Wytrawne ptysie z łososiem i szparagami, czyli idealne przekąski na spotkanie z przyjaciółmi

Wytrawne ptysie z łososiem i szparagami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Wiosna w pełni, a to idealny czas na garden party. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała specjały w sam raz na spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Sprawdź jej przepis na wytrawne ptysie z łososiem i szparagami. 

Wytrawne ptysie z łososiem i szparagami - przepis

Ilość porcji: ok. 20 szt. Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki na ciasto parzone:

  • 250 ml wody lub mleka,
  • 125 g masła,
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki pszennej (ok. 140 g.),
  • 4 jaja,
  • ok. ½ szklanki startego parmezanu.

Ciasto na farsz:

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • pęczek zielonych, cienkich szparagów,
  • 3 suszone pomidory z zalewy,
  • ½ pęczka mięty,
  • 200 g śmietankowego serka,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu,
  • roszponka,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę lub mleko z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i sól. Mieszamy energicznie, najlepiej łyżką drewnianą, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Lekko przestudzone ciasto miksujemy z jajami, jednak dodajemy je pojedynczo miksujemy i dodajemy kolejne.

Gotowe, gładkie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej z tylką okrągłą o śr. 1 cm. Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy porcje ciasta, zachowując między nimi spore odstępy, bo ciastka w trakcie pieczenia mocno puchną. Posypujemy wierzch ptysi startym parmezanem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. Pieczemy ciastka ok. 20-25 minut, pozostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15-20 minut, następnie studzimy zupełnie, najlepiej na kratce.

Ptysie można upiec dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości (mocno chłoną wilgoć z powietrza). Szparagi skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i krótko grillujemy na patelni grillowej, aż lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. Po lekkim przestudzeniu kroimy je na ok. 3-4 cm paski i każdy przekrajamy wzdłuż na pół. Serek rozcieramy ze startą skórką cytrynową, poszatkowanym, marynowanym pieprzem i miętą.

Wystudzone ptysie delikatnie nacinamy na pół, nadziewamy serkiem, dekorujemy plastrami łososia, pokrojonymi w kostkę pomidorami, roszponką i szparagami. Serwujemy zaraz po przygotowaniu. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości