Materiał promocyjny

Orientalne smaki Jakuba Reszki. Wypróbuj jego przepisy na tabbouleh, lulu bebap, chaczapuri i baba ganoush

Jakub Reszka w kuchni Dzień Dobry TVN
Orientalne smaki w Twojej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka przygotowuje dania orientalne, prostu z kuchni z Bliskiego Wschodu. Poznaj jego przepisy na tabbouleh, lulu bebap, chaczapuri i baba ganoush, które łatwo i szybko zrobisz w food procesorze.
Tabbouleh
Tabbouleh
Tabbouleh
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tabbouleh - przepis

Składniki:

  • 200 g natki pietruszki,
  • 100 g kolendry,
  • 100 g liści mięty,
  • 250 g papryki czerwonej,
  • 200 g ogórka,
  • 200 g czerwonej cebuli,
  • 250 kaszy kuskus gruboziarnistej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kuskus w proporcji 1:1, odstaw na bok do wystudzenia. Natkę, miętę i kolendrę posiekaj na drobno. Następnie wszystkie warzywa pokrój w równą, drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i sokiem z pomarańczy, aby sałatka była spójna.

Lulu kebap (jagnięcy)
Lulu kebap (jagnięcy)
Lulu kebap (jagnięcy)
Źródło: Michał Woźniak/East News

Lulu kebap (jagnięcy) - przepis

Podawany z sałatką z sosem orzechowym.

Składniki:

  • 1 kg mięsa jagnięcego mielonego,
  • 200 g białej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 g kuminu,
  • 10 g kozieradki,
  • doniczka świeżej kolendry,
  • 10 g wędzonej papryki,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • 7 g chili,
  • długie wykałaczki.

Składniki na sałatkę:

  • sałata (mix lub dekoracyjna),
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 200 g miodu,
  • ząbek czosnku,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 200 ml oliwy extra,
  • 100 g pomidorków cherry (kolorowych),
  • cebula czerwona,
  • ogórek,
  • 130 g twarogu wędzonego.

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy, siekany czosnek oraz zioła. Nawilżonymi rękoma porządnie wyrób masę mieloną na jednolity kolor i konsystencję. Następnie wokół długiej wykałaczki roluj 200 g kiełbaski, odstaw na bok.

Smaż na patelni grillowej około 10 min, przy tym pamiętaj, aby nie przesuszyć

Zmielone orzechy wymieszaj z octem balsamicznym, miodem, oliwą zsiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Polej pokrojone warzywa na sałacie dresingiem.

Pieczywo orientalne
Pieczywo orientalne
Pieczywo orientalne
Źródło: Michał Woźniak/East News

Baba Ganoush - przepis

Składniki:

  • 1300 g bakłażana,
  • 40 g pasty tahini (około jednej łyżeczki),
  • 50 ml soku z cytryny (około 5 łyżeczek),
  • 100 ml oliwy extra,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 g kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Bakłażany palimy na suchej patelni albo w piekarniku, następnie obieramy mielimy i dodajemy wszystkie składniki oprócz natki, którą dodajemy po uzyskaniu jednolitej pasty, doprawiamy solą do smaku.

Chaczapuri z mięsem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 10 g drożdży,
  • 30 g masła,
  • 300 ml wody,
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 10 g soli.

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa mielonego (wołowego lub jagnięcego),
  • 100 g białej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g kuminu,
  • 5 g kozieradki,
  • doniczka świeżej kolendry,
  • 5 g papryki wędzonej,
  • 7 g chili.

Sposób przygotowania:

Mięso połącz z wszystkimi przyprawami z siekanym czosnkiem, chili oraz kolendrą. Wyporcjuj kulki po 120 g i odstaw na bok.

Drożdże rozpuść w letniej wodzie z masłem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Dodaj mąkę i wyrób dobrze ciasto, odstaw na 2h. Po wyrośnięciu podziel na cztery kulki, rozwałkuj na środek ułóż 120 g porcje mięsa, końcówki naciągaj na wierzch mięsa tak, aby zamknąć farsz.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości