Jeśli czekolada kojarzy Ci się jedynie jako słodki dodatek lub deser, to koniecznie sprawdź kilka naszych pomysłów na bardziej wytrawne dania.
16 grudnia - Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą
16 grudnia obchodzony jest Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. Oznacza to, że każdy łasuch może dzisiaj wymówić się obchodami tego święta. W czekoladzie można maczać czekoladowe muffiny, brownie, ciasta i ciasteczka. Oprócz tego świetnie się sprawdzą owoce maczane w czekoladowym funde. Gorzka i deserowa czekolada posiekana w drobne kawałki może być pysznym dodatkiem do owsianek i płatków śniadaniowych. Jednak mało kto wie, że czarne złoto idealnie komponuje się również z wytrawnymi smakami.
Kaczka w czekoladzie i pomarańczy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pierś z kaczki - 350 g,
- masło - 80 g,
- białe wytrawne wino - 100 ml,
- pomarańcze - 4 sztuki,
- imbir - 15 g,
- czekolada gorzka lub deserowa - 100 g,
- sól, pieprz, rozmaryn, cynamon (sproszkowany lub laska), chili.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyć. Skórkę ponacinać delikatnie.
- Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. 1,5 owoca pokroić na plastry, z pozostałej części wycisnąć sok.
- Mięso natrzec solą i pieprzem. Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć plastrami pomarańczy. Na każą pierś położyc gałązkę rozmarynu. Całośc odstawić na około 2-4 godzin. Po tym czasie dodać 30 g masła i piec pod przykryciem przez 35 minut w 180 stopniach.
- Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
- Wino przelać do rondelka z grubym dnem. Dodac przyprawy: chili, cynamon i imbir (pokrojony w plasterki). Dolać sok z pomarańczy. Całość podgrzać, kiedy będzie ciepłe dodac czekoladę i masło. Mieszać aż całość będzie jednolitą masą.
- Kaczkę przed podaniem polać sosem.
Kurczak mole po meksykańsku z czekoladą - przepis krok po kroku
Składniki:
- pierś z kurczaka - 500 g,
- czosnek - 4 ząbki,
- papryka czerwona - 1 szt.,
- cebula - 1 szt.,
- krojone pomidory - 400 g (1 puszka),
- ostra papryczka - 1 szt.,
- gorzka czekolada - 100 g,
- rodzynki - 30 g,
- migdały - 15 g,
- przyprawy: pieprz, cynamon, kimenk, słodka papryka,
- oliwa z oliwek - 30 g.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić na filety. Natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plastry. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w 180 stopniach pod przykryciem.
- Cebulę obrać i posiekać. Papryke umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w gostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego cebulę i paprykę.
- Ostrą paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do smażących się warzyw. Całość przyprawić papryką, cynamonem, kminkiem, i pieprzem. Całość smażyć około 5 minut.
- Migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać. Dodać je razem z rodzynkami do smażących się warzyw. Całość smażyć kolejne 5 min.
- Po tym czasie podlać całość około 100 ml wody.
- Czekoladę połamać w kawałki i dodać do warzyw. Można dodać cukru, aby całość była słodsza.
- Mieszać, aż czekolada się rozpuści.
- Upieczonego kurczaka przełożyć do smażących się warzyw (jeżeli z kurczaka wytopiła się woda i tłuszcz, to dolać do całości). Wszystko dusić około 15 minut, aż całość zgęstnieje.
Makaron czekoladowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 200 g,
- kakao ciemne - 50 g,
- jaja - 2,
- żółtka jaj - 2,
- olej - 15 ml,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać z kakao. Dodać szczyptę soli, całość wymieszać.
- Do ciasta dodać olej, jaja całe i żółtka. Całośc zagniatać, aż powstanie gładka masa.
- Ciasto owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, aby odpoczęło. Można je schować do lodówki nawet na 12 godzin.
- Twarde ciasto dzieli się na części i każdą z części rozwałkować. Wycinać wąskie paski, tak, aby powstał makaron. Można te również wycinać w prostokąty i robić marszczenie na środku - powstaną wtedy kokardki. Można też pokroić w zwykłe kwadraty.
Taki makaron można podawać z owocami z sosem czekoladowym, serkiem mascarpone lub śmietaną. Idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub obiad bądź jako deser. Im węższe wstążki zrobiliśmy, tym krótszy czas gotowania - dla długich wstęg będzie to około 7 min, dla wąskich - około 3-5.
Tak przygotowany makaron można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.
Czekoladowy makaron z parmezanem - przepis
Składniki na 2 porcje:
- łyżka masła
- specjalny czekoladowy makaron lub zwykły pszenny (ulubiony rodzaj) ugotowany z 4 kostkami czekolady deserowej
- miód lub inny słodzik
- cynamon - 2 szczypty
- 2 garście ulubionych bakalii
- dobrej jakości ser parmezan
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron.
- W rondelku rozgrzać masło, dodać makaron, miód/słodzik oraz cynamon.
- Wymieszać i zdjąć z gazu.
- Doprawiony makaron wyłożyć na talerze, posypać bakaliami i parmezanem.
Camembert w polewie czekoladowej - przepis
Składniki na jedną porcję:
- ser camembert
- czekolada biała 3 kostki
- czekolada gorzka 2 kostki
- dodatki: żurawina i orzechy włoskie
- tłuszcz do smażenia - olej kokosowy, masło klarowane
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Ser położyć na tłuszczu i podsmażać po 2 minuty z każdej strony.
- Roztopić czekoladę ulubioną metodą - polecamy w kąpieli wodnej.
- Ser przełożyć na talerz, polać czekoladą, udekorować orzechami i żurawiną.
- Posypać solą.
Suszone pomidory w czekoladzie - przepis
Dowolną ilość domowych lub gotowych suszonych pomidorów (suchych lub odciśniętych z zalewy olejowej) zalać polewą czekoladową. Mogą być nawet obtoczone czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zastygnie, można jeść. To świetna, łącząca intensywne smaki przekąska.
Zobacz także:
- Czekolada może pomóc w odchudzaniu kobietom przechodzącym menopauzę. Zaskakujące odkrycie naukowców
- Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje?
- Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa
Autor: Teofila Siewko/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: DarioGaona/Getty Images