Materiał promocyjny

Kuchnia polska z przepisów Jakuba Reszki. Czy znasz polski street food z czasów przedwojennych?

Dziś na talerzu kuchnia polska
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka przygotował dania z kuchni polskiej. Część z nich jest niezwykle zaskakująca - jak krakowska maczanka czy kotlet Szewczyka Dratewki. Poznaj przepisy kucharza na te dania i na tatar wołowy oraz krem z ziemniaka i topinamburu, i ciesz się tradycyjnymi smakami.

Tatar wołowy - przepis

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej,
    • dwa ogórki kiszone,
      • 100 g szalotki,
        • 50 g musztardy francuskiego,
          • 100 g parmerzanu (na chips),
            • 100 g marynowanych rydzów,
              • 2 żółtka,
                • mikto zioła: musztardowiec lub szczawik krwisty,
                  • 10 ml oleju lnianego,
                    • 10 ml oliwy zielonej,
                      • sól i pieprz.
                        Tatar wołowy
                        Tatar wołowy
                        Tatar wołowy
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Sposób przygotowania:

                        Mięso posiekaj na gładką masę lub zetrzyj w cookover. Ogórek, szalotkę oraz rydze posiekaj na drobno, dodaj do wczesnej posiekanego mięsa dopraw do smaku, miedzy czasie w piecu lub na patelni przygotuj chips z parmezanu. Starty parmezan rozłóż na blasze i piecz w temp 160 stopni przez około 10 min.

                        Doprawione mięso łączymy z żółtkiem, musztardą, olejem lnianym oraz odrobiną wody gazowanej wykładamy na głęboki talerz i dekorujemy.

                        Krem z pieczonego ziemniaka i topinamburu - przepis

                        Składniki:

                        • 450 g obranych ziemniaków,
                          • 500 g topinamburu,
                            • 200 g cebuli białej,
                              • 400 ml śmietany 30%,
                                • 150 g masła,
                                  • 1 l bulionu warzywnego,
                                    • sól,
                                      • pieprz biały,
                                        • kasza gryczana (na popcorn),
                                          • 100 ml oleju.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Topinambur, ziemniaki oraz cebule skrapiamy olejem i dajemy do piecza na około 25 min na temperaturze 180 stopni, pieczemy do momentu delikatnego spalenia ziemniaka oraz innych warzyw. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem na równo warzywami i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką kremową masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo zimne masło. Kasze smażymy na głębokim tłuszczu do momentu wystrzelenia, jak popcorn posypujemy na wierzch naszego kremu i gotowe.

                                            Tip: Topinambur to nic innego jak bulwa słonecznika która można jeść na surowo.

                                            Sos grzybowy
                                            Sos grzybowy
                                            Sos grzybowy
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Kotlet Szewczyka Dratewki z sosem grzybowym - przepisy

                                            Składniki na kotlety:

                                            • 480 g (120 g na porcje) schabu bez kości (wluzowanego),
                                              • 600 g ziemniaków,
                                                • 150 g białej cebuli,
                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                    • pęczek natki pietruszki,
                                                      • 100 g mąki,
                                                        • jajko,
                                                          • sól,
                                                            • pieprz.

                                                              Składniki na sos grzybowy:

                                                              • 500 g grzybów (borowików lub podgrzybków),
                                                                • 200 ml wina białego,
                                                                  • 600 ml śmietany 30%,
                                                                    • 30 g masła,
                                                                      • 100 g cebuli,
                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                          • sól,
                                                                            • pieprz.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Ziemniaki zetrzyj na drobną miazgę, następnie dodaj pokrojonej cebuli, czosnku oraz pietruszki, dodaj jajko oraz mąkę i dopraw dość mocno . Wyrób masę jak na placki ziemniaczane tylko troszkę gęstsze, następnie umieść rozklepany schab w cieście i smaż jak kotleta. Następnie na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem dodaj wcześniej umyte i pokrojone grzyby, zalej winem i zredukuj. Dodaj śmietanę, ponownie zredukuj i dopraw do smaku. Na talerz wyłóż kotleta, polej sosem i udekoruj mikro ziołami.

                                                                              Maczanka po krakowsku - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 kg karkówki wieprzowej,
                                                                                • 500 g cebuli,
                                                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                                                    • 50 g kminku,
                                                                                      • 100 g musztardy stołowej,
                                                                                        • pieprz, sól, majeranek, cząber,
                                                                                          • 2 marchewki,
                                                                                            • 200 g selera,
                                                                                              • 2 korzenie pietruszki,
                                                                                                • 100 g natki pietruszki,
                                                                                                  • 6 kajzerek,
                                                                                                    • 5 kiszonych ogórków.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Do marynaty włóż mięso i równomiernie natrzyj je przyprawami. Następnie miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

                                                                                                      Następnego dnia obierz cebulę i pokrój ją razem z pieczarkami na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zamarynowane mięso smaż przez 1-2 minuty z każdej strony do zamknięcia. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

                                                                                                      Na tę samą patelnię przełóż pieczarki i cebulę. Smaż je przez ok. 3-5 minut, a następnie przełóż do mięsa. Całość zalej bulionem, a następnie naczynie żaroodporne przykryj pokrywką.

                                                                                                      Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Mięso piecz przez 1,5 godziny, a następnie wyjmij i rozdrobnij je widelcem.

                                                                                                      Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na połówce bułki lub kromce chleba. Na to nałóż drobno pokrojone ogórki kiszone. Przykryj połówką bułki lub pajdą chleba. Maczankę po krakowsku podawaj od razu po przygotowaniu.

                                                                                                      Tip: Maczanka po krakowsku to polski street food z czasów przedwojennych. To aromatyczna i soczysta, szarpana wieprzowina z dodatkiem klasycznych, polskich ogórków kiszonych. Taka nasza rodzima odpowiedź na amerykańskie hamburgery, ale znacznie smaczniejsza.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Jakub Reszka

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana