Materiał promocyjny

Pyszne i proste dania wegetariańskie, które można przygotować w food procesorze. Przepisy Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Rozgrzewające dania na jesienne dni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała wegetariańskie dania, które można zrobić w najmniejszej kuchni świata, czyli food procesorze. Sprawdź, jak przygotować dahl z soczewicy, pasztet z kalafiora oraz gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką.
Dahl z soczewicy
Dahl z soczewicy
Dahl z soczewicy
Źródło: Ola Skowron/East News

Dahl z soczewicy - przepis

Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 45 minut. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ok. 1 szklanki soczewicy czerwonej,
  • ½ szklanki soczewicy czarnej opcjonalnie, ugotowanej,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ szklanki soku z pomarańczy,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka chili,
  • łyżeczka garam masala,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego,
  • średnia marchew,
  • pietruszka,
  • nać pietruszki,
  • olej lub masło klarowane,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz,
  • do podania: listki kolendry i jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kumin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojona w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy. Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili. Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka, dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy. Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem. Nalewamy do miseczek, robimy kleks z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

Pasztet z kalafiora
Pasztet z kalafiora
Pasztet z kalafiora
Źródło: Ola Skowron/East News

Pasztet z kalafiora - przepis

Liczba porcji: keksówka Czas przygotowania: ok. 2h Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ok. 1 kg kalafiora,
  • 40 g oliwy,
  • 10 g czosnku,
  • 1 g czarnego pieprzu,
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 120 g cebuli,
  • 70 g oleju lub oliwy,
  • 140 g marchewki,
  • 1 g ziela angielskiego,
  • 3 g mieszanki curry,
  • 4 g kuminu,
  • 2 g mielonej kolendry,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • 100 g selera naciowego,
  • 100 g płatków jaglanych,
  • 50 g siemienia lnianego – zmielonego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, dokładnie obtaczamy w przyprawach i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.

W tym czasie ucieramy w moździerzu ziele angielskie i łączymy je ze zmielonym siemieniem lnianym. Cebulę, marchew, czosnek i seler kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oliwie, następnie dodajemy przyprawy, tj. cumin, curry i kolendrę, krótko podsmażamy, przekładamy do miski. Pomidory kroimy drobniej i wraz z podsmażonymi warzywami, warzywami z pieca i utłuczonym zielem angielskim miksujemy blenderam lub w malakserze. Dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i łączymy z warzywami. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy stopniowo wodę i lekko ją rozrzedzamy. Przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni C na ok. godzinę, aż się ładnie upiecze. Kroimy po wystudzeniu.

Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką
Źródło: Ola Skowron/East News

Gulasz z ciecierzycy z pieczoną papryką - przepis

Liczba porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Składniki:

  • 24 g czosnku,
  • 250 g cebuli,
  • 80 g pasty rosołowej,
  • 850 g wody (pastę rosołową i wodę można zamienić na 1l bulionu warzywnego),
  • 15 g cukru,
  • 20 g papryczki chili,
  • 6 g mieszanki curry,
  • 1200 g papryki czerwonej,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 120 g oliwy extra vergine,
  • 8 g kuminu,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 28 g słodkiej papryki w proszku,
  • 3 g pieprzu ziołowego,
  • 250 g suszonej ciecierzycy,
  • 40 g pasty paprykowej.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie odsączamy ją na sicie. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy do niej curry, kumin, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy nadal, jak zacznie ładnie pachnieć dodajemy pastę paprykową, cukier, krótko mieszamy i dodajemy passatę z pomidorów. Po chwili dosypujemy namoczoną i odsączoną ciecierzycę i gotujemy całość pod przykryciem minimum godzinę, aż ciecierzyca zmięknie.

W tym czasie wycinamy gniazda nasienne w papryce, układamy je na blaszce wycięciem do dołu i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C na ok. 30-40 min. Skórka na papryce powinna zrobić się czarna. Papryki obieramy, kroimy w paski i dajemy do gulaszu. Doprawiamy całość do smaku, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i serwujemy gorące.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości