Mozarella - jak ją zrobić w domu
Jak to zrobić, krok po kroku:
- Potrzebujemy surowego tłustego mleka krowiego
- Na początku obniżamy pH mleka
- Podgrzewamy mleko do 36 stopni
- Dodajemy enzym podpuszczkę
- Czekamy, aż zadziała i powstanie skrzep i serwatka
- Skrzep należy pociąć, a następnie oddzielić go od serwatki
- W kolejności dodajemy gorącą wodą o temperaturze 90 stopni i solimy
- Następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy - pasta filata (it)
- Kolejnym etapem jest formowanie kształtów - mozzarella, burrata, stracciatella, nodini
- Na końcu schładzamy uzyskane produkty w zimnej wodzie
Przepis Francesco na spaghetti San Giovannino
Składniki na spaghetti San Giovannino dla 2 osób:
- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej Datterini)
- 40 g oliwek
- 8 filetów anchois
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania spaghetti San Giovannino
- Zagotować osoloną wodę na makaron;
- W międzyczasie drobno pokroić chili, zaś czosnek pozostawiamy w całości, ale rozgniatamy nożem;
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą dodajemy czosnek i chili. Gdy czosnek się przyrumieni, dodajemy małe kawałki anchois (przykrywamy pokrywką, bo może pryskać). Chwilę smażymy. Wyjmujemy czosnek;
- Gotujemy spaghetti zgodnie z przepisem z opakowania do momentu, aż będzie al dente;
- Kroimy pomidorki na ćwiartki i dorzucamy na patelnię. Gotujemy parę minut na średnim ogniu;
- Dodajemy pokrojone na pół oliwki i czekamy, aż makaron będzie gotowy;
- Odcedzony makaron dorzucamy na patelnię z sosem i mieszamy;
- Całość przekładamy na talerz.
Buon appetito!
Zobacz także:
Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy
Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Kaja Przygońska i Francesco Micaletti
podziel się: