Przepisy kulinarne

Tort rafaello z mascarpone – tak smakuje niebo

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Digital Visiontort

Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego serka mascarpone i rozpływającej się w ustach słodkiej białej czekolady musi zaowocować czymś przepysznym. Będzie to tort rafaello – idealny deser w przypadku każdej uroczystości rodzinnej czy imprezy urodzinowej. Spotykamy go na komuniach, ślubach i wszędzie tam, gdzie liczy się połączenie wybitnego smaku i wykwintnego stylu.

Chcąc samodzielnie upiec tort rafaello z białą czekoladą, musimy mieć sporą ilość czasu, który trzeba będzie poświęcić na jego przygotowanie. Z drugiej strony sam przepis nie jest na tyle trudny i skomplikowany, by nie poradziła sobie z nim każda osoba, która lubi spędzać czas na pieczeniu słodkich przysmaków.

Tort rafaello – jak przygotować biszkopt?

Biszkopt jest jednym z najważniejszych elementów tortu. Ważne, aby nie opadał, był wystarczająco wysoki do pokrojenia go na trzy części i bez ewentualnych wgłębień w strukturze. W zależności od rozmiarów naszej tortownicy możemy spodziewać się, że ciasto urośnie na określoną wysokość. Zwykle jest to od 5 do 7 cm. Klasyczne tortownice mają średnicę 25 cm. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania biszkoptu na tort rafaello ? Musimy zaopatrzyć się w:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego
  • 1/4 mąki ziemniaczanej.

Zaczynamy od przesiania mąki tortowej i ziemniaczanej przez sito. Jajka warto wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej je ubijemy. Tort rafaello z mascarpone powinien mieć puszysty i delikatny biszkopt. Osiągniemy to dzięki odpowiedniej kolejności ubijania jajek. Zaczynamy od rozdzielenia białek i żółtek, następnie ubijając pierwsze z nich. Do sztywnej piany należy dodawać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Następne w kolejności są żółtka. W ten sposób, dzięki mocnemu ubiciu masy nie będzie konieczne dodawanie proszku do pieczenia.

Po połączeniu jajek z cukrem dodajemy do nich mąkę i skrobię. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby zachować puszystość masy. Zrezygnujmy z mieszania mikserem, nawet na najmniejszych obrotach. Istnieje bowiem ryzyko, że nasz biszkopt nie będzie wystarczająco puszysty i nie urośnie tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Przełoży się to na ostateczny wygląd tortu rafaello. Do mieszania najlepiej wykorzystać szpatułkę.

Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Ciasto powinniśmy trzymać w piekarniku około 35 minut. Stopień wypieczenia warto sprawdzać drewnianym patyczkiem. Gdy będzie on suchy po wbiciu w środek ciasta, oznacza to, że biszkopt jest już gotowy, a my możemy zacząć przygotowywać pozostałe składniki potrzebne na tort rafaello z mascarpone lub z białą czekoladą . Ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Po przestudzeniu kroimy je na 3 blaty.

Tort rafaello – przepis na krem

Po upieczeniu biszkoptu pora na krem kokosowy. Do jego wykonania potrzebujemy śmietany kremówki, mleczka kokosowego, serka mascarpone i wiórek kokosowych. Jeśli zamierzamy przygotować tort rafaello z białą czekoladą, potrzebna będzie nam również tabliczka czekolady. Z uwagi na fakt, iż krem przed nałożeniem na biszkopt musi być zupełnie zimny, warto przyrządzić go dzień wcześniej. Na palniku podgrzewamy kremówkę połączoną z mleczkiem kokosowym. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Aby szybciej się rozpuściła, warto połamać ją na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszankę należy ostudzić i umieścić w lodówce na co najmniej pół doby. Po upływie zalecanego czasu mieszamy ze sobą schłodzony mus oraz serek mascarpone. Składniki miksujemy na gęsty krem, dodając następnie wiórki kokosowe.

Tort rafaello – połączenie kremu z biszkoptem

Nasz tort rafaello już niedługo będzie gotowy, możemy bowiem przystąpić do nakładania masy na biszkopt. W zależności od okazji, na jaką przygotowujemy deser, można wzbogacić go o dodatkowe składniki. Jeśli będzie on podany osobom dorosłym, warto nasączyć biszkopt likierem amaretto. Nada on migdałowego posmaku i świetnie skomponuje się z kokosowymi dodatkami. Na nasz tort z rafaello i mascarpone potrzebna będzie jedna szklanka trunku. Obficie nasączamy nim pierwszą porcję biszkoptu. Następnie nakładamy przygotowany krem kokosowy i dokładnie rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę biszkoptu i analogicznie – polewamy likierem i smarujemy kremem. Ostatni blat biszkoptu skrapiamy resztką likieru. Następnie boki i górę tortu smarujemy kremem. Aby nadać tortowi jeszcze bardziej apetycznego wyglądu, warto udekorować go płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i oczywiście tytułowymi pralinkami. Następnie nasz tort rafaello powinien zostać schłodzony, tak aby masa mogła zgęstnieć. Kilka godzin to minimum. Deser może zostać dodatkowo udekorowany polewą z białej czekolady. Wystarczy rozpuścić kilka kostek połączonych z olejem kokosowym i po przestygnięciu udekorować brzegi ciasta.

Zobacz wideo:

Talerz zdrowego żywienia - napisy
Talerz zdrowego żywienia - napisy
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Betsie Van der Meer/GettyImages

Pozostałe wiadomości