Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Kaja Przygońska i jej partner, Francesco Micaletti produkują włoską mozzarellę z polskiego mleka. W naszym studiu pokazali, jak wygląda proces wyrobu tego popularnego sera, a także przedstawili jeden ze swoich ulubionych przepisów z mozzarellą w roli głównej.

Mozarella - jak ją zrobić w domu

Jak to zrobić, krok po kroku:

  • Potrzebujemy surowego tłustego mleka krowiego
  • Na początku obniżamy pH mleka
  • Podgrzewamy mleko do 36 stopni
  • Dodajemy enzym podpuszczkę
  • Czekamy, aż zadziała i powstanie skrzep i serwatka
  • Skrzep należy pociąć, a następnie oddzielić go od serwatki
  • W kolejności dodajemy gorącą wodą o temperaturze 90 stopni i solimy
  • Następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy - pasta filata (it)
  • Kolejnym etapem jest formowanie kształtów - mozzarella, burrata, stracciatella, nodini
  • Na końcu schładzamy uzyskane produkty w zimnej wodzie

Przepis Francesco na spaghetti San Giovannino

Składniki na spaghetti San Giovannino dla 2 osób:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej Datterini)
  • 40 g oliwek
  • 8 filetów anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania spaghetti San Giovannino

  1. Zagotować osoloną wodę na makaron;
  2. W międzyczasie drobno pokroić chili, zaś czosnek pozostawiamy w całości, ale rozgniatamy nożem;
  3. Na patelnię z rozgrzaną oliwą dodajemy czosnek i chili. Gdy czosnek się przyrumieni, dodajemy małe kawałki anchois (przykrywamy pokrywką, bo może pryskać). Chwilę smażymy. Wyjmujemy czosnek;
  4. Gotujemy spaghetti zgodnie z przepisem z opakowania do momentu, aż będzie al dente;
  5. Kroimy pomidorki na ćwiartki i dorzucamy na patelnię. Gotujemy parę minut na średnim ogniu;
  6. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i czekamy, aż makaron będzie gotowy;
  7. Odcedzony makaron dorzucamy na patelnię z sosem i mieszamy;
  8. Całość przekładamy na talerz.

Buon appetito!

Zobacz także:

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?

Autor: Anna Mierzejewska

Źródło: Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

podziel się:

Pozostałe wiadomości