Materiał promocyjny

Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą

Źródło: Dzień Dobry TVN
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: filet z indyka z młodą marchwią, krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem, a także warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca.

Gotowany na parze filet z indyka z młodą marchwią - przepis krok po kroku

Składniki na fileta z indyka z młodą marchewką:

  • 1 kg fileta z indyka
    • 20 młodych marchewek
      • łyżka papryki w proszku
        • łyżka curry
          • pęczek natki pietruszki
            • pęczek koperku
              • pęczek kolendry
                • 2 kalafiory
                  • 100 ml oliwy z oliwek
                    • 50 ml soku z cytryny
                      • sól do smaku
                        • 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.

                          Jak przygotować fileta z indyka z młodą marchewką:

                          Filet z indyka potnij wzdłuż, na plasterki grubości około 1 cm, rozbij tłuczkiem do cienkiej warstwy, a następnie nałóż na środek obrane i lekko ugotowane wcześniej młode marchewki. Mięso dopraw do smaku papryką słodką w proszku, przyprawą curry i świeżymi ziołami. Zwiń mięso w rulon i wstaw do naczynia, a następnie do gotowania na parze w piekarniku. Piec ustaw na 160 st. C. i czas 25 minut. Po wyjęciu sprawdź, czy mięso jest w pełni ugotowane. Zrób to za pomocą wykałaczki.

                          Biały kalafior ugotuj w posolonej wodzie, aż będzie miękki, połowę dopraw do smaku oliwą, sokiem z cytryny i solą. A drugą połowę zmiksuj na gładką masę z dodatkiem śmietany słodkiej. Na talerzu ułóż porcję puree z kalafiora, ugotowane kalafiory i kawałki ugotowanego indyka z młodą marchwią.

                          Krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem - przepis krok po kroku

                          Składniki na krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:

                          • 2 roladki z wcześniej ugotowanego na parze indyka
                            • 2 pęczki marchwi zwykłej
                              • 50 g imbiru świeżego
                                • łyżka nasion kolendry
                                  • koper włoski
                                    • 1 l bulionu do gotowania
                                      • sól do smaku
                                        • cukier do smaku
                                          • 50 ml oliwy z pestek winogron
                                            • 3 cebule szalotki
                                              • czerwone chili
                                                • opakowanie jarmużu
                                                  • sok z cytryny do smaku

                                                    Jak przygotować krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:

                                                    W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew. Zrób to razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.

                                                    Na patelni rozpuść oliwę, dodaj posiekaną szalotkę, plasterki świeżego chili i surowy jarmuż. Gdy jarmuż się podusi, dopraw go do smaku solą i sokiem z cytryny. Ugotowanego indyka potnij na cienkie plastry.

                                                    Do miski wlej porcje zupy, dodaj podduszony jarmuż i cienkie plastry ugotowanego indyka.

                                                    Warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca - przepis krok po kroku

                                                    Składniki na warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:

                                                    Pasta curry:

                                                    • 3 łyżki nasion kolendry
                                                      • 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
                                                        • łyżka nasion gorczycy
                                                          • łyżka nasion kopru włoskiego
                                                            • łyżka nasion pieprzu czarnego
                                                              • łyżka kurkumy
                                                                • łyżka cynamonu
                                                                  • łyżka papryki w proszku
                                                                    • łyżka chili w proszku
                                                                      • łyżka soli
                                                                        • 100 g świeżego imbiru
                                                                          • 4 czosnki w ząbkach
                                                                            • łyżka pasty pomidorowej
                                                                              • 4 łyżki octu białego winnego

                                                                                Warzywne curry:

                                                                                • 200 g czarnej soczewicy
                                                                                  • 2 marchwie
                                                                                    • dynia piżmowa
                                                                                      • mały seler naciowy
                                                                                        • 2 łyżki oleju do smażenia
                                                                                          • 3 czerwone cebule
                                                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                                                              • papryka kolorowa po 1 szt. z każdego koloru
                                                                                                • 100 g pasty curry
                                                                                                  • 250 ml pulpy pomidorowej
                                                                                                    • pęczek kolendry
                                                                                                      • 100 g orzeszków nerkowca

                                                                                                        Jak przygotować warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:

                                                                                                        Pasta curry: dodaj wszystkie nasiona do małego rondelka i pogrzej na średnim ogniu przez około 5 minut. Zdejmij i poczekaj, aż ostygną. Dodaj resztę suchych przypraw i podgrzej razem przez kilka minut. Wszystkie suche przyprawy zmiksuj na puder. Do przypraw dodaj świeżo tarty imbir, tarty czosnek, pastę pomidorową i biały ocet winny, zmieszaj dokładnie wszystko, aż powstanie pasta.

                                                                                                        Warzywne curry: czarną soczewicę zamocz w ziemnej wodzie na 4 godz., a następnie gotuj przez 10 minut w posolonej wodzie. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Marchewkę, dynię i seler naciowy pokrój w centymetrową kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czerwoną cebulę, pokrojony czosnek, kolorowe papryki i cukinię zieloną. Wszystko razem smaż około 10 minut, dodaj wcześniej przygotowaną pastę curry i pulpę pomidorową. Poczekaj, aż powstanie sos, dopraw do smaku solą i posiekaną kolendrą. Po ułożeniu porcji curry dodaj ugotowaną soczewicę i prażone orzeszki nerkowca.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Izabela Dorf

                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana