Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?

Krzonówka w głębokim półmisku
Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
Źródło: Roman Starchenko/Getty Images
Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, którą wykonuje się z chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Jest bardzo kremowa i sycąca. To pyszne danie, które pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach . Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób przygotowania krok po kroku. 

Krzonówka - wielkanocna zupa z chrzanu

Krzonówka pochodzi z Małopolski. Nazywana jest także Sułkowicką krzonówką - ta potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dawniej w okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa - krzonówka. Współcześnie bywa również nazywana chrzanówką. W zależności od tego, jak zamożna rodzina była - tyle mięsa dodawano. Bywa, że było go niewiele, np. jedynie kiełbasa lub wędlina ze święconki. Można więc swobodnie zmieniać ilość mięsa w tej zupie.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Bazą krzonówki powinien być chrzan. Drugą charakterystyczną cechą tej zupy jest przygotowanie jej przy użyciu serwatki. W przypadku krzonówki po orawsku - na bazie kwasu z kiszonej kapusty.

Krzonówka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 250 g,
    • żeberka wędzone - 250 g,
      • boczek wędzony na zimno - 250 g,
        • kiełbasa - 250 g,
          • serwatka - 2 l,
            • seler - 100 g,
              • marchew - 150 g,
                • pietruszka - 100 g,
                  • por - 100 g,
                    • korzeń chrzanu - 50 g,
                      • tarty chrzan - 50 g,
                        • liść laurowy - 2 sztuki,
                          • ziele angielskie - 4 sztuki,
                            • lubczyk - gałązka,
                              • jaja kurze - 5 sztuk,
                                • sól i pieprz.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dodać mięso z łopatki i żeberka i zalać wodą tak, aby przykryła składniki.
                                    1. Kiełbasę pokroić i zalać serwatką. Zagotować i zdjąć z ognia.
                                      1. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.
                                        1. Korzeń chrzanu obrać.
                                          1. Warzywa dodać do gotującego się mięsa. Dodać także serwatkę, przyprawy i tarty chrzan.
                                            1. Całość gotować jeszcze 20-30 minut.
                                              1. W tym czasie jaja ugotować na twardo.
                                                1. Zupę przelewać do talerzy i podawać na gorąco z ugotowanymi jajami.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Kuchnia

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Roman Starchenko/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości