Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem. Poznaj przepis Darii Ładochy

Sałatka jarzynowa – must have każdych świąt
Sałatka jarzynowa na co dzień i od święta. W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, Koło Gospodyń "Malowane Szminką" i sam Antek Smykiewicz rozważali nad najlepszym smakiem sałatki jarzynowej. Poznajcie przepis Darii Ładochy na tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem. Daria zdradziła też, kilka swoich sprawdzonych sposobów i patentów na tę tradycyjną potrawę.

Do sałatki jarzynowej wybieramy warzywa korzeniowe o podobnej wielkości. Marchew, pietruszkę oraz pół selera wkładamy do zimnej wody i gotujemy z odrobiną soli. Osobno gotujemy ziemniaki oraz jaja na twardo. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach, lubią to zwłaszcza ziemniaki, które dzięki obróbce w łupinach będą twarde, ale nie będą kruche.

Po wystudzeniu warzyw kroimy je w kostkę w wielkości wedle uznania.Patenty na sałatkę jarzynową:narzędzia ułatwiające krojenie w kostkę: tanie nożyki żyłkowe do krojenia jajek i warzyw przygotowywanie smaku sałatki z uwzględnieniem równowagi kolorów: jeśli jest zbyt czerwona, to znaczy, że może być zbyt słodka, jeśli zbyt biała, to znak, że nasza sałatka będzie zbyt mdła.

Zobacz film: Sałatka jarzynowa – must have każdych świąt

Przepis na sałatkę jarzynową - przepis tradycyjny

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni ziemniak (opcjonalnie)
  • 1/2 niedużego selera
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 cebula lub nieduży por
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde.
  2. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz.
  3. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Rady:

  • Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu.
  • Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką.
  • Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny/limonki
  • sól, pieprz
  • 350 ml oleju roślinnego

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości