Materiał promocyjny

Pyszne i proste dania wegetariańskie, które można przygotować w food procesorze. Przepisy Mariety Mareckiej

Rozgrzewające dania na jesienne dni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała wegetariańskie dania, które można zrobić w najmniejszej kuchni świata, czyli food procesorze. Sprawdź, jak przygotować dahl z soczewicy, pasztet z kalafiora oraz gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką.
Dahl z soczewicy
Dahl z soczewicy
Dahl z soczewicy
Źródło: Ola Skowron/East News

Dahl z soczewicy - przepis

Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 45 minut. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ok. 1 szklanki soczewicy czerwonej,
    • ½ szklanki soczewicy czarnej opcjonalnie, ugotowanej,
      • średnia cebula,
        • 2 ząbki czosnku,
          • listek laurowy,
            • łyżeczka ziaren kolendry,
              • łyżeczka kminu rzymskiego,
                • ½ szklanki soku z pomarańczy,
                  • łyżeczka kurkumy,
                    • łyżeczka chili,
                      • łyżeczka garam masala,
                        • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                          • ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego,
                            • średnia marchew,
                              • pietruszka,
                                • nać pietruszki,
                                  • olej lub masło klarowane,
                                    • łyżka miodu,
                                      • sól, pieprz,
                                        • do podania: listki kolendry i jogurt naturalny.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kumin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojona w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy. Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili. Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka, dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem.

                                          Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy. Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem. Nalewamy do miseczek, robimy kleks z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

                                          Pasztet z kalafiora
                                          Pasztet z kalafiora
                                          Pasztet z kalafiora
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Pasztet z kalafiora - przepis

                                          Liczba porcji: keksówka Czas przygotowania: ok. 2h Stopień trudności: łatwe

                                          Składniki:

                                          • ok. 1 kg kalafiora,
                                            • 40 g oliwy,
                                              • 10 g czosnku,
                                                • 1 g czarnego pieprzu,
                                                  • 300 g ziemniaków,
                                                    • 2 g gałki muszkatołowej,
                                                      • 120 g cebuli,
                                                        • 70 g oleju lub oliwy,
                                                          • 140 g marchewki,
                                                            • 1 g ziela angielskiego,
                                                              • 3 g mieszanki curry,
                                                                • 4 g kuminu,
                                                                  • 2 g mielonej kolendry,
                                                                    • 150 g suszonych pomidorów,
                                                                      • 100 g selera naciowego,
                                                                        • 100 g płatków jaglanych,
                                                                          • 50 g siemienia lnianego – zmielonego,
                                                                            • sól, pieprz.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, dokładnie obtaczamy w przyprawach i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.

                                                                              W tym czasie ucieramy w moździerzu ziele angielskie i łączymy je ze zmielonym siemieniem lnianym. Cebulę, marchew, czosnek i seler kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oliwie, następnie dodajemy przyprawy, tj. cumin, curry i kolendrę, krótko podsmażamy, przekładamy do miski. Pomidory kroimy drobniej i wraz z podsmażonymi warzywami, warzywami z pieca i utłuczonym zielem angielskim miksujemy blenderam lub w malakserze. Dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i łączymy z warzywami. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy stopniowo wodę i lekko ją rozrzedzamy. Przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni C na ok. godzinę, aż się ładnie upiecze. Kroimy po wystudzeniu.

                                                                              Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
                                                                              Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
                                                                              Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką - przepis

                                                                              Liczba porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1,5 h

                                                                              Składniki:

                                                                              • 24 g czosnku,
                                                                                • 250 g cebuli,
                                                                                  • 80 g pasty rosołowej,
                                                                                    • 850 g wody (pastę rosołową i wodę można zamienić na 1l bulionu warzywnego),
                                                                                      • 15 g cukru,
                                                                                        • 20 g papryczki chili,
                                                                                          • 6 g mieszanki curry,
                                                                                            • 1200 g papryki czerwonej,
                                                                                              • 25 g natki pietruszki,
                                                                                                • 120 g oliwy extra vergine,
                                                                                                  • 8 g kuminu,
                                                                                                    • 500 g passaty pomidorowej,
                                                                                                      • 28 g słodkiej papryki w proszku,
                                                                                                        • 3 g pieprzu ziołowego,
                                                                                                          • 250 g suszonej ciecierzycy,
                                                                                                            • 40 g pasty paprykowej.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie odsączamy ją na sicie. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy do niej curry, kumin, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy nadal, jak zacznie ładnie pachnieć dodajemy pastę paprykową, cukier, krótko mieszamy i dodajemy passatę z pomidorów. Po chwili dosypujemy namoczoną i odsączoną ciecierzycę i gotujemy całość pod przykryciem minimum godzinę, aż ciecierzyca zmięknie.

                                                                                                              W tym czasie wycinamy gniazda nasienne w papryce, układamy je na blaszce wycięciem do dołu i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C na ok. 30-40 min. Skórka na papryce powinna zrobić się czarna. Papryki obieramy, kroimy w paski i dajemy do gulaszu. Doprawiamy całość do smaku, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i serwujemy gorące.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana