Karnawałowe ptysie na słodko i słono - przepisy Katarzyny Bosackiej

Ptyś – idealny koleżka na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na karnawałowe przekąski? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem polecamy różne wersje ptysi w wykonaniu Katarzyny Bosackiej. Jak zrobić ptysie na słodko i na słono? Sprawdź przepisy.

Ptysie na słodko - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 200 g
    • 130 g masła
      • 1 szklanka wody - 250 ml
        • 4 średnie jajka

          Jak zrobić ptysie na słodko?

          1. Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Gdy woda z masłem zacznie się gotować, zdejmuj garnek z ognia i dodaj mąkę intensywnie mieszając.
            1. Gdy masa będzie gładka garnek postaw na gaz małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstaw garnek do przestudzenia.
              1. Gdy wystygnie, dodawaj po jednym jajku i ucieraj mikserem lub rózgą.
                1. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
                  1. Piecz 25-30 minut (góra - dół) w temperaturze 200 stopni.
                    1. Ważne: Ciasto nie może być ciepłe w momencie umieszczania go w piecu. Ciepłe ciasto ptysiowe może wówczas wyrosnąć a następnie opaść podczas wyjmowania ptysi z piekarnika.

                      Krem z białą czekoladą - przepis

                      Składniki:

                      • 250 g mascarpone
                        • 120 ml słodkiej śmietanki 30%
                          • 2 płaskie łyżki cukru pudru
                            • cukier z prawdziwą wanilią)
                              • 100 g białej czekolady
                                • 100 g ciemnej czekolady
                                  • pół dużego granata
                                    • garść płatków migdałowych lub niesolone pistacje do dekoracji

                                      Jak zrobić krem z białą czekoladą?

                                      1. Zimną śmietankę ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru, dodajemy mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną, białą czekoladę (powoli małymi strużkami). Wszystko razem ubijamy na sztywny krem.
                                        1. Granat myjemy, przekrawamy w poprzek na pół. Połówkę odwracamy skórką do dołu, układamy na dłoni umieszczonej nad sporą miską i energicznie uderzając w skórkę granatu drewnianą łyżką wydobywamy z niego pestki (wpadną przez rozwarte palce do miski).
                                          1. Kremem napełniamy ptysie, polewamy roztopioną ciemną czekoladą, dekorujemy pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami.
                                            1. Opcja dla leniwych. Zamiast ptysi, w indywidualnej szklance do deserów układamy warstwę groszku ptysiowego, dodajemy krem, warstwę owoców (o tej porze roku - kiwi, awokado, granat), znów warstwę groszku i krem, dekorujemy owocami. GOTOWE!
                                              Ptysie z pastą tuńczykową
                                              Ptysie na słono z pastą tuńczykową i awokado
                                              Ptysie z pastą tuńczykową
                                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                              Ptysie na słono z pastą tuńczykową i awokado - przepis

                                              Składniki:

                                              • 1 słoiczek tuńczyka w oleju
                                                • 1 mała czerwona cebula
                                                  • 1 średnie awkoado
                                                    • łyżka kaparów
                                                      • 1 łyżka majonezu
                                                        • pół pęczka szczypiorku
                                                          • kilka liści sałaty

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            • Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, posiekaną drobniutko cebulę i szczypiorek, kapary, pokrojone w kostkę awokado.
                                                              • Wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy solą. Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi sałaty (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta)

                                                                Ptysie na słono z pastą z suszonych pomidorów - przepis

                                                                Składniki:

                                                                • 1 opakowanie serka naturalnego do smarowania pieczywa
                                                                  • 5-6 suszonych pomidorów
                                                                    • kilka gałązek natki pietruszki
                                                                      • kilka czarnych oliwek
                                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                                          • garść rukoli
                                                                            • szczypta cukru

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Serek przełożyć do miseczki, dodać pomidory i posiekany czosnek, zmiksować na gładką pastę. Do masy wrzucić posiekane oliwki i natkę pietruszki.
                                                                                1. Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi rukoli (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta).

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                  Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości