Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Kaja Przygońska i jej partner, Francesco Micaletti produkują włoską mozzarellę z polskiego mleka. W naszym studiu pokazali, jak wygląda proces wyrobu tego popularnego sera, a także przedstawili jeden ze swoich ulubionych przepisów z mozzarellą w roli głównej.

Mozarella - jak ją zrobić w domu

Jak to zrobić, krok po kroku:

  • Potrzebujemy surowego tłustego mleka krowiego
    • Na początku obniżamy pH mleka
      • Podgrzewamy mleko do 36 stopni
        • Dodajemy enzym podpuszczkę
          • Czekamy, aż zadziała i powstanie skrzep i serwatka
            • Skrzep należy pociąć, a następnie oddzielić go od serwatki
              • W kolejności dodajemy gorącą wodą o temperaturze 90 stopni i solimy
                • Następnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy - pasta filata (it)
                  • Kolejnym etapem jest formowanie kształtów - mozzarella, burrata, stracciatella, nodini
                    • Na końcu schładzamy uzyskane produkty w zimnej wodzie

                      Przepis Francesco na spaghetti San Giovannino

                      Składniki na spaghetti San Giovannino dla 2 osób:

                      • 200 g makaronu spaghetti
                        • 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej Datterini)
                          • 40 g oliwek
                            • 8 filetów anchois
                              • 1 ząbek czosnku
                                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                  • 1 papryczka chili
                                    • sól i pieprz

                                      Sposób przygotowania spaghetti San Giovannino

                                      1. Zagotować osoloną wodę na makaron;
                                        1. W międzyczasie drobno pokroić chili, zaś czosnek pozostawiamy w całości, ale rozgniatamy nożem;
                                          1. Na patelnię z rozgrzaną oliwą dodajemy czosnek i chili. Gdy czosnek się przyrumieni, dodajemy małe kawałki anchois (przykrywamy pokrywką, bo może pryskać). Chwilę smażymy. Wyjmujemy czosnek;
                                            1. Gotujemy spaghetti zgodnie z przepisem z opakowania do momentu, aż będzie al dente;
                                              1. Kroimy pomidorki na ćwiartki i dorzucamy na patelnię. Gotujemy parę minut na średnim ogniu;
                                                1. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i czekamy, aż makaron będzie gotowy;
                                                  1. Odcedzony makaron dorzucamy na patelnię z sosem i mieszamy;
                                                    1. Całość przekładamy na talerz.

                                                      Buon appetito!

                                                      Zobacz także:

                                                      Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                      Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

                                                      Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?

                                                      Autor: Anna Mierzejewska

                                                      Źródło: Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana