Wielkanocny chrzan. Zupa chrzanowa i inne przepisy

Chrzanić to
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.

Zupa chrzanowa - przepis

Składniki:

  • słoiczek chrzanu
    • 0,5 kg boczku
      • 0,5 kg ziemniaków
        • włoszczyzna
          • sałata
            • kwaśna śmietana 18%
              • 5 jajek

                Przygotowanie:

                1. Wywar: do rondelka wlać wodę, dodać włoszczyznę oraz skórę z boczku. Po około 20 min. usunąć wszystkie dodatki, a do garnka wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
                  1. Gotować do miękkości, następnie dodać 2/3 stołowe łyżki chrzanu. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Dodać kwaśną śmietanę według uznania i ponownie zblendować, doprawiając solą i pieprzem.
                    1. Pokrojony w drobną kostkę boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę dokładnie umyć, zdjąć liście i w głębokim naczyniu zalać na 5 min wrzątkiem. Sałatę ułożyć w głębokim talerzu i zalać zupą, posypać prażonym boczkiem. Podawać z jajkami na twardo.

                      Zupa chrzanowa z tuńczykiem - przepis

                      Składniki:

                      • 1,5 l. bulionu warzywnego
                        • 1 cebula
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 3-4 ziemniaki
                              • puszka tuńczyka
                                • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
                                  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
                                    • 5 jajek ugotowanych na twardo
                                      • cebulka dymka, rzeżucha, czerwona cebula (do dekoracji)

                                        Przygotowanie:

                                        1. Cebulę i czosnek posiekać i przysmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
                                          1. Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki. Gotować ok. 25 minut.
                                            1. Po zagotowaniu do zupy dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku.
                                              1. Zupę chrzanową podawać z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo, krążkami czerwonej cebuli, rzeżuchą lub cebulką.

                                                Zupa chrzanowa z tymiankiem i pieczonym boczkiem - przepis

                                                Składniki:

                                                • 2 l. wywaru warzywnego
                                                  • 100 g chudego boczku
                                                    • 100 g tartego chrzanu
                                                      • szafran
                                                        • 2 łyżki mąki pszennej
                                                          • sok z 1 cytryny
                                                            • 200 g 18-procentowej śmietany
                                                              • 5 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
                                                                • 1 liść laurowy
                                                                  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz mielony
                                                                        • tymianek

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Do garnka wlać wywar warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Do wrzącego wywaru wrzucić chrzan, gotować 5-10 min.
                                                                            1. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
                                                                              1. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
                                                                                1. Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak.
                                                                                  1. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak staje się łagodniejszy.
                                                                                    1. Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem, tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.

                                                                                      Chrzan na Wielkanoc i nie tylko - przepis

                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości