Dahl z soczewicy - przepis
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 45 minut. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ok. 1 szklanki soczewicy czerwonej,
- ½ szklanki soczewicy czarnej opcjonalnie, ugotowanej,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ szklanki soku z pomarańczy,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka chili,
- łyżeczka garam masala,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego,
- średnia marchew,
- pietruszka,
- nać pietruszki,
- olej lub masło klarowane,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz,
- do podania: listki kolendry i jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kumin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojona w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy. Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili. Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka, dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy. Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem. Nalewamy do miseczek, robimy kleks z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.
Pasztet z kalafiora - przepis
Liczba porcji: keksówka Czas przygotowania: ok. 2h Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ok. 1 kg kalafiora,
- 40 g oliwy,
- 10 g czosnku,
- 1 g czarnego pieprzu,
- 300 g ziemniaków,
- 2 g gałki muszkatołowej,
- 120 g cebuli,
- 70 g oleju lub oliwy,
- 140 g marchewki,
- 1 g ziela angielskiego,
- 3 g mieszanki curry,
- 4 g kuminu,
- 2 g mielonej kolendry,
- 150 g suszonych pomidorów,
- 100 g selera naciowego,
- 100 g płatków jaglanych,
- 50 g siemienia lnianego – zmielonego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, dokładnie obtaczamy w przyprawach i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.
W tym czasie ucieramy w moździerzu ziele angielskie i łączymy je ze zmielonym siemieniem lnianym. Cebulę, marchew, czosnek i seler kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oliwie, następnie dodajemy przyprawy, tj. cumin, curry i kolendrę, krótko podsmażamy, przekładamy do miski. Pomidory kroimy drobniej i wraz z podsmażonymi warzywami, warzywami z pieca i utłuczonym zielem angielskim miksujemy blenderam lub w malakserze. Dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i łączymy z warzywami. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy stopniowo wodę i lekko ją rozrzedzamy. Przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni C na ok. godzinę, aż się ładnie upiecze. Kroimy po wystudzeniu.
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką - przepis
Liczba porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Składniki:
- 24 g czosnku,
- 250 g cebuli,
- 80 g pasty rosołowej,
- 850 g wody (pastę rosołową i wodę można zamienić na 1l bulionu warzywnego),
- 15 g cukru,
- 20 g papryczki chili,
- 6 g mieszanki curry,
- 1200 g papryki czerwonej,
- 25 g natki pietruszki,
- 120 g oliwy extra vergine,
- 8 g kuminu,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 28 g słodkiej papryki w proszku,
- 3 g pieprzu ziołowego,
- 250 g suszonej ciecierzycy,
- 40 g pasty paprykowej.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie odsączamy ją na sicie. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy do niej curry, kumin, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy nadal, jak zacznie ładnie pachnieć dodajemy pastę paprykową, cukier, krótko mieszamy i dodajemy passatę z pomidorów. Po chwili dosypujemy namoczoną i odsączoną ciecierzycę i gotujemy całość pod przykryciem minimum godzinę, aż ciecierzyca zmięknie.
W tym czasie wycinamy gniazda nasienne w papryce, układamy je na blaszce wycięciem do dołu i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C na ok. 30-40 min. Skórka na papryce powinna zrobić się czarna. Papryki obieramy, kroimy w paski i dajemy do gulaszu. Doprawiamy całość do smaku, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i serwujemy gorące.
Zobacz także:
- Terrina warzywna – najlepsze przepisy na francuskie pasztety bezmięsne
- Tanio i zdrowo: babeczki, zupa z brokułem, tarta i pasztet
- Przepisy dla początkujących wegetarian
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN