Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?

Krzonówka w głębokim półmisku
Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
Źródło: Roman Starchenko/Getty Images
Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, którą wykonuje się z chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Jest bardzo kremowa i sycąca. To pyszne danie, które pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach . Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób przygotowania krok po kroku. 

Krzonówka - wielkanocna zupa z chrzanu

Krzonówka pochodzi z Małopolski. Nazywana jest także Sułkowicką krzonówką - ta potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dawniej w okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa - krzonówka. Współcześnie bywa również nazywana chrzanówką. W zależności od tego, jak zamożna rodzina była - tyle mięsa dodawano. Bywa, że było go niewiele, np. jedynie kiełbasa lub wędlina ze święconki. Można więc swobodnie zmieniać ilość mięsa w tej zupie.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Bazą krzonówki powinien być chrzan. Drugą charakterystyczną cechą tej zupy jest przygotowanie jej przy użyciu serwatki. W przypadku krzonówki po orawsku - na bazie kwasu z kiszonej kapusty.

Krzonówka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 250 g,
  • żeberka wędzone - 250 g,
  • boczek wędzony na zimno - 250 g,
  • kiełbasa - 250 g,
  • serwatka - 2 l,
  • seler - 100 g,
  • marchew - 150 g,
  • pietruszka - 100 g,
  • por - 100 g,
  • korzeń chrzanu - 50 g,
  • tarty chrzan - 50 g,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • ziele angielskie - 4 sztuki,
  • lubczyk - gałązka,
  • jaja kurze - 5 sztuk,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dodać mięso z łopatki i żeberka i zalać wodą tak, aby przykryła składniki.
  2. Kiełbasę pokroić i zalać serwatką. Zagotować i zdjąć z ognia.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.
  4. Korzeń chrzanu obrać.
  5. Warzywa dodać do gotującego się mięsa. Dodać także serwatkę, przyprawy i tarty chrzan.
  6. Całość gotować jeszcze 20-30 minut.
  7. W tym czasie jaja ugotować na twardo.
  8. Zupę przelewać do talerzy i podawać na gorąco z ugotowanymi jajami.

Zobacz także:

podziel się: