Jak zrobić tortillę? Sprawdź, czy dasz radę zrobić ją samemu w domu!

Tortilla
Fot. 4kodiak / Getty Images
Jak zrobić tortillę? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Nic dziwnego. Tortilla, danie tak popularne w kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej, robi furorę również w naszym kraju. Tortillę, która wyglądem przypomina naleśnik, można zrobić od podstaw samemu lub z wykorzystaniem gotowych, zakupionych w sklepie placków.

W dzisiejszym poradniku pokażemy Wam, jak zrobić tortillę (z użyciem gotowych placków) oraz jak zrobić placki do tortilli samodzielnie. Zapraszamy.

Jak zrobić tortillę w domu? Zobacz, jak zrobić ciasto na tortillę!

Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić domową tortillę , zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji. Zaprezentujemy Wam, jak zrobić samemu tortillę , a przede wszystkim, jak zrobić placki na tortillę . Jest to bardzo łatwa receptura, wymagająca jedynie kilku podstawowych składników. Oto, jak należy zrobić ciasto do tortilli . Potrzebujemy (porcja dla 6 osób):

  • 25 dag mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypty soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy wodę oraz sól. Ciasto wyrabiamy przez około piętnaście minut. W połowie czynności dodajemy olej. Gdy skończymy wyrabiać ciasto, dzielimy je na sześć części. Każdą z części staramy się rozwałkować na cienkie placki. Uformowane placki smażymy na suchej patelni przez około trzy minuty z każdej strony. Do usmażonych, rumianych placków nakładamy farsz i zawijamy naszą tortillę.

A jak zrobić placki tortilla z mąki kukurydzianej (czyli w wersji tradycyjnej, meksykańskiej)? Zobaczcie! Składniki (dla 4 osób):

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Wymienione w przepisie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto. Odkładamy ciasto na około godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na cienki placek. Z placka wycinamy duże koła o średnicy około pięćdziesięciu centymetrów. Smażymy placki na suchej, rozgrzanej patelni, aż staną się rumiane. Do gotowych placków nakładamy farsz.

DD_20211213_Kuchnia_REP
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić tortillę z gotowych placków?

Pokażemy teraz, jak zrobić tortillę z kurczakiem , z wykorzystaniem gotowych placków.

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 gotowe placki do tortilli,
  • 2 filety z kurczaka,
  • połowa czerwonej papryki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 3 łyżki keczupu,
  • kilka liści sałaty,
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak przygotować tortillę?

Jak złożyć tortillę?

Sposobów, jak składać tortillę, jest kilka:

  • Burrito to jeden z najpopularniejszych sposobów na składanie tortilli. Złożona w ten sposób tortilla przypomina rożek. Na początek rozkładamy placek na powierzchni. Bierzemy farsz i staramy się rozprowadzić go równomiernie po całym placku. Ważne, aby zostawić puste brzegi placka. Dół placka podwijamy do środka, następnie zwijamy lewą i prawą stronę. Tortilla jako burrito jest już gotowa.
  • Rulon to kolejny sposób na złożenie tortilli. Jest przy tym bardzo prosty. Rozkładamy nasz placek na płasko, nakładamy farsz, a następnie zwijamy tortillę od wybranej przez nas strony. Rulon wyglądem przypomina naleśnik.
  • Kieszonka – jak się robi tortillę w ten sposób? Składamy tortillę na pół, po czym składamy ponownie na połowę. Dzięki takiemu zabiegowi farsz zostanie zabezpieczony przed wypadnięciem.
  • Koperta to rozwiązanie, gdy nasz placek jest pełen nadzienia. Wykładamy farsz na środek, brzegi zostawiamy wolne. Każdy z brzegów składamy do środka. Następnie odwracamy placek. Tortilla kształtem powinna przypominać kopertę.
  • Quesadilla – jak zrobić taką tortillę? Quesadilla jest bardzo interesującym sposobem składania tortilli, a zarazem daje możliwość dzielenia się posiłkiem z innymi. Składamy placek na pół, a następnie przekrawamy go w dwóch miejscach. Muszą wyjść trzy trójkąty.

Zobacz także:

Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości