Sprawdź, jak rozpoznać świeże jajko i co zrobić z tym nieświeżym.
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Nie od dziś wiadomo, że jajka są bogaty źródłem witamin i składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. w formie jajecznicy czy jajek w koszulkach. A co z piciem surowych jajek? Jak eksperci zapatrują się na spożywanie ich bez obróbki termicznej?
Dlaczego jaja podrożały ostatnio nawet o 30 procent i, dlaczego brakuje ich w sklepach? O komentarz poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN Pawła Blajera, dziennikarza TVN24 Biznes i Świat.