Nazwa tej popularnej w krajach arabskich sałatki bywa różnie zapisywana w Europie. Dla niektórych jest to sałatka tabule, czasem też libańska sałatka tabuli, jeszcze w innej formie – sałatka tabbouleh. Bez względu na zapis, mowa tu o pysznej, zdrowej i lekkiej sałatce, której obowiązkowymi składnikami są: kasza, pietruszka, mięta i pomidory. Tabula to potrawa dietetyczna, może być spożywana również przez wegan czy wegetarian oraz osoby dbające o linię.
Sałatka tabule – skąd się wzięła?
Sałatka tabule, czy tabbouleh, to obok słynnego w świecie hummusu – pasty z ciecierzycy i sezamowego tahini – najbardziej znany kulinarny towar eksportowy Libanu, niewielkiego kraju nad Morzem Śródziemnym graniczącego z Izraelem i Syrią. Podstawą kuchni bliskowschodniej – a więc również libańskiej – są zboża, mięso (szczególnie baranina i jagnięcina), warzywa, takie jak pomidory, ogórki czy papryka oraz aromatyczne przyprawy i zioła obecne w sosach, sałatkach czy innych przystawkach określanych w Libanie jako mezze. Jako dodatku do nich (a także do rozmaitych napojów) często używa się właśnie mięty – ze względu na jej świeży, wychładzający smak i aromat, tak przyjemny tam, gdzie upały są codziennością przez większość roku. Oprócz hummusu i sałatki tabule Liban słynie też z warzywno-mięsnych gołąbków zawijanych w liście winogron. Inną znaną libańską sałatką jest fattoush – ma podobny skład, jak sałatka tabule, ale nie zawiera kaszy – zamiast niej dodaje się do warzyw grzanki.
Sałatka tabule – pietruszkowa bomba witaminowa
Najważniejszym składnikiem w sałatce tabule jest pietruszka. Nie jest ona jedynie dodatkiem do kaszy czy pomidorów, lecz gra w tej potrawie pierwsze skrzypce. Chcąc więc przyrządzić prawdziwie libańską sałatkę tabbouleh, musimy przygotować nie jeden, ale co najmniej kilka pęczków tego zdrowego warzywa. Warto o nim pamiętać, bo natka zawiera nie tylko witaminę C – w 100 gramach natki jest jej aż 180 mg! – ale również witaminy A, E i K, a także beta-karoten i witaminy z grupy B. Jeśli więc chcemy dbać o dostateczną ilość antyoksydantów w diecie, sałatka tabuli powinna na stałe wejść do naszego menu.
Sałatka tabule – przepis
Składniki (na 3-4 porcje):
- 100 gramów kaszy bulgur,
- 150 gramów natki pietruszki,
- 4 dojrzałe nieduże pomidory,
- 3 gruntowe ogórki lub jeden wężowy,
- 3 niewielkie cebule dymki,
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
- · sok z jednej cytryny,
- pół łyżki mielonej kolendry,
- pół łyżki zmielonego cynamonu,
- ćwierć łyżki gałki muszkatołowej,
- ćwierć łyżki mielonego imbiru,
- ćwierć łyżki kminu rzymskiego (opcjonalnie),
- pół szklanki świeżej mięty,
- pół ząbka czosnku,
- duża szczypta pieprzu i soli do smaku.
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pietruszkę opłukać dokładnie w zimnej wodzie, a następnie wstrząsnąć nią, by pozbyć się wody. Odciąć ogonki, a potem pokroić części z listkami drobno ostrym nożem – należy zrobić to tak, jakbyśmy “kroili ją w plastry”, nie zaś siekali, ponieważ w ten sposób miażdżymy ją nadmiernie, niszcząc strukturę listków.
- Miętę opłukać, odsączyć z wody i również delikatnie pokroić.
- Pomidory, ogórki i cebulę dymkę pokroić w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne z pomidorów.
- Wszystkie warzywa wymieszać z wystudzoną i odsączoną z wody kaszą. Należy zrobić to stopniowo i delikatnie, by składniki nie uległy rozpadowi. Im bardziej uda się zachować ich formę, tym bardziej świeżo i apetycznie będzie wyglądać nasza sałatka tabuli.
Jak zrobić dressing do sałatki tabule?
Do oliwy z oliwek należy wlać sok wyciśnięty z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Na koniec dodać sos do sałatki i dokładnie, lecz również ostrożnie, wymieszać. Sałatkę tabbouleh należy następnie wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, by smaki wszystkich warzyw i przypraw mogły się przegryźć. Schłodzona, w połączeniu z miętą, podana wprost z lodówki tabula to potrawa idealna na gorące dni, kiedy tak bardzo smakuje nam wszystko to, co wychładza i daje orzeźwienie. Sałatka tabule znakomicie komponuje się z innymi potrawami kuchni libańskiej czy arabskiej, szczególnie z daniami mięsnymi. Można ją oczywiście podawać również jako dodatek do grillowanych mięs w polskim stylu.
Zobacz wideo: Zdrowe przepisy bez cukru
Zobacz także:
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Zdrowe przekąski w pracy – od czego zacząć?
- Tort rafaello z mascarpone – tak smakuje niebo
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT / Getty Images