W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Kanapki z Tomaszem Jakubiakiem i Jagną Niedzielską

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kilka sposobów na ulepszenie twoich codziennych kanapek
Kilka sposobów na ulepszenie twoich codziennych kanapek
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
3 listopada obchodzimy Dzień Kanapki. W Polsce najczęściej jemy je w postaci kromki chleba i dodatków. Jednak nie wszędzie na świecie tak postrzega się kanapkę. Aż 88% Polaków deklaruje, że to one pojawiają się u nich na śniadanie najczęściej. Poznaj przepisy Tomasza Jakubiaka i Jagny Niedzielskiej na kanapki z kuchni Dzień Dobry TVN.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną, pikantnym majonezem, kiszonym ogórkiem - przepis Tomka Jakubiaka

Składniki:

  • 10 dag szapranej wieprzowiny,
    • 5 łyżek majonezu,
      • łyżeczka tabasco,
        • łyżeczka posiekanej kolendry,
          • masło do przesmarowania pieczywa,
            • 2 kiszone ogórki,
              • opcjonalnie: posiekana sałata lodowa.
                Tomasz Jakubiak w kuchni Dzień Dobry TVN
                Tomasz Jakubiak w kuchni Dzień Dobry TVN
                Tomasz Jakubiak w kuchni Dzień Dobry TVN
                Źródło: Michał Woźniak/East News

                Kanapka z pieczonym indykiem, guacamole, pomidorami, sosem serowym - przepis Tomka Jakubiaka

                Składniki:

                • 10 plastrów piersi z indyka,
                  • awokado,
                    • łyżeczka chili,
                      • sok z jednej limonki,
                        • posiekana kolendra i mięta,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • sól,
                              • 2 pomidory,
                                • 2 serki topione,
                                  • garść sera cheddar,
                                    • 0,5 szklanki mleka,
                                      • 2 łyżki masła,
                                        • 2 łyżki mąki pszennej,
                                          • kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona.
                                            Kanapka
                                            Kanapka
                                            Kanapka
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Kanapka z włoską wędliną, pesto z suszonych pomidorów, piklowanym ogórkiem, rukolą - przepis Tomka Jakubiaka

                                            Składniki:

                                            • kilka plastrów mortadeli,
                                              • 10 suszonych pomidorów,
                                                • garść bazylii,
                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                    • 100 ml oliwy,
                                                      • 2 łyżki tartego parmezanu,
                                                        • garść orzechów włoskich,
                                                          • kilka oliwek,
                                                            • 0,5 ogórka zielonego,
                                                              • łyżka miodu,
                                                                • sok z połowy cytryny,
                                                                  • szczypta płatków chili,
                                                                    • łyżeczka sosu sojowego,
                                                                      • rukola.

                                                                        Kanapka ze słonym twarożkiem - przepis Jagny Niedzielskiej

                                                                        Składniki:

                                                                        • majonez do posmarowania dolnej i górnej kanapki,
                                                                          • liść sałaty karbowanej,
                                                                            • 2 łyżki twarożku,
                                                                              • 3 łyżki kimchi,
                                                                                • łyżka miodu,
                                                                                  • mała garść słonych chipsów.
                                                                                    Kanapka z pastą
                                                                                    Kanapka z pastą
                                                                                    Kanapka z pastą
                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Kanapka z pastą z fasoli - przepis Jagny Niedzielskiej

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • masło do posmarowania dolnej i górnej kanapki,
                                                                                      • pieczona papryka z zalewy,
                                                                                        • plaster czerwonej cebuli,
                                                                                          • garść rukoli,
                                                                                            • suszone zioła prowansalskie.

                                                                                              Składniki na pastę z fasoli:

                                                                                              • 1-2 puszki białej fasoli,
                                                                                                • ząbek czosnku,
                                                                                                  • 1-2 łyżeczki mielonego kuminu,
                                                                                                    • sok z 1-4 cytryny,
                                                                                                      • oliwa,
                                                                                                        • sól.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Wszystkie składniki ze sobą blendujemy.

                                                                                                          Składniki na pieczonego pomidora:

                                                                                                          • 4 pomidorki koktajlowe,
                                                                                                            • łyżka miodu,
                                                                                                              • sól.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut.

                                                                                                                Kanapki
                                                                                                                Kanapki
                                                                                                                Kanapki
                                                                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                Kanapka z pastą jajeczną - przepis Jagny Niedzielskiej

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • jajko do pasty,
                                                                                                                  • 1-2 jajka w całości,
                                                                                                                    • łyżka majonezu,
                                                                                                                      • odrobina wasabi,
                                                                                                                        • 4 plastry świeżego ogórka,
                                                                                                                          • łyżeczka prażonego białego sezamu,
                                                                                                                            • łyżeczka czarnego sezamu,
                                                                                                                              • odrobina pokruszonego nori,
                                                                                                                                • sól.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                  Źródło: Tomasz Jakubiak, Jagna Niedzielska

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana