Tabbouleh - przepis
Składniki:
- 200 g natki pietruszki,
- 100 g kolendry,
- 100 g liści mięty,
- 250 g papryki czerwonej,
- 200 g ogórka,
- 200 g czerwonej cebuli,
- 250 kaszy kuskus gruboziarnistej,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kuskus w proporcji 1:1, odstaw na bok do wystudzenia. Natkę, miętę i kolendrę posiekaj na drobno. Następnie wszystkie warzywa pokrój w równą, drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i sokiem z pomarańczy, aby sałatka była spójna.
Lulu kebap (jagnięcy) - przepis
Podawany z sałatką z sosem orzechowym.
Składniki:
- 1 kg mięsa jagnięcego mielonego,
- 200 g białej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 g kuminu,
- 10 g kozieradki,
- doniczka świeżej kolendry,
- 10 g wędzonej papryki,
- 10 g słodkiej papryki,
- 7 g chili,
- długie wykałaczki.
Składniki na sałatkę:
- sałata (mix lub dekoracyjna),
- 200 g orzechów włoskich,
- 200 g miodu,
- ząbek czosnku,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 200 ml oliwy extra,
- 100 g pomidorków cherry (kolorowych),
- cebula czerwona,
- ogórek,
- 130 g twarogu wędzonego.
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy, siekany czosnek oraz zioła. Nawilżonymi rękoma porządnie wyrób masę mieloną na jednolity kolor i konsystencję. Następnie wokół długiej wykałaczki roluj 200 g kiełbaski, odstaw na bok.
Smaż na patelni grillowej około 10 min, przy tym pamiętaj, aby nie przesuszyć
Zmielone orzechy wymieszaj z octem balsamicznym, miodem, oliwą zsiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Polej pokrojone warzywa na sałacie dresingiem.
Baba Ganoush - przepis
Składniki:
- 1300 g bakłażana,
- 40 g pasty tahini (około jednej łyżeczki),
- 50 ml soku z cytryny (około 5 łyżeczek),
- 100 ml oliwy extra,
- 20 g natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 g kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Bakłażany palimy na suchej patelni albo w piekarniku, następnie obieramy mielimy i dodajemy wszystkie składniki oprócz natki, którą dodajemy po uzyskaniu jednolitej pasty, doprawiamy solą do smaku.
Chaczapuri z mięsem - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 10 g drożdży,
- 30 g masła,
- 300 ml wody,
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 10 g soli.
Składniki na farsz:
- 700 g mięsa mielonego (wołowego lub jagnięcego),
- 100 g białej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 g kurkumy,
- 5 g kuminu,
- 5 g kozieradki,
- doniczka świeżej kolendry,
- 5 g papryki wędzonej,
- 7 g chili.
Sposób przygotowania:
Mięso połącz z wszystkimi przyprawami z siekanym czosnkiem, chili oraz kolendrą. Wyporcjuj kulki po 120 g i odstaw na bok.
Drożdże rozpuść w letniej wodzie z masłem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Dodaj mąkę i wyrób dobrze ciasto, odstaw na 2h. Po wyrośnięciu podziel na cztery kulki, rozwałkuj na środek ułóż 120 g porcje mięsa, końcówki naciągaj na wierzch mięsa tak, aby zamknąć farsz.
Zobacz także:
- Chaczapuri – przepis na przysmak gruzińskiej kuchni
- Tabbouleh czy tabuli? Przepis na pyszną libańską sałatkę
- Mutabal i baba ghanoush – pyszne pasty z bakłażana. Czym się różnią?
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News