Sernik wielkanocny z reguły przygotowywany jest według przepisu uwzględniającego rodzynki lub skórkę pomarańczową. Osoby nieprzepadające za tego rodzaju dodatkami, mogą je zastąpić owocami. Polecany jest sernik wielkanocny z malinami czy borówkami ze spodem z herbatników lub z kruchego ciasta.
Przepis na sernik wiedeński
Składniki:
Kruche ciasto:
- 15 dkg mąki
- 12 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- 1 surowe żółtko
Masa serowa:
- 1 kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera (twarogu)
- 10 jaj
- 5 dkg skórki pomarańczowej
- 5 dkg rodzynków
- wanilia
- 40 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 5 dkg kaszki manny lub 10 dkg mąki
- sól
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wsypujemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, schładzamy, rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.
Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę mannę i sól do smaku. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się rumieni, przykrywamy papierem. Upieczone ciasto lekko schładzamy i wykładamy.
Przepis na sernik z ziemniakami
Składniki:
Ciasto półkruche:
- 20 dkg mąki
- 8 dkg masła
- 8 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 łyżek gęstej śmietany
- 1/3 paczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 50 dkg dobrze odciśniętego sera (twarogu)
- 30 dkg obranych, ugotowanych ziemniaków
- 5 jajek
- 25 dkg cukru pudru
- 10 dkg masła
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 3 dkg rodzynków
- wanilia
- 3 dkg skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Jajko mieszamy ze śmietaną, mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i siekamy z masłem na stolnicy. Dodajemy resztę składników. Ciasto zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.
Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Dodajemy ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki i wanilię. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.
Na wierzch sernika kładziemy kratkę skośną zrobioną z reszty ciastka półkruchego. Smarujemy kratkę rozmąconym jajem. Sernik wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy od 50 do 60 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto drewnianą szpilką i jeśli jest sucha, to można je wyjąć.
>>> Zobacz także:
- Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser
- Trzy sposoby na świąteczne słodkości. W roli głównej muffinki wielkanocne
- Mazurek kajmakowy - przepis i składniki na wielkanocne ciasto. Jak zrobić?
Zobacz wideo: Już niedługo Wielkanoc. Jak zrobić oryginalny, domowy stroik?
Autor: Iza Dorf