarenka)
- 1 cytryna (skórka otarta z całej cytryny)
Dodatkowo
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 400 g truskawek
- łyżka cukru pudru
- świeża mięta
Jak wykonać sernik:
Spód: ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj z masłem, wyłóż na spód formy o wymiarach 23 cm, schładzaj w lodówce do momentu, aż masa serowa będzie gotowa.
Masa serowa: w tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, ziarenkami wanilii (laskę wanilii natnij wzdłuż nożem, przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka), mąką ziemniaczaną i pszenną oraz skórką cytrynową.
Masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik całkowicie ostudź.
Dodatkowo: śmietankę ubij mikserem. Następnie wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem. Masą udekoruj wierzch sernika, dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.
Tiramisu Ani Starmach
Składniki na tiramisu:
- 700 g mascarpone
- 4 duże jajka lub 5 zwykłych
- 400 g biszkoptów (tzw. kocie języczki, 2 opakowania)
- 60 g drobnego cukru
- 50 g kakao
- 70 ml likieru (najlepiej amaretto)
- 300 ml mocnej, zimnej kawy
Jak przyrządzić tiramisu
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mascarpone w dwóch turach, miksuj szybko na średnich obrotach lub ręcznie, tylko do wymieszania - zbyt długie miksowanie mascarpone może spowodować, że serek się zważy.
Białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Kawę połącz z likierem. Biszkopty maczaj w kawie (dosłownie kilka sekund, długie moczenie powoduje, że ciastka się rozpadną).
Układaj na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki o wymiarach 25×21 cm. Na biszkoptach ułóż warstwę serowej masy, masę posyp kakao (użyj sitka).
Na masie z mascarpone ułóż biszkopty, potem masę, kakao, biszkopty, masę. Na wierzchu powinno znajdować się kakao.
Tiramisu najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Źródło: aniastarmach.pl
Babka cytrynowo - pomarańczowa Anny Lewandowskiej
Składniki na babkę cytynową:
- 5 jajek
- 200-250 g cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tarta skórka z cytryny i pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 200 mg masła klarowanego
Jak zrobić babkę cytrynową:
Jajka ubić w całości mikserem. Dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.
Piec około godziny w 180 stopniach. Gotową babkę można polać polewą czekoladową i udekorować startą skórką z cytryny i pomarańczy
Mazurek daktylowo-czekoladowy Anny Lewandowskiej
Składniki na mazurek daktylowo-czekoladowy:
- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml syropu klonowego/miodu
- 80 mg masła klarowanego
- szklanka daktyli
- 2 łyżki kakao
- puszka mleczka kokosowego
- kilka sztuk migdałów
- kilka sztuk jagód goji
- garść chipsów kokosowych
Jak wykonać mazurek daktylowo-czekoladowy
Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 minut .
Daktyle namoczyć we wrzątku, następnie zblendować z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłożyć masę z daktyli i udekorować jagodami goji i chipsami kokosowymi.
Źródło: hpba.pl
Zobacz też:
Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?
10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
Zobacz wideo: Nowoczesne stroiki wielkanocne. Jak wykorzystać to, co mamy już w domu?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Joan Ransley/Getty Image