Kanapka z szarpaną wieprzowiną, pikantnym majonezem, kiszonym ogórkiem - przepis Tomka Jakubiaka
Składniki:
- 10 dag szapranej wieprzowiny,
- 5 łyżek majonezu,
- łyżeczka tabasco,
- łyżeczka posiekanej kolendry,
- masło do przesmarowania pieczywa,
- 2 kiszone ogórki,
- opcjonalnie: posiekana sałata lodowa.
Kanapka z pieczonym indykiem, guacamole, pomidorami, sosem serowym - przepis Tomka Jakubiaka
Składniki:
- 10 plastrów piersi z indyka,
- awokado,
- łyżeczka chili,
- sok z jednej limonki,
- posiekana kolendra i mięta,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- 2 pomidory,
- 2 serki topione,
- garść sera cheddar,
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona.
Kanapka z włoską wędliną, pesto z suszonych pomidorów, piklowanym ogórkiem, rukolą - przepis Tomka Jakubiaka
Składniki:
- kilka plastrów mortadeli,
- 10 suszonych pomidorów,
- garść bazylii,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml oliwy,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- garść orzechów włoskich,
- kilka oliwek,
- 0,5 ogórka zielonego,
- łyżka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta płatków chili,
- łyżeczka sosu sojowego,
- rukola.
Kanapka ze słonym twarożkiem - przepis Jagny Niedzielskiej
Składniki:
- majonez do posmarowania dolnej i górnej kanapki,
- liść sałaty karbowanej,
- 2 łyżki twarożku,
- 3 łyżki kimchi,
- łyżka miodu,
- mała garść słonych chipsów.
Kanapka z pastą z fasoli - przepis Jagny Niedzielskiej
Składniki:
- masło do posmarowania dolnej i górnej kanapki,
- pieczona papryka z zalewy,
- plaster czerwonej cebuli,
- garść rukoli,
- suszone zioła prowansalskie.
Składniki na pastę z fasoli:
- 1-2 puszki białej fasoli,
- ząbek czosnku,
- 1-2 łyżeczki mielonego kuminu,
- sok z 1-4 cytryny,
- oliwa,
- sól.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą blendujemy.
Składniki na pieczonego pomidora:
- 4 pomidorki koktajlowe,
- łyżka miodu,
- sól.
Sposób przygotowania:
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut.
Kanapka z pastą jajeczną - przepis Jagny Niedzielskiej
Składniki:
- jajko do pasty,
- 1-2 jajka w całości,
- łyżka majonezu,
- odrobina wasabi,
- 4 plastry świeżego ogórka,
- łyżeczka prażonego białego sezamu,
- łyżeczka czarnego sezamu,
- odrobina pokruszonego nori,
- sól.
Zobacz także:
- Dzień Kanapki - skąd wzięło się to danie? Poznaj nasze przepisy i odczaruj nudną potrawę
- Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Najsłynniejsze kanapki świata - przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak, Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: