Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować
Mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- 5 cebul czerwonych,
- olej do smażenia,
- tymianek świeży,
- 50 g rodzynek,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 2-3 łyżki miodu,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- kminek mielony,
- 300 g białej kiełbasy surowej,
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 op. jajek przepiórczych,
- cebula dymka,
- koperek,
- majeranek świeży.
Sposób przygotowania:
- 1Z mąki, jajek, masła oraz soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i wylepiamy nim blaszkę prostokątną z małym rantem wokół.
- 2Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 180 st. C.
- 3Cebulę kroimy w plastry lub kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, świeży tymianek.
- 4Kiedy cebula jest już szklista i zaczyna się lekko przyrumieniać, dodajemy ocet balsamiczny. Chwilę mieszamy i dodajemy rodzynki oraz miód.
- 5Wszystko razem smażymy do momentu aż masa nam zgęstnieje i ocet całkowicie odparuje.
- 6Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą.
- 7Konfiturę wykładamy na podpieczony spód.
- 8Białą kiełbasę obieramy z osłonki, wrzucamy na patelnię smażymy i odlewamy nadmiar tłuszczu i wody.
- 9Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę, majeranek i mielony kminek. Powstały farsz wykładamy na konfiturę z cebuli.
- 10Mazurek wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem na wierzchu układamy sadzone jajka przepiórcze.
Mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 6 jajek,
- 100 ml śmietany 30%,
- cebula dymka,
- koperek,
- pieprz do smaku,
- sól do smaku,
- olej do smażenia,
- 200 g kiełbasy suchej krakowskiej plastry,
- 100 g chrzanu tartego,
- 2 cm chrzanu świeżego,
- 100 g żurawiny,
- 2 łyżki miodu,
- kiełki słonecznika.
Sposób przygotowania:
- 1Ziemniaki tniemy na cienkie plastry, garść pokrojonych ziemniaków odkładamy a pozostałe zalewamy olejem i smażymy na pół twardo.
- 2Ziemniaki odcedzamy z oleju, chwilę studzimy i dodajemy do roztrzepanych jajek, dobrze doprawionych solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz z dodatkiem pokrojonej cebuli i koperku.
- 3Masę wylewamy na prostokątną blachę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą.
- 4Ziemniaki, które pozostały wysmażamy na chrupiące chipsy, podobnie kiełbasę w plastrach.
- 5Chrzan łączymy z miodem.
- 6Na upieczony ziemniaczany spód wykładamy chrzan z miodem, plastry chrupiącej kiełbasy i ziemniaków, posypujemy żurawiną i kiełkami słonecznika.
Mazurek na słono z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 4 jajka,
- 200 g boczniaków,
- 2 selera (korzeń),
- 1 l mleka,
- 100 g chrzanu,
- koperek,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- 1Ciasto francuskie wypiekamy w piekarniku, na drugiej blaszce wypiekamy równocześnie boczniaki skropione olejem, posypane solą i pieprzem.
- 2Seler gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli.
- 3Ugotowany miksujemy i dodajemy chrzan do smaku.
- 4Na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Krem z selera i chrzanu wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego i zapiekamy, wierzch dekorujemy chrupiącymi boczniakami i natką pietruszki i koperkiem.
Zobacz także:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN