Zrobiliśmy największą kanapkę w historii Dzień Dobry TVN. Oto najzdrowsze dodatki do pieczywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kilka sposobów na ulepszenie twoich codziennych kanapek
Kilka sposobów na ulepszenie twoich codziennych kanapek
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Wielu Polaków na śniadanie jada kanapki. Wraz z szefem kuchni Tomaszem Jakubiakiem i edukatorką ekologiczną Jagną Niedzielską postanowiliśmy więc przygotować największą w historii programu zdrową kanapę. Natomiast dietetyk kliniczny Michał Wrzosek zdradził, co położyć na pieczywo, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Kanapka – ulubiony posiłek Polaków

Poranki Polaków zdominowały kanapki. Aż 88 procent osób deklaruje, że to właśnie pieczywo z dodatkami pojawia się rano na ich talerzach. To także idealna przekąska w ciągu dnia oraz w podróży. My w naszej kuchni razem z Tomkiem Jakubiakiem i Jagną Niedzielską przygotowaliśmy największą kanapkę w historii Dzień Dobry TVN, której długość wyniosła ok. 37 metrów.

- Wymyślenie farszu nie było proste, poczułem się jak triathlonista – przyznał Tomasz Jakubiak.

Pomysł na wartościową i zdrową kanapkę

Śniadanie to posiłek, który nie tylko powinien zaspokoić pierwszy głód, ale przede wszystkim zapewnić nam energię na kolejne godziny. Nie ma jednak co ukrywać - o poranku liczy się każda minuta. Wszystkim nam zależy więc na tym, aby danie było szybkie, proste do wykonania i pożywne. Tym sposobem na talerzach najczęściej lądują kanapki. Z czym je robić, by dostarczyły nam wszystkim niezbędnych składników odżywczych?

Zdaniem eksperta zdrowa kanapka powinna składać się z węglowodanów w postaci pełnoziarnistego pieczywa, białka w postaci np. jajka, tofu, chudego mięsa, sera, tłuszczów, np. hummusu, awokado, warzyw, np. pomidora, ogórka, sałaty.

- Masło czy margaryna to nie będą najlepsze smarowidła do kanapki, bo są wysokokaloryczne. Dla dzieci zaś warto robić "rozbierane kanapki", czyli nie łączymy wszystkiego, tylko kładziemy obok. Jest wystrajająco dużo zdrowych produktów, żeby wybrać te, które lubimy - powiedział ekspert.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana