Przepisy kulinarne

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Baba rumowa

Baba rumowa

Przepisy kulinarne

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Baba rumowa

Baba rumowa

Wielkanoc tuż-tuż. To ostatni moment, by pomyśleć o świątecznym menu. Jakie dania zagoszczą na waszych stołach w tym roku? W ramach inspiracji przygotowaliśmy listę 10 najpopularniejszych wielkanocnych potraw.

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Święta wielkanocne w każdym domy wyglądają nieco inaczej. Wśród tradycji wielkanocnych są jednak i stałe elementy takie jak: przygotowanie pisanek, poświęcenie w czasie Wielkiej Soboty koszyczka z pożywieniem, palma, która pełni rolę symboliczną, jak i dekoracyjną. Wielkanoc to również tradycja biesiadowania, zwłaszcza wielkanocny poranek, kiedy całą rodziną zasiadamy do uroczystego śniadania. Jakie potrawy znajdą się na wielkanocnym stole? To kwestia bardzo indywidualna, zależna bardzo często od regionu, w jakim mieszkamy. Wśród potraw wielkanocnych są jednak takie, które królują w większości polskich domów. Przygotowaliśmy dla was 10 najpopularniejszych wielkanocnych dań.

Żurek

Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to, w ramach inspiracji warto poznać różne przepisy. Świąteczny żurek z białą kiełbasą powinien być nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Zapewnią to wysokiej jakości składniki. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Jak zrobić domowy żurek wielkanocny? Warzywa oczyścić i włożyć do dużego garnka, po czym zalać 2 litrami wody. Następnie dorzucić surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez 15 minut. Dodać zakwas, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz, wedle upodobań smakowych. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki, a ugotowane jajka podzielić na połówki. Żurek zabielić śmietaną i rozlać na talerze. Podawać z jajkami i kiełbasą. Dokładny przepis na wielkanocny żurek znajdziecie TU.

Pieczona biała kiełbasa

To jedna z pozycji obowiązkowej w wielkanocnym menu. Biała kiełbasa często służy jako dodatek do tej żurku, ale w wielu domach przygotowuje się ją jako oddzielną wielkanocną potrawę. Gospodynie często podają ją w wersji pieczonej z dodatkami takimi jak: czosnek czy majeranek, który podbija aromat wielkanocnej potrawy. Przepis na pieczoną białą kiełbasę, którą możecie zaserwować podczas świąt wielkanocnych znajdziecie TU.

Jajka faszerowane pieczarkami

To niekwestionowany faworyt wśród wielkanocnych potraw. To danie symboliczne, które nawiązuje do odradzającego się życia. Jajka faszerowane są nie tylko pyszne, są również łatwe i szybkie w wykonaniu. Jajka przekrawamy na połówki wraz ze skorupką. Wyjmujemy środki. Pieczarki przesmażamy z cebulą do momentu odparowania na maśle, wraz z masłem ze smażenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie robimy z jajkami. Dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku śmietanę, musztardę oraz przyprawy i zioła. Farszem wypełniamy skorupki jaj, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na maśle. Jak wykonać ten wielkanocny przepis znajdziesz TU.

Zupa chrzanowa

W wielu polskich domach zamiast tradycyjnego żurku serwuje się wielkanocną zupę chrzanową. Chrzan ma również znaczenie symboliczne. Nawiązuje do pokonania goryczy i męki Chrystusa. Zupa chrzanowa jest nie tylko smaczna, rozgrzewająca, ale również zdrowa! Jak ją wykonać? Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Warzywa (seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki) obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo. Pełen przepis na wielkanocną zupę chrzanową znajdziesz TU.

Muffinki wielkanocne

To prosty i szybki w przygotowaniu przepis, a gwarantujemy, że wasi goście, z którymi spędzacie wielkanocne święta będą zachwyceni. Muffinki sprawdzą się jako deser po uroczystym śniadaniu, jak również jako element wielkanocnego koszyczka. Przepis na wielkanocne muffinki znajdziecie TU.

Wielkanocna sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z majonezem to polski klasyk, który sprawdzi się zarówno w czasie Świąt Bożego Narodzenia, jak i Świąt Wielkanocnych. Do sałatki jarzynowej wybieramy warzywa korzeniowe o podobnej wielkości oraz dla przełamania smaku jabłko. Marchew, pietruszkę oraz pół selera wkładamy do zimnej wody i gotujemy z odrobiną soli. Osobno gotujemy ziemniaki oraz jaja na twardo. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach, lubią to zwłaszcza ziemniaki, które dzięki obróbce w łupinach nie będą kruche. Następnie, po ugotowaniu obieramy warzywa, kroimy w drobną kostkę, mieszkamy. Doprawiamy majonezem, musztardą, pieprzem i solą. Smacznego!

Mazurek kajmakowy

Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurków? My też nie! Mazurki to cieniutkie placki przygotowane na kruchym spodzie lub na cieście biszkoptowym, na których układa się bakaliowe dekoracje. Orzechy, kandyzowane owoce, nugatowa masa, czekolada – opcji jest mnóstwo. Dekorujemy według własnego gustu i smaku. Poznaj nasz przepis na mazurka kajmakowego.

Wielkanocny sernik

Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest to pyszne ciasto z masy serowej i bakalii, pieczone na kruchym spodzie (np. z herbatników) lub bez niego. Sernik wielkanocny jest lekki, aksamitny i puszysty. Tradycyjny wielkanocny sernik zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole. Poznaj nasz przepis na sernik wielkanocny. Jest szybki i prosty w wykonaniu.

Pascha wielkanocna

Alternatywą dla tradycyjnego sernika może być pascha. Ta słodka potrawa ma wielu fanów. Jak ją wykonać? Do gotującego się mleka dodajemy ziarna wanilii. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu, kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Następnie wykładamy gazą sito i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i powoli dodajemy wystudzony twarożek i bakalie. Przekładamy masę do naczynia, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przepis na paschę według Andrzeja Polana znajdziecie TU.

Baba wielkanocna

Zgodnie z tradycją w Wielkanoc nie może zabraknąć także ciast jajecznych, a więc także i ulubionej, puchatej, drożdżowej baby. Baba wielkanocna symbolizuje nadzieję, miłość i wzrastanie wiary. Dlatego też jest obowiązkowym elementem wielkanocnego koszyczka. Przepis na idealną wielkanocną babę znajdziesz TU.

Co sądzisz o tym artykule?
78
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0