Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc pomyśleć o przekąskach, które postawimy na świątecznym stole. Specjalnie dla was zebraliśmy proste przepisy na efektowne przysmaki.

Wielkanoc jest świętem ruchomym. W 2020 roku wypada w niedzielę 12 kwietnia. Dzień później 13 kwietnia mamy Poniedziałek Wielkanocny, kiedy praktykowany jest śmigus-dyngus. Święta wielkanocne poprzedzone są Wielkimi Tygodniem, którego istotną częścią jest Triduum Paschalne, czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota. Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawi się wiele przysmaków. Oto proste przepisy na przekąski i przystawki, które idealnie sprawdzą się na święta.

Jajka w majonezie

Składniki na 16 małych porcji:

  • 8 jajek,
  • majonez,
  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • sól,

  • pieprz.

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Po chwili obieramy je ze skorupek, a następnie kroimy na połówki. Na każdą z nich nakładamy jedną łyżeczkę majonezu. Solimy i posypujemy pieprzem, a na sam koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałeczkami rzodkiewki. Tak przygotowane jajka układamy na liściach sałaty.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki na 16 małych porcji:

  • 8 jajek,
  • majonez,
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym,
  • czerwona papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: 

Na początku przez ok. 10 minut gotujemy jajka w osolonej wodzie. Po tym czasie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną wodą. Obrane kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek – całość dokładnie rozdrabniamy. Do takiej masy dosypujemy pokrojoną w kostkę umytą paprykę oraz 2 łyżki majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i dodajemy do połówek jajka. Całość dekorujemy kawałeczkami natki pietruszki.

Kanapeczki z pastą jajeczną z tuńczykiem

Składniki na ok. 4 porcje

  • chleb żytni,
  • 4 duże jajka,
  • majonez,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • żółta papryka,
  • szczypiorek,
  • sałata.

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną. Po ich ostygnięciu i obraniu rozdrabniamy je nożem. Tuńczyka odsączamy z sosu i rozgniatamy widelcem. Dorzucamy do jajek. To samo robimy z pokrojoną w drobną kostkę papryką. Do składników dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Chleb żytni kroimy w kromki. Na każdą z nich układamy mały liść sałaty, a następnie smarujemy go pastą jajeczną. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
87
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
31.03.2020
tetra
U mnie jako przystawkę serwuję talerz wędlin, oczywiście z dobrą ćwikłą z chrzanem. Najlepszą wg mnie robi Krakus.