W dzisiejszym poradniku pokażemy Wam, jak zrobić tortillę (z użyciem gotowych placków) oraz jak zrobić placki do tortilli samodzielnie. Zapraszamy.
Jak zrobić tortillę w domu? Zobacz, jak zrobić ciasto na tortillę!
Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić domową tortillę , zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji. Zaprezentujemy Wam, jak zrobić samemu tortillę , a przede wszystkim, jak zrobić placki na tortillę . Jest to bardzo łatwa receptura, wymagająca jedynie kilku podstawowych składników. Oto, jak należy zrobić ciasto do tortilli . Potrzebujemy (porcja dla 6 osób):
- 25 dag mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
- szczypty soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy wodę oraz sól. Ciasto wyrabiamy przez około piętnaście minut. W połowie czynności dodajemy olej. Gdy skończymy wyrabiać ciasto, dzielimy je na sześć części. Każdą z części staramy się rozwałkować na cienkie placki. Uformowane placki smażymy na suchej patelni przez około trzy minuty z każdej strony. Do usmażonych, rumianych placków nakładamy farsz i zawijamy naszą tortillę.
A jak zrobić placki tortilla z mąki kukurydzianej (czyli w wersji tradycyjnej, meksykańskiej)? Zobaczcie! Składniki (dla 4 osób):
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki wody,
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Przygotowanie: Wymienione w przepisie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto. Odkładamy ciasto na około godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na cienki placek. Z placka wycinamy duże koła o średnicy około pięćdziesięciu centymetrów. Smażymy placki na suchej, rozgrzanej patelni, aż staną się rumiane. Do gotowych placków nakładamy farsz.
Jak zrobić tortillę z gotowych placków?
Pokażemy teraz, jak zrobić tortillę z kurczakiem , z wykorzystaniem gotowych placków.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 gotowe placki do tortilli,
- 2 filety z kurczaka,
- połowa czerwonej papryki,
- kilka rzodkiewek,
- 3 łyżki keczupu,
- kilka liści sałaty,
- odrobina oleju lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Jak przygotować tortillę?
Jak złożyć tortillę?
Sposobów, jak składać tortillę, jest kilka:
- Burrito to jeden z najpopularniejszych sposobów na składanie tortilli. Złożona w ten sposób tortilla przypomina rożek. Na początek rozkładamy placek na powierzchni. Bierzemy farsz i staramy się rozprowadzić go równomiernie po całym placku. Ważne, aby zostawić puste brzegi placka. Dół placka podwijamy do środka, następnie zwijamy lewą i prawą stronę. Tortilla jako burrito jest już gotowa.
- Rulon to kolejny sposób na złożenie tortilli. Jest przy tym bardzo prosty. Rozkładamy nasz placek na płasko, nakładamy farsz, a następnie zwijamy tortillę od wybranej przez nas strony. Rulon wyglądem przypomina naleśnik.
- Kieszonka – jak się robi tortillę w ten sposób? Składamy tortillę na pół, po czym składamy ponownie na połowę. Dzięki takiemu zabiegowi farsz zostanie zabezpieczony przed wypadnięciem.
- Koperta to rozwiązanie, gdy nasz placek jest pełen nadzienia. Wykładamy farsz na środek, brzegi zostawiamy wolne. Każdy z brzegów składamy do środka. Następnie odwracamy placek. Tortilla kształtem powinna przypominać kopertę.
- Quesadilla – jak zrobić taką tortillę? Quesadilla jest bardzo interesującym sposobem składania tortilli, a zarazem daje możliwość dzielenia się posiłkiem z innymi. Składamy placek na pół, a następnie przekrawamy go w dwóch miejscach. Muszą wyjść trzy trójkąty.
Zobacz także:
- Świąteczne pyszności z Włoch według przepisów Matteo Brunettiego
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Najpopularniejsze i najpiękniejsze rośliny świąteczne. Niektóre z nich są silnie trujące
Adrian Adamczyk
Autor: Filety z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w małe kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem. Usuwamy pestki z papryki, a warzywo kroimy w paski. Rzodkiewki myjemy i kroimy w paski. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy kurczaka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik, a następnie podpiekamy w nim tortillę. Gotową tortillę smarujemy keczupem, układamy na niej sałatę, kurczaka i resztę warzyw. Zawijamy placek.
Źródło zdjęcia głównego: 4kodiak/Getty Images