Szybkie i proste przepisy z sezonowych warzyw i owoców Gawła Czajki

Źródło: Dzień Dobry TVN
Śliwkowe fiki miki w kuchni
Śliwkowe fiki miki w kuchni
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Gaweł Czajka, bloger kulinarny, przygotował szybkie i proste dana z sezonowych warzyw i owoców. Poznaj jego przepisy na burratę, wegańską jaglankę, fetę i makaron, które urzekną każde podniebienie.
Burrata Wymiata
Burrata Wymiata
Burrata Wymiata
Źródło: Michał Woźniak/East News

Burrata Wymiata - przepis

Składniki:

  • burrata,
    • kromka dobrego chleba,
      • dobra oliwa z oliwek,
        • dojrzała brzoskwinia,
          • 2 śliwki,
            • limonka,
              • gałązka rozmarynu,
                • łyżka masła,
                  • łyżeczką miodu,
                    • laska cynamonu,
                      • szczypta kardamonu,
                        • szczypta soli i pieprzu.

                          Sposób przygotowania:

                          Śliwki kroimy na małe kawałki, smażymy na maśle z laską wanilii, szczyptą kardamonu, łyżeczką miodu i kapką limonki.

                          Plastry brzoskwini grillujemy na patelni na oliwie z oliwek z gałązką rozmarynu. Na tej samej patelni podsmażamy kromkę chleba.

                          Wilgotną burratę rozrywamy, układając na naszym toście. Dodajemy zgrillowane brzoskwinie, chlapiemy oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu, pamiętając o smażonych śliwkach.

                          Wegańska jesienna jaglanka, a to niespodzianka - przepis

                          Składniki:

                          • 400 kaszy jaglanej,
                            • 150 ml mleka kokosowego,
                              • 100 g dyni,
                                • jabłko prażone,
                                  • garść borówek,
                                    • listki mięty,
                                      • cytryna,
                                        • garść kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru,
                                          • łyżeczka cukru.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z mlekiem kokosowym i suszonymi śliwkami. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Dynię kroimy w plastry, a jabłka w kostkę. Smażymy jabłka z łyżką soku z cytryny, 2 goździkami, kardamonem i laską cynamonem. Dynię podsmażamy z łyżeczką cukru, cynamonem i imbirem. Czekamy chwilę. Wykładamy naszą jaglankę, wjeżdża dynia, prażone jabłka, borówki i mięta. Sytuacja ogarnięta.

                                            Feta Rakieta. Wymarzona jesienna odsłona - przepis

                                            Składniki:

                                            • feta,
                                              • 200 g dyni,
                                                • 4 śliwki nierobaczywki,
                                                  • kiść pomidorków,
                                                    • główka czosnku,
                                                      • łyżka miodu,
                                                        • zest skórki z cytryny,
                                                          • dobra oliwa z oliwek,
                                                            • szczypta soli i pieprzu,
                                                              • szczypta suszonego oregano,
                                                                • 3 gałązki tymianku.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Fetę umieszczany w centrum naczynia żaroodpornego, kiść pomidorków, cały czosnek na pół, połówki śliwek bez pestek (zalewamy je miodem, zrobi się z nich w piecu… konfitura), plastry obranej dyni, zest skórki z cytryny i gałązki tymianku kładziemy na fetę. Całość soczyście skrapiamy oliwą z oliwek. Szczypta oregano, soli i pieprzu i wkładamy to do pieca. Ale heca! 40 min, 190 stopni.

                                                                  Gaweł Czajka w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                  Gaweł Czajka w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                  Gaweł Czajka w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Pasta i basta. Pieczona gruszka, pistacje i sterta camemberta - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 dojrzałe gruszki,
                                                                    • główka czosnku,
                                                                      • duży krążek camemberta (około 2-2,5 kg),
                                                                        • 500 g ulubionego makaronu, polecam możliwie najszersze, długie paski,
                                                                          • 3 gałązki rozmarynu,
                                                                            • większa garść obranych pistacji,
                                                                              • odrobina oliwy z oliwek,
                                                                                • cytryna.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Odcinamy górę camemberta i wkładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego o dużej średnicy. Układamy większe kawałki gruszki, obrane ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu i garść pistacji. Odrobiną oliwy z oliwek polewamy po owocach. Sól, pieprz i wszystko znika do piekarnika - 20 minut w 200 stopniach (większe sery potrzebują 25-30 minut pieczenia). Gdy wszystko upieczone, spotyka się z makaronem. Delikatnie mieszamy. Dekoracje… zróbmy pistacje. Opcjonalnie kapką soku z cytryny i serwis. Pasta i basta.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Gaweł Czajka

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana