Tatar wołowy - przepis
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej,
- dwa ogórki kiszone,
- 100 g szalotki,
- 50 g musztardy francuskiego,
- 100 g parmerzanu (na chips),
- 100 g marynowanych rydzów,
- 2 żółtka,
- mikto zioła: musztardowiec lub szczawik krwisty,
- 10 ml oleju lnianego,
- 10 ml oliwy zielonej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso posiekaj na gładką masę lub zetrzyj w cookover. Ogórek, szalotkę oraz rydze posiekaj na drobno, dodaj do wczesnej posiekanego mięsa dopraw do smaku, miedzy czasie w piecu lub na patelni przygotuj chips z parmezanu. Starty parmezan rozłóż na blasze i piecz w temp 160 stopni przez około 10 min.
Doprawione mięso łączymy z żółtkiem, musztardą, olejem lnianym oraz odrobiną wody gazowanej wykładamy na głęboki talerz i dekorujemy.
Krem z pieczonego ziemniaka i topinamburu - przepis
Składniki:
- 450 g obranych ziemniaków,
- 500 g topinamburu,
- 200 g cebuli białej,
- 400 ml śmietany 30%,
- 150 g masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz biały,
- kasza gryczana (na popcorn),
- 100 ml oleju.
Sposób przygotowania:
Topinambur, ziemniaki oraz cebule skrapiamy olejem i dajemy do piecza na około 25 min na temperaturze 180 stopni, pieczemy do momentu delikatnego spalenia ziemniaka oraz innych warzyw. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem na równo warzywami i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką kremową masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo zimne masło. Kasze smażymy na głębokim tłuszczu do momentu wystrzelenia, jak popcorn posypujemy na wierzch naszego kremu i gotowe.
Tip: Topinambur to nic innego jak bulwa słonecznika która można jeść na surowo.
Kotlet Szewczyka Dratewki z sosem grzybowym - przepisy
Składniki na kotlety:
- 480 g (120 g na porcje) schabu bez kości (wluzowanego),
- 600 g ziemniaków,
- 150 g białej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 100 g mąki,
- jajko,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos grzybowy:
- 500 g grzybów (borowików lub podgrzybków),
- 200 ml wina białego,
- 600 ml śmietany 30%,
- 30 g masła,
- 100 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na drobną miazgę, następnie dodaj pokrojonej cebuli, czosnku oraz pietruszki, dodaj jajko oraz mąkę i dopraw dość mocno . Wyrób masę jak na placki ziemniaczane tylko troszkę gęstsze, następnie umieść rozklepany schab w cieście i smaż jak kotleta. Następnie na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem dodaj wcześniej umyte i pokrojone grzyby, zalej winem i zredukuj. Dodaj śmietanę, ponownie zredukuj i dopraw do smaku. Na talerz wyłóż kotleta, polej sosem i udekoruj mikro ziołami.
Maczanka po krakowsku - przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 500 g cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g kminku,
- 100 g musztardy stołowej,
- pieprz, sól, majeranek, cząber,
- 2 marchewki,
- 200 g selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 100 g natki pietruszki,
- 6 kajzerek,
- 5 kiszonych ogórków.
Sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Do marynaty włóż mięso i równomiernie natrzyj je przyprawami. Następnie miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Następnego dnia obierz cebulę i pokrój ją razem z pieczarkami na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zamarynowane mięso smaż przez 1-2 minuty z każdej strony do zamknięcia. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię przełóż pieczarki i cebulę. Smaż je przez ok. 3-5 minut, a następnie przełóż do mięsa. Całość zalej bulionem, a następnie naczynie żaroodporne przykryj pokrywką.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Mięso piecz przez 1,5 godziny, a następnie wyjmij i rozdrobnij je widelcem.
Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na połówce bułki lub kromce chleba. Na to nałóż drobno pokrojone ogórki kiszone. Przykryj połówką bułki lub pajdą chleba. Maczankę po krakowsku podawaj od razu po przygotowaniu.
Tip: Maczanka po krakowsku to polski street food z czasów przedwojennych. To aromatyczna i soczysta, szarpana wieprzowina z dodatkiem klasycznych, polskich ogórków kiszonych. Taka nasza rodzima odpowiedź na amerykańskie hamburgery, ale znacznie smaczniejsza.
Zobacz także:
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
- Jakie polskie dania najbardziej smakują obcokrajowcom? Wybór was zaskoczy
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News