Zupa chrzanowa - przepis
Składniki:
- słoiczek chrzanu
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg ziemniaków
- włoszczyzna
- sałata
- kwaśna śmietana 18%
- 5 jajek
Przygotowanie:
- Wywar: do rondelka wlać wodę, dodać włoszczyznę oraz skórę z boczku. Po około 20 min. usunąć wszystkie dodatki, a do garnka wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
- Gotować do miękkości, następnie dodać 2/3 stołowe łyżki chrzanu. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Dodać kwaśną śmietanę według uznania i ponownie zblendować, doprawiając solą i pieprzem.
- Pokrojony w drobną kostkę boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę dokładnie umyć, zdjąć liście i w głębokim naczyniu zalać na 5 min wrzątkiem. Sałatę ułożyć w głębokim talerzu i zalać zupą, posypać prażonym boczkiem. Podawać z jajkami na twardo.
Zupa chrzanowa z tuńczykiem - przepis
Składniki:
- 1,5 l. bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 ziemniaki
- puszka tuńczyka
- 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- cebulka dymka, rzeżucha, czerwona cebula (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać i przysmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki. Gotować ok. 25 minut.
- Po zagotowaniu do zupy dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku.
- Zupę chrzanową podawać z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo, krążkami czerwonej cebuli, rzeżuchą lub cebulką.
Zupa chrzanowa z tymiankiem i pieczonym boczkiem - przepis
Składniki:
- 2 l. wywaru warzywnego
- 100 g chudego boczku
- 100 g tartego chrzanu
- szafran
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 200 g 18-procentowej śmietany
- 5 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony
- tymianek
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wywar warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Do wrzącego wywaru wrzucić chrzan, gotować 5-10 min.
- Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
- Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak.
- Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak staje się łagodniejszy.
- Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem, tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.
Chrzan na Wielkanoc i nie tylko - przepis
- Krzanówka - wielkanocna zupa z chrzanu
- Chrzan dobry na wszystko. Wypróbuj przepisy na boczniaki, krem z twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe
- Jak zrobić sos chrzanowy na zimno i na ciepło? Przepisy
- Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem
- Chrzan do zadań specjalnych w wykonaniu Andrzeja Polana. W jakich daniach go wykorzystać?
- Wielkanocne mazurki na słono - mazurek chrzanowy - przepis
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: