Wielkanocny chrzan. Zupa chrzanowa i inne przepisy

photo_8920928
Chrzanić to
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.

Zupa chrzanowa - przepis

Składniki:

  • słoiczek chrzanu
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • sałata
  • kwaśna śmietana 18%
  • 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Wywar: do rondelka wlać wodę, dodać włoszczyznę oraz skórę z boczku. Po około 20 min. usunąć wszystkie dodatki, a do garnka wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
  2. Gotować do miękkości, następnie dodać 2/3 stołowe łyżki chrzanu. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Dodać kwaśną śmietanę według uznania i ponownie zblendować, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Pokrojony w drobną kostkę boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę dokładnie umyć, zdjąć liście i w głębokim naczyniu zalać na 5 min wrzątkiem. Sałatę ułożyć w głębokim talerzu i zalać zupą, posypać prażonym boczkiem. Podawać z jajkami na twardo.

Zupa chrzanowa z tuńczykiem - przepis

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka tuńczyka
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • cebulka dymka, rzeżucha, czerwona cebula (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i przysmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
  2. Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki. Gotować ok. 25 minut.
  3. Po zagotowaniu do zupy dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku.
  4. Zupę chrzanową podawać z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo, krążkami czerwonej cebuli, rzeżuchą lub cebulką.

Zupa chrzanowa z tymiankiem i pieczonym boczkiem - przepis

Składniki:

  • 2 l. wywaru warzywnego
  • 100 g chudego boczku
  • 100 g tartego chrzanu
  • szafran
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g 18-procentowej śmietany
  • 5 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wywar warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Do wrzącego wywaru wrzucić chrzan, gotować 5-10 min.
  2. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
  3. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak.
  5. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak staje się łagodniejszy.
  6. Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem, tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.

Chrzan na Wielkanoc i nie tylko - przepis

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości