Plastikowe pojemniki na żywność stały się tematem zagorzałych dyskusji. Coraz częściej pojawiają się informacje na temat ich szkodliwego wpływ na ludzki organizm. Temat jest szczególnie ważny, ponieważ nietrudno jest znaleźć osoby, które chociaż raz na jakiś czas nie umieszczają jedzenia w plastiku. Czy pojemniki plastikowe na żywność rzeczywiście są niebezpieczne dla ludzi i należy ograniczyć ich codzienne używanie?
Pojemniki na żywność – plastikowe znacznie częściej wybierane niż szklane i metalowe
Plastikowe pojemniki na żywność są wszechobecne. Korzystamy z nich, zabierając jedzenie do pracy, przechowujemy w nich warzywa, owoce czy przygotowane wcześniej potrawy. Nikt z nas nie zdaje sobie sprawy, że opakowania plastikowe do żywności mogą stanowić śmiertelne zagrożenie. Naukowcy od lat alarmują, że należy ograniczyć ilość plastiku w naszym życiu i nie jest to związane jedynie z kwestiami ekologicznymi. Plastikowe pojemniki na jedzenie mogą być źródłem chorób cywilizacyjnych, obniżać płodność i powodować wady rozwojowe u dzieci.
Znacznie częściej sięgamy po pojemniki plastikowe na żywność niż po te wykonane ze szkła, metalu czy tworzyw naturalnych. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż tego rodzaju pudełka są wygodniejsze w użyciu, lżejsze i mogą służyć w niezmienionym kształcie przez długie lata. Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności są również stosunkowo niedrogie i nie wymagają szczególnej pielęgnacji.
Producenci zachęcają również do korzystania z pojemników plastikowych w mikrofalówkach. W tym kontekście okazują się one szczególnie niebezpiecznie. Podczas podgrzewania tworzywa wytwarza się biosfenol, który dostaje się do pokarmu, a następnie do naszego organizmu. Warto mieć na uwadze, że ten sam składnik jest częścią wielu elementów samochodowych, armatury wodnej czy urządzeń elektronicznych. Bezpieczną alternatywą dla tego rodzaju elementów są pojemniki wykonane ze szkła oraz materiałów przyjaznych środowisku. Jeśli często podgrzewamy jedzenie w mikrofalówce, należy szczególnie wyrzekać się żywności w plastiku.
Pojemniki plastikowe na jedzenie – jak z nich korzystać, aby były bezpieczne dla zdrowia?
Pojemniki plastikowe na jedzenie nie zawsze muszą szkodzić, należy zachować umiar oraz szczególną ostrożność podczas korzystania z nich. Przede wszystkim warto ograniczyć ich liczbę do minimum. Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności powinny być zarezerwowane do przechowywania jedzenia w lodówce. Złym pomysłem jest codzienne umieszczanie w nich lunchu do pracy oraz przekąsek do szkoły dla dzieci. Należy również pamiętać, aby nie umieszczać w nich ciepłych potraw oraz ciepłej wody. To również informacja dla rodziców, którzy korzystają z plastikowych butelek do karmienia dla dzieci. Przed zakupem należy szczególnie przestudiować etykietę producenta i sprawdzić, czy dany produkt zawiera wspomniany wcześniej biosfenol.
Pojemniki plastikowe na żywność wymagają również ostrożności podczas codziennej pielęgnacji. Należy unikać mycia ich w zmywarce oraz wysokiej temperatury wody przy tradycyjnym zmywaniu naczyń. Częste narażanie ich na kontakt z gorącą wodą osłabia ich odporność, a szkodliwe substancje znacznie łatwiej dostają się do otoczenia. Co więcej, należy je dość często wymieniać, co jest nieekologicznie. Zużyte pojemniki są znacznie bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż nowe.
Pojemniki plastikowe do żywności – czym można je zastąpić i jak zachować rozwagę?
Pojemniki plastikowe do żywności mogą być skutecznie zastąpione przez szklane, metalowe oraz papierowe. Bezpieczne pojemniki na żywność mogą również służyć przez wiele lat i być wykorzystywane wielokrotnie. Jeśli konieczne jest zabranie lunchu do pracy, warto zrezygnować z plastikowego pudełka na rzecz metalowej menażki bądź jednorazowego opakowania wykonanego z papieru. Jeśli jednak zdarza się przynieść jedzenie w plastiku, podczas podgrzewania warto przełożyć je na talerz, a szkodliwe substancje nie wnikną do potrawy. Starajmy się również nadmiernie nie korzystać z butelek na wodę oraz bidonów. Szczególnie warto unikać kupowania butelek z wodą bądź napojami, które wcześniej mogły być narażone na działanie promieni słonecznych oraz nadmierne ciepło. Należy mieć to na uwadze, kiedy przechowujemy je również w domu.
Jeśli jednak z pewnych powodów niemożliwe jest zrezygnowanie z plastiku, warto postawić na pojemniki do żywności z atestem. Każdy producent zobowiązany jest umieścić informacje o produkcie na samym produkcie lub etykiecie. Sprawdzajmy, czy pojemnik na żywność wykonany z plastiku jest zgodny z europejskimi normami oraz nie zawiera zabójczych substancji. Pamiętajmy również o prawidłowej utylizacji wysłużonych już pojemników. Wyrzucajmy je jedynie do koszy przeznaczonych na plastikowe odpady, a przyczynimy się do ochrony środowiska naturalnego.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
- Zatrzymaj świeżość warzyw i owoców na dłużej. Jak prawidłowo przechowywać żywność?
- Robimy porządki w lodówce i obalamy mity dotyczące przechowywania
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: BRETT STEVENS/Getty Images