Na pewno niejednokrotnie słyszeliście, żeby nie chować ciepłych rzeczy do lodówki. Dlaczego? Powodem miała być awaria sprzętu. Czy faktycznie nie należy tego robić?
Domowe sposoby
Domowe sposoby
Czy można wstawiać do lodówki ciepłe potrawy?
Żywność przechowywana w lodówce jest znacznie bezpieczniejsza, zwłaszcza, jeśli są to już gotowe potrawy czy produkty, które należy trzymać w lodówce. Niska temperatura zapobiega rozwojowi bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów.
Przygotowując różne potrawy, zwłaszcza w pośpiechu, możemy chcieć je jak najszybciej zabezpieczyć i schować do lodówki. Jednak często słyszy się, że powinno się odczekać, aż produkty ostygną. Czy faktycznie jest to konieczne?
Czym skutkuje wstawianie ciepłego jedzenia do lodówki?
Współczesne lodówki konstruowane są w taki sposób, że co prawda nie uszkodzimy ich, jeśli włożymy ciepłe jedzenie, ale może się w nich pojawić znacznie więcej wilgoci. W efekcie będzie trzeba częściej przecierać i czyścić urządzenie. Starsze modele wciąż jednak mogą się psuć, kiedy wkładamy do nich gorące dania.
Takie działanie może zaszkodzić żywności, która już znajduje się w lodówce. Gorące potrawy ogrzewają naszą domową chłodnię, a to oznacza, że pozostałe rzeczy nie są przechowywane we właściwych warunkach.
W efekcie zwiększenia temperatury przyspieszony zostaje proces rozwijania się bakterii i mikroorganizmów. Co zatem należy robić? Jak przechowywać gorące potrawy?
Co zrobić z ciepłym jedzeniem?
Świeżo ugotowane potrawy powinno się wkładać do lodówki w ciągu dwóch godzin od ich przygotowania. Jeśli jest wyjątkowo ciepło, jak latem, i temperatury przekraczają 32 stopnie Celsjusza - nawet w ciągu godziny.
Jednak gorącego jedzenia nie możemy przecież schować do lodówki. Zawsze warto potrawy schłodzić, chociaż przez godzinę do dwóch. Jedzenie można podzielić na mniejsze porcje i przełożyć do osobnych pojemników - to przyspieszy chłodzenie.
Innym sposobem jest schłodzenie potraw w zimnej kąpieli wodnej. Najpierw jednak trzeba całość umieścić w szczelnym pojemniku, aby woda nie przedostała się do jedzenia.
W zimne dni, kiedy na zewnątrz temperatura nie przekracza 15 stopni Celsjusza, możemy dania wystawić na zewnątrz. Oczywiście tu także powinny być one w szczelnych pojemnikach. Poporcjowanie potraw również będzie tu przydatne. Potrawy należy chłodzić do maksymalnie dwóch godzin, a następnie przełożyć do lodówki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Akcja, która uczy najmłodszych, jak nie marnować jedzenia. "Dzieciaki mogą tę wiedzę przenieść do domu"
- Robimy porządki w lodówce i obalamy mity dotyczące przechowywania
- Lodówka jako centrum zarządzania domem. Poznaj wszystkie możliwości Family Hub™
Autor: Teofila Siewko
Źródło: dietetycy.org.pl/technologzywnosciradzi.pl
Źródło zdjęcia głównego: Penpak Ngamsathain/Getty Images