Terrina warzywna – najlepsze przepisy na francuskie pasztety bezmięsne

Osoba przygotowująca warzywa
Terrina warzywna – najlepsze przepisy na przystawkę
Źródło: FreshSplash/Getty Images
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.

Terrinę warzywną można przygotować na różne sposoby. Może być terrina warzywna z jajkiem, z musem i z rukolą. Oto kilka najciekawszych przepisów na terrinę warzywną .

Terrina warzywna z jajkiem - przepis krok po kroku

Ta terrina warzywna świetnie sprawdzi się jako zimna przystawka. Jest też ciekawym pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo dobrze będzie również wyglądać na świątecznym stole.

Składniki dla 4 osób:

  • 12 jaj,
    • 25 gramów masła,
      • 60 dag warzyw (np. papryka, marchew, groszek, cukinia, kukurydza, brokuły),
        • sól i pieprz,
          • świeże zioła do smaku (bazylia, oregano, tymianek, estragon).

            Kuchnia Andrzeja Polana

            Źródło: Dzień Dobry TVN
            Pizza a la Polan
            Pizza a la Polan
            Grzybowa uczta
            Grzybowa uczta
            Kuchnia winogronowa
            Kuchnia winogronowa

            Przygotowanie:

            1. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części, a następnie wrzucamy do gotowania na około dziesięć minut.
              1. Cztery jaja gotujemy na twardo, następnie obieramy.
                1. Podłużną foremkę, w której przygotujemy terrinę, smarujemy masłem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane warzywa odkładamy do wystudzenia.
                  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
                    1. Resztę jaj ubijamy z solą i pieprzem, dodajemy do nich warzywa oraz zioła. Część przygotowanej wcześniej masy wylewamy do formy, dalej układamy pokrojone jajka na twardo i zalewamy pozostałą masą.
                      1. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
                        1. Wyjmujemy terrinę i studzimy ją w formie. Gotową terrinę warzywną podajemy pokrojoną w plastry.

                          Terrina warzywna – mus - przepis krok po kroku

                          Ta terrina warzywna jest bardzo delikatna, gdyż składa się z samych pianek – musów warzywnych. Jest to danie dla 4 osób. Oto, czego do niej potrzebujemy.

                          Składniki do przygotowania warstwy zielonej:

                          • ½ szklanki parmezanu,
                            • 40 dag mrożonego groszku,
                              • łyżeczka startej skórki z cytryny,
                                • łyżka soku z cytryny,
                                  • sól,
                                    • pieprz,
                                      • 3 łyżki śmietany 30%.

                                        Składniki do przygotowania warstwy żółtej:

                                        • łyżka mleka,
                                          • łyżka żelatyny,
                                            • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
                                              • 3 łyżki śmietany 30%,
                                                • garść posiekanej bazylii,
                                                  • sól,
                                                    • pieprz.

                                                      Składniki do przygotowania warstwy czerwonej:

                                                      • łyżka oliwy,
                                                        • 40 dag pomidorów,
                                                          • 2 łyżeczki octu winnego,
                                                            • sól,
                                                              • pieprz.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Najpierw przygotowujemy warstwę zieloną. Zanim to zrobimy, formę podłużną smarujemy olejem i wykładamy pergaminem.
                                                                  1. Groszek należy ugotować w osolonej wodzie, następnie studzimy go, miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy parmezan, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
                                                                    1. Dodać śmietanę, którą wcześniej ubijamy. Piankę wylewamy do formy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Przechodzimy do wykonania drugiej warstwy.
                                                                      1. Odsączamy kukurydzę z puszki, dodajemy do niej sól i pieprz. Miksujemy ją oraz przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy do niej żelatynę.
                                                                        1. Studzimy masę, mieszamy z ubitą śmietaną. Dodajemy na koniec bazylię. Mus wykładamy na masę z groszku. Ponownie wkładamy do lodówki.
                                                                          1. Na koniec wykonujemy część trzecią dania. Mieszamy ze sobą wymienione składniki i wylewamy masę na dwie poprzednie warstwy.

                                                                            Drożyzna

                                                                            Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
                                                                            Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
                                                                            Najwyższa inflacja od 20 lat
                                                                            Przed nami podwyżki cen prądu
                                                                            Przed nami podwyżki cen prądu
                                                                            Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
                                                                            Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?

                                                                            Terrina warzywna z rukolą - przepis krok po kroku

                                                                            Rukola to bardzo zdrowa roślina o ciekawym, nieco ostrym smaku. Bardzo dobrze będzie komponować się z łagodną terriną warzywną. Zaprezentowane przez nas danie zaplanowane jest dla czteroosobowej rodziny.

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g marchewki,
                                                                              • 400 g papryki,
                                                                                • 400 g szparagów,
                                                                                  • 5 łyżeczek żelatyny,
                                                                                    • odrobina soli i pieprzu,
                                                                                      • 3 łyżki soku z cytryny,
                                                                                        • 600 g serka typu Philadelphia,
                                                                                          • łyżka szczypiorku,
                                                                                            • 130 ml śmietany 18%,
                                                                                              • ½ opakowania rukoli.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. Zaczynamy od papryki, którą myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Następnie gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. To samo robimy ze szparagami i marchewką – kroimy i blanszujemy.
                                                                                                  1. Następnie przygotowujemy żelatynę, mieszamy ją z serkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy, wrzucamy do niej pokrojony szczypiorek i mieszamy z serkiem śmietankowym.
                                                                                                    1. Podłużną formę keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy pergaminem. Układamy naprzemiennie warstwy – najpierw masa śmietankowo-serowa, dalej warzywa. P
                                                                                                      1. rzykrywamy wszystko folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
                                                                                                        1. Następnego dnia wyjmujemy naszą terrinę warzywną, kroimy ją w plastry i dekorujemy umytą wcześniej rukolą.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: FreshSplash/Getty Images

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana