Wytrawne ptysie z łososiem i szparagami - przepis
Ilość porcji: ok. 20 szt. Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki na ciasto parzone:
- 250 ml wody lub mleka,
- 125 g masła,
- szczypta soli,
- szklanka mąki pszennej (ok. 140 g.),
- 4 jaja,
- ok. ½ szklanki startego parmezanu.
Ciasto na farsz:
- 200 g wędzonego łososia w plastrach,
- pęczek zielonych, cienkich szparagów,
- 3 suszone pomidory z zalewy,
- ½ pęczka mięty,
- 200 g śmietankowego serka,
- skórka starta z połowy cytryny,
- łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu,
- roszponka,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę lub mleko z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i sól. Mieszamy energicznie, najlepiej łyżką drewnianą, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Lekko przestudzone ciasto miksujemy z jajami, jednak dodajemy je pojedynczo miksujemy i dodajemy kolejne.
Gotowe, gładkie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej z tylką okrągłą o śr. 1 cm. Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy porcje ciasta, zachowując między nimi spore odstępy, bo ciastka w trakcie pieczenia mocno puchną. Posypujemy wierzch ptysi startym parmezanem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. Pieczemy ciastka ok. 20-25 minut, pozostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15-20 minut, następnie studzimy zupełnie, najlepiej na kratce.
Ptysie można upiec dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości (mocno chłoną wilgoć z powietrza). Szparagi skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i krótko grillujemy na patelni grillowej, aż lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. Po lekkim przestudzeniu kroimy je na ok. 3-4 cm paski i każdy przekrajamy wzdłuż na pół. Serek rozcieramy ze startą skórką cytrynową, poszatkowanym, marynowanym pieprzem i miętą.
Wystudzone ptysie delikatnie nacinamy na pół, nadziewamy serkiem, dekorujemy plastrami łososia, pokrojonymi w kostkę pomidorami, roszponką i szparagami. Serwujemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Karnawałowe ptysie na słodko i słono - przepisy Katarzyny Bosackiej
- Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis Bartka Boratyna
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News