Burrata Wymiata - przepis
Składniki:
- burrata,
- kromka dobrego chleba,
- dobra oliwa z oliwek,
- dojrzała brzoskwinia,
- 2 śliwki,
- limonka,
- gałązka rozmarynu,
- łyżka masła,
- łyżeczką miodu,
- laska cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy na małe kawałki, smażymy na maśle z laską wanilii, szczyptą kardamonu, łyżeczką miodu i kapką limonki.
Plastry brzoskwini grillujemy na patelni na oliwie z oliwek z gałązką rozmarynu. Na tej samej patelni podsmażamy kromkę chleba.
Wilgotną burratę rozrywamy, układając na naszym toście. Dodajemy zgrillowane brzoskwinie, chlapiemy oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu, pamiętając o smażonych śliwkach.
Wegańska jesienna jaglanka, a to niespodzianka - przepis
Składniki:
- 400 kaszy jaglanej,
- 150 ml mleka kokosowego,
- 100 g dyni,
- jabłko prażone,
- garść borówek,
- listki mięty,
- cytryna,
- garść kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru,
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z mlekiem kokosowym i suszonymi śliwkami. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Dynię kroimy w plastry, a jabłka w kostkę. Smażymy jabłka z łyżką soku z cytryny, 2 goździkami, kardamonem i laską cynamonem. Dynię podsmażamy z łyżeczką cukru, cynamonem i imbirem. Czekamy chwilę. Wykładamy naszą jaglankę, wjeżdża dynia, prażone jabłka, borówki i mięta. Sytuacja ogarnięta.
Feta Rakieta. Wymarzona jesienna odsłona - przepis
Składniki:
- feta,
- 200 g dyni,
- 4 śliwki nierobaczywki,
- kiść pomidorków,
- główka czosnku,
- łyżka miodu,
- zest skórki z cytryny,
- dobra oliwa z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta suszonego oregano,
- 3 gałązki tymianku.
Sposób przygotowania:
Fetę umieszczany w centrum naczynia żaroodpornego, kiść pomidorków, cały czosnek na pół, połówki śliwek bez pestek (zalewamy je miodem, zrobi się z nich w piecu… konfitura), plastry obranej dyni, zest skórki z cytryny i gałązki tymianku kładziemy na fetę. Całość soczyście skrapiamy oliwą z oliwek. Szczypta oregano, soli i pieprzu i wkładamy to do pieca. Ale heca! 40 min, 190 stopni.
Pasta i basta. Pieczona gruszka, pistacje i sterta camemberta - przepis
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki,
- główka czosnku,
- duży krążek camemberta (około 2-2,5 kg),
- 500 g ulubionego makaronu, polecam możliwie najszersze, długie paski,
- 3 gałązki rozmarynu,
- większa garść obranych pistacji,
- odrobina oliwy z oliwek,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Odcinamy górę camemberta i wkładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego o dużej średnicy. Układamy większe kawałki gruszki, obrane ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu i garść pistacji. Odrobiną oliwy z oliwek polewamy po owocach. Sól, pieprz i wszystko znika do piekarnika - 20 minut w 200 stopniach (większe sery potrzebują 25-30 minut pieczenia). Gdy wszystko upieczone, spotyka się z makaronem. Delikatnie mieszamy. Dekoracje… zróbmy pistacje. Opcjonalnie kapką soku z cytryny i serwis. Pasta i basta.
Zobacz także:
- Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti
- Pasta sardynkowa z przepisu Patrycji i Andrzeja Sołtysików
- Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy i nie tylko
Źródło: Gaweł Czajka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN