Meksykański sos guacamole – pasta na wiele sposobów

Jak przygotować guacamole
Guacamole
Źródło: Westend61 / Getty Images
Sos guacamole, inaczej salsa, znany jest już od czasów azteckich. Głównym jego składnikiem jest awokado, obok którego najważniejsze są limonka i sól. Istnieje niezliczona ilość przepisów na tę pastę. Różnią się one doborem dodatkowych składników. Mogą to być pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Pastę guacamole najczęściej podaje się z kukurydzianymi chipsami, nachos.

W oryginalnej wersji przepisu na guacamole awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Istnieje jednak wiele różnych receptur na guacamole z awokado. Jest to pasta idealna do wszelkich przekąsek serwowanych na imprezach, począwszy od chipsów i surowych warzyw poprzez kanapki, a na ciepłych potrawach skończywszy. Warto spróbować tej salsy z pieczonym kurczakiem lub owocami morza.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Przepis na guacamole

Ojczyzną salsy jest Meksyk, ale o paście z awokado bardzo szybko zrobiło się głośno na całym świecie, dlatego dziś można raczyć się guacamole niemal wszędzie. Salsa ta wzbogaciła się o dodatkowe składniki, wpisując się niejako w regionalne kuchnie świata. Sos guacamole możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów i podawać go z rozmaitymi potrawami. Sos serwowany jest zawsze na zimno, ale można łączyć go z ciepłymi daniami. Podstawowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, znane także pod nazwą smaczliwka. Przygotowując pastę z awokado, należy zawsze wybierać dojrzałe i miękkie owoce z maślanym wnętrzem. Każda odmiana awokado sprawdzi się w roli głównego składnika salsy.

Jak zrobić domowe guacamole? Jego przygotowanie jest bardzo proste, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Z awokado należy wydrążyć miąższ i rozgnieść go np. widelcem. Nie trzeba robić tego dokładnie, dobrze jeśli gdzieniegdzie zostaną małe grudki. To sprawi, że konsystencja sosu będzie idealna. Trzeba także pamiętać, że awokado pozbawione pestki zaczyna się utleniać, co powoduje zmianę jego barwy. Wystarczy jednak skropić je odrobiną soku z limonki, aby ten proces spowolnić. Dodatkowo sok z cytrusa wzbogaci smak sosu. Oryginalne guacamole to także czerwona cebula, ostre papryczki i kolendra. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyny sposób przygotowywania sosu. Wersji jest sporo, a kulinarne eksperymenty są mile widziane. Jak zrobić guacamole z awokado w wersji klasycznej?

Składniki (na jeden słoik):

  • 2 awokado,
    • 1 limonka,
      • ½ czerwonej cebuli,
        • 1 ząbek czosnku,
          • sól i pieprz do smaku,
            • garść świeżej kolendry,
              • ¼ papryczki chili.

                Przygotowanie:

                1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wydrąż miąższ.
                  1. Miąższ przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z limonki.
                    1. Ugnieć miąższ na papkę, ale nie rób tego zbyt starannie. Pozostaw wyczuwalne grudki owoca.
                      1. Zetrzyj czosnek, poszatkuj cebulę i paprykę. Posiekaj kolendrę. Dodaj do awokado.
                        1. Sos dopraw solą i pieprzem.

                          Guacamole z pomidorami

                          Guacamole z pomidorem lub z suszonymi pomidorami to nieco zmodyfikowana wersja meksykańskiego sosu. Pastę nadal przygotowuje się szybko i prosto. Można wykorzystać sezon na świeże pomidory, dzięki którym sos nabierze aromatu i świeżości.

                          Składniki (na jeden słoik):

                          • 2 awokado,
                            • 1 ząbek czosnku,
                              • 1 limonka,
                                • 6 suszonych pomidorów z zalewy,
                                  • 1 świeży pomidor,
                                    • garść liści świeżej bazylii,
                                      • 1 łyżka oliwy,
                                        • sól, pieprz do smaku.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
                                            1. Miąższ pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z limonki.
                                              1. Zetrzyj czosnek, posiekaj bazylię i pokrój pomidory.
                                                1. Wszystkie składniki dodaj do awokado, wlej oliwę.
                                                  1. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

                                                    Wersja z pomidorem to doskonałe guacamole na kanapki. Pomidorowa salsa powstanie również w oparciu o nieco inny przepis.

                                                    Składniki (na 2 porcje):

                                                    • 1 awokado,
                                                      • ½ pomidora,
                                                        • ½ pęczka szczypiorku,
                                                          • ½ cytryny,
                                                            • świeżo mielona sól i pieprz do smaku.

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój drobno.
                                                                1. Skrop sokiem z cytryny.
                                                                  1. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj.
                                                                    1. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

                                                                      Z czym jeść guacamole?

                                                                      Do czego Meksykanie podają guacamole? Przede wszystkim są to potrawy takie jak tacos, burrito, totopos czy quesadilla. W Polsce salsa zasłynęła jako przekąska. Serwuje się ją do wielu potraw, np. grillowanego mięsa czy ryb. Można podać ją na grzankach, kanapkach lub jako dodatek do chipsów czy też surowych warzyw pokrojonych w słupki. Z czym jeszcze jeść guacamole? Można podać guacamole z makaronem, a dobrze zmiksowane posłuży jako zamiennik majonezu do sałatek czy na kanapki. Na tym jednak nie koniec pomysłów, do czego podać sos z awokado. Wyśmienicie smakuje bowiem z owocami morza, a nawet z burgerami. Doskonale łączy się z chrupkim, świeżym pieczywem i meksykańską tortillą. Z czym zostanie podana salsa z awokado zależy tylko od pomysłowości i preferencji smakowych kucharza. Trzeba pamiętać, aby pastę guacamole zjeść tego samego dnia, ponieważ szybko ciemnieje i przybiera mało apetyczny kolor. Zawsze trzeba przechowywać ją w lodówce, do środka można włożyć zachowaną pestkę, aby spowolnić proces ciemnienia. Guacamole podajemy bezpośrednio przed przybyciem gości, usuwając pestkę.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61 / Getty Images

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana