Tanio i zdrowo: babeczki, zupa z brokułem, tarta i pasztet

Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.

WYWAR WARZYWNY - Koszt całkowity ok. 4,5 zł

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek ok. 80 gr

Ok. 650 g włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por) ok. 3 zł

2 ząbki czosnku ok. 50 gr

Sól do smaku

1 l wody

Przygotowanie:

W garnku na oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek.

Dorzucamy pokrojonego w plasterki całego pora, marchewkę, pietruszkę, selera oraz sól.

Całość dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut.

Następnie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.

Odstawiamy do przestygnięcia, a najlepiej na całą noc, razem z warzywami.

Następnie przecedzamy przez sito.

Wywar wykorzystujemy do zup, a z ugotowanych warzyw pieczemy pyszny pasztet!

ZUPA Z BROKUŁEM - Koszt całkowity ok. 16 zł

Składniki:

2 ząbki czosnku ok. 50 gr

Mały kawałek imbiru wielkości kciuka ok. 60 gr

3 łyżki oliwy z oliwek ok. 60 gr

Szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 czerwona papryka ramiro ok. 2 zł

1/2 brokuła ok. 2 zł

1 średnia marchewka ok. 50 gr

250 ml mleka kokosowego ok. 4,5 zł

250 ml wody

4 łyżki sosu sojowego ok. 70 gr

200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 3 zł

200 g ryżu basmati ok. 1,60 zł

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut aż wchłonie całą wodę.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku oraz obrany i starty na małej tarce imbir.

Podsmażamy chwilę ciągle mieszając i dorzucamy pokrojonego na małe różyczki brokuła, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, paprykę oraz fasolkę szparagową.

Warzywa zalewamy wodą i mlekiem kokosowym.

Dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę pieprzu cayenne i sos sojowy.

Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa staną się al dente.

Do miseczek nakładamy ryż basmati i wlewamy gotową zupę.

W tym przepisie wykorzystujemy pół opakowania mleka kokosowego (takiego, które w składzie powinno mieć minimum 80 % kokosa i wodę, nic poza tym), które zostało nam z przepisu na zupę z soczewicą. Dzięki temu mamy zupełnie inny posiłek, a wykorzystujemy już napoczęty produkt.

PASZTET - Koszt całkowity ok. 4,5 zł

1 duża podłużna brytfanka

Składniki:

Warzywa z wywaru

200 g soczewicy zielonej ok. 1,5 zł

4 łyżki sosu sojowego ok. 80 gr

6 łyżek oliwy z oliwek ok. 1,2 gr

1 łyżka przyprawy ok. 50 gr

Do posypania formy zmielony len lub domowa starta czerstwa bułka

Przyprawa

1 łyżka oregano

6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Soczewicę gotować w dwukrotnej ilości wody z sosem sojowym ok. 25 minut aż stanie się miękka i wchłonie prawie całą wodę.

Warzywa z wywaru miksujemy z ugotowaną soczewicą, ale niezbyt dokładnie.

Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawę i całość dokładnie mieszamy łyżką.

Formę do pieczenia smarujemy pozostałą oliwą i obsypujemy zmielonym lnem (wtedy mamy pasztet bezglutenowy) lub tradycyjnie startą, czerstwą bułką.

Do posmarowanej formy wylewamy pasztet.

Pieczemy w 180 stopniach góra/dół przez ok. 50 minut, a następnie przez kolejnych 10 na termoobiegu.

W kosztach nie podawałam ceny warzyw z włoszczyzny, bo po przygotowaniu wywaru zazwyczaj lądują one w śmieciach. Moja córka Karolina twierdzi, że to jeden z najlepszych pasztetów wegeteriańskich, jaki kiedykolwiek jadła.

TARTA Z CUKINIĄ - Koszt całkowity ok. 7 zł

Składniki:

Ciasto

100 g mąki orkiszowej ok. 1 zł

50 g pestek słonecznika ok. 60 gr

1 żółtko (np. to, które zostało po przygotowywaniu babeczek z jagodami) ok. 35 gr

Szczypta soli ok. 10 gr

3 łyżki oliwy z oliwek ok. 60 gr

Farsz

1 średnia cukinia ok. 1 zł

1/2 cebuli ok. 35 gr

2 jaja ok. 1,4 zł

70 g sera cheddar ok. 2,5 zł

Pieprz i sól do smaku ok. 30 gr

2 łyżki oliwy ok. 40 gr

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy.

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski.

Do mąki dodajemy pestki, żółtko, sól i 3 łyżki oliwy z oliwek.

Zagniatamy ciasto i wstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 30 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki rozprowadzamy palcami ciasto po dnie formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni góra/dół termoobieg na 15 minut.

Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

Starty ser mieszamy z roztrzepanymi jajkami, drobno poszatkowaną cebulą oraz solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wylewamy jajka z serem, a górze układamy plastry cukinii.

Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Pieczemy w 180 stopniach od góry ok. 20 minut, aż tarta lekko się przyrumieni.

Gdy w przepisie mamy do wykorzystania tylko białko jaja (tak jak przy babeczkach z jagodami) zawsze pojawia się pytanie, co zrobić z żółtkami, żeby ich nie zmarnować. Żółtka świetnie nadają się do ciast kruchych. W przepisie na tartę z cukinią wykorzystaliśmy tylko jedno, ale dobrym pomysłem jest przygotowanie od razu podwójnej ilości ciasta, na dwie tarty. W ten sposób też oszczędzimy sobie trochę pracy. Szczelnie zamknięte ciasto możemy spokojnie przechować w lodówce przez 2-3 dni. Jednego dnia na obiad będziemy mogli przygotować tartę z cukinią, a kolejnego np. z bobem.

BABECZKI Z JAGODAMI - Koszt całkowity ok. 8 zł

Składniki:

100 g jagód

50 g migdałów bez skórki ok. 3,5 zł

100 g jasnej mąki orkiszowej ok. 1 zł

2 białka jaj ok. 70 gr (żółtka wykorzystamy do przygotowania ciasta na tartę z cukinią)

Szczypta soli ok. 10 gr

4 łyżki cukru trzcinowego ok.50 gr

100 g masła ok. 1,5 zł

2 łyżki miodu ok. 60 gr

Przygotowanie:

Białka ubijamy trzepaczką na sztywną pianę.

Migdały mielimy.

Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.

Mąkę przesiewamy przez sito do miski.

Dodajemy zmielone migdały, cukier, sól, rozpuszczone masło i miód.

Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka i jagody.

Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko, a jagody nie rozgniotły się.

Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła.

Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią.

Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. 

O ile się to oczywiście uda ;-)

Znowu nie podałam ceny jagód, bo te też znalazłyśmy w lesie. 100 g to naprawdę niewiele, a satysfakcja z własnoręcznie zebranych owoców jest ogromna.Brudne ręce najlepiej doczyścić… ROZGNIECIONYMI OWOCAMI CZERWONEJ LUB BIAŁEJ PORZECZKI!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości