Na łamach prestiżowego czasopisma "FASEB Journal" opublikowane zostały zaskakujące wyniki badań amerykańsko-hiszpańskiej grupy naukowców. Okazuje się, że zjedzenie nie więcej niż 100 g czekolady mlecznej na śniadanie, w ciągu godziny od przebudzenia, może mieć korzystny wpływ na kobiety, które przechodzą menopauzę. To wspaniała wiadomość, zwłaszcza, że w tym czasie wiele pań zmaga się z wahaniami wagi.
Czekolada na śniadanie pomaga schudnąć podczas menopauzy? Potwierdzają to badania
Lekarze z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w stanie Massachusetts, we współpracy z hiszpańskimi naukowcami z Uniwersytetu w Murcji, zaprosili do badania 19 kobiet w wieku od 45 do 65 lat. Wszystkie przechodziły menopauzę i posiadały wskaźnik BMI 25-35 (wykluczono osoby z otyłością II stopnia, zaburzeniami endokrynologicznymi i chorobami psychicznymi, a także zażywające regularnie leki i suplementy diety zawierające błonnik).
Pacjentki zostały podzielone na 3 grupy badawcze:
- Pierwsza: spożywanie 100 g czekolady mlecznej na śniadanie przez 2 tygodnie, w ciągu godziny po przebudzeniu.
- Druga: spożywanie 100 g czekolady mlecznej na kolację przez 2 tygodnie, godzinę przed snem.
- Pozostała część uczestniczek w ogóle nie spożywała czekolady i stosowała się do swojego codziennego trybu życia i jadłospisu (z wyłączeniem słodyczy zawierających czekoladę).
Największe zmiany zaszły w grupie pierwszej. Efekty, które zaobserwowali naukowcy:
- zmniejszenia obwodów talii,
- obniżenie się poziomu glukozy we krwi na czczo,
- spalenie największej ilości tłuszczu w stosunku do badanych w pozostałych grupach,
- spadek poziom kortyzolu - hormonu stresu.
Zdaniem naukowców redukcja tłuszczu i inne pozytywne skutki u kobiet, które rano jadły 100 g czekolady, mogła być spowodowana obecnością wysokiej jakości flawonoli, naturalnie obecnych w kakao.
Badacze twierdzą, że to właśnie flawonole mają wpływ na walkę z insulinoopornością i zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Paradoksalnie, dobrej jakości czekolada z prawdziwym kakao, a więc flawonolami, wspomaga proces odchudzania i sprawia, że w przypadku kobiet z menopauzą szybko pojawia się uczucie sytości.
Jaką czekoladę jeść, by schudnąć w trakcie menopauzy?
Czekolada mleczna, którą spożywały badane kobiety, zawierała w 100 g:
- ponad 18 g kakao,
- 31 g tłuszczu,
- ponad 58 g węglowodanów (z czego 57,5 g stanowił cukier),
- ponad 6 g białka,
- 1,8 g błonnika.
Każda z uczestniczek eksperymentu, która włączyła do codziennej diety czekoladę, jadła dodatkowe 542 kcal. Mimo to żadna z nich znacząco nie przytyła – bez względu na porę dnia, w której ją spożywały. Kobiety, które jadły czekoladę na godzinę przed snem, szybciej zasypiały. Poza tym nie wykazano u nich tak dobrych rezultatów, jak w przypadku kobiet raczących się tym słodkim przysmakiem na śniadanie.
Zobacz też:
Czekolada i jej właściwości. Poznaj 6 powodów, dla których pokochasz ją jeszcze bardziej
Dzień Czekolady. Z tej okazji polecamy najpyszniejsze przepisy
O przedwczesnej menopauzie dowiedziała się w wieku 15 lat. Był to dla niej prawdziwy cios
Zobacz video: Nowe badanie wykazało, że jedzenie czekolady o określonej porze dnia może pomóc organizmowi spalić tłuszcz
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: faseb.onlinelibrary.wiley.com
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF