Odkrywanie nowych smaków to dobry sposób na wspólnie spędzony czas. Czy to z rodziną, czy z przyjaciółmi. Gotowanie i jedzenie w większym gronie może zacieśniać więzi, a do tego być wyrazem troski o nasze zdrowie poprzez dostarczanie świeżych, a do tego sezonowych owoców i warzyw.
Albondigas w sosie hiszpańskim - przepis
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 200 g mielonej wieprzowiny,
- ok. 1/2 szklanki Apetina wiórki Mozzarella&Cheddar,
- ok. ¼ szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 1-2 kromki jasnego pieczywa bez skórki,
- nać pietruszki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- ew. bułka tarta.
Składniki na salsę:
- 3 kromki jasnego pieczywa bez skórki,
- cebula,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- 1-2 goździki,
- 100 ml białego wina,
- ok. 500 ml mięsnego wywaru.
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa zalewamy mlekiem, mielone mięso przekładamy do większej miski. Pietruszkę i czosnek kroimy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja. Pieczywo wraz z mlekiem i dorzucamy do mięsa. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy wiórki Apetina Mozzarella&Cheddar. Mieszamy ze sobą składniki i jeśli masa będzie zbyt rzadka, podsypujemy bułką tartą.
W szerokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej formowane w dłoniach kulki większe od orzecha włoskiego. Jak będą rumiane z każdej strony, wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a kromki pieczywa obsmażamy na złoto na tłuszczu po smażeniu pulpecików, ściągamy je z rondla, a w to miejsce wrzucamy cebulę z czosnkiem.
Smażymy do czasu aż się zeszkli, w tym czasie ścieramy pomidory na tarce lub miksujemy w malakserze. Pulpę dolewamy do cebuli. Odparowujemy i dolewamy wino. Grzanki zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy, paprykę, kminek i goździki. Miksujemy całość blenderem i dolewamy do rondla z pomidorami. Przekładamy do sosu usmażone pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut.
Talerz tapas z Pa Amb Oli i Apetina - przepis
Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: super łatwe
Składniki:
- 6-8 kromek pieczywa,
- oliwa,
- 2-3 pomidory,
- opakowanie Apetina Serek Kremowy Skyr,
- ½ główki czosnku,
- cytryna,
- sól, pieprz,
- 8-10 plastrów jamon serrano,
- 2 op. Apetina kostki w zalewie,
- po pęczku pietruszki, mięty i koperku,
- duża szczypta wędzonej papryki,
- słoik dobrych oliwek.
Sposób przygotowania:
Pieczywo nacieramy oliwą i grillujemy lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C i pieczemy aż się ładnie zrumienią. Następnie jeszcze gorące nacieramy ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół pomidorem. Przekrawamy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Obok układamy plastry szynki jamon serano, miseczki wypełnione oliwkami i Apetina kostki odsączone z zalewy.
Część kostek skrapiamy oliwą i posypujemy poszatkowanymi ziołami, a część tylko posypujemy wędzoną papryką. W osobnej misce łączymy serek kremowy Skyr z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i ustawiamy w kolejnej miseczce obok pieczywa.
Tortilla ze szpinakiem, chorizo i Apetina Snack Suszone Pomidory i wiórki Mozzarella i Cheddar - przepis
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 35 min. Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 3 bardzo duże ziemniaki,
- średnia cebula,
- oliwa,
- 6-8 jaj,
- 200 g liści świeżego szpinaku,
- ok. 100 g pikantnego chorizo,
- opakowanie Apetina Snack Suszone pomidory,
- ½ szklanki Apetina wiórki Mozzarella&Cheddar,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki wzdłuż i tniemy na mandolinie lub nożem na ok. 3 mm grubości plastry. Cebulę kroimy na półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na dużej, szerokiej patelni z wysokim rantem i na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, dopiero po chwili, jak lekko nabierze koloru, dorzucamy ziemniaki. Całość powinna dość swobodnie pływać w tłuszczu. Smażymy ok. 10-15 min., aż ziemniaki się dogotują i będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy pokrojone w grubsze plastry chorizo, jak tylko ładnie się przypiecze, wyciągamy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Do dużej miski wbijamy jaja (w zależności od ich wielkości 6 lub 8), do drugiej miski odcedzamy usmażone ziemniaki i cebulę. Jeszcze ciepłe przerzucamy do jaj, dodajemy chorizo, listki szpinaku, kostki Apetia Snack i wiórki Mozzarella&Cheddar. Za pomocą dużej łyżki mieszamy całość ze sobą i doprawiamy porządną porcją soli i ewentualnie pieprzu. Całość można przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 min.
Rozgrzewamy patelnię średniej wielkości z wysokim rantem, na dno lejemy odrobinę oliwy i na gorący tłuszcz wlewamy zawartość miski z jajami. Przez około minutę smażymy całość na dość dużym ogniu, następnie zmniejszamy go i smażymy tortillę ok. 3-4 min. Przykrywamy patelnię talerzem o średnicy większej niż patelnia, jedną ręką podtrzymujemy talerz na patelni, a drugą trzymamy za rączkę patelni, szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry nogami, tak by placek znalazł się na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię, nieusmażoną warstwą do dołu.
Ponownie smażmy na dużym ogniu i zmniejszamy go po około minucie. Dosmażamy omlet przez kilka minut. Serwujemy na ciepło lub zimno pokrojone w trójkąty.
Tumbet bez pieczenia - przepis
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 duże ziemniaki,
- spora cukinia,
- 2 czerwone papryki, podłużne,
- ok. 500 g pomidorów,
- ząbek czosnku,
- szczypta cukru i cynamonu,
- opakowanie Apetina Snack Suszone pomidory,
- sól,
- oliwa,
- ½ pęczka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Bakłażany, ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry grubości ok. 6-7 mm. W szerokim rondlu z wysokim rantem rozgrzewamy sporą porcję oliwy, tak by wrzucane do niej warzywa mogły swobodnie pływać. Smażymy ziemniaki, aż będą miękkie i rumiane. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej oliwie smażymy cukinię na rumiano i osobno paprykę.
Przed nałożeniem kolejnej porcji warzyw można uzupełnić oliwę. Bakłażana pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, aż nabierze ładnych, ciemnych pasków z obu stron. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem i cynamonem. Na koniec mieszamy z drobno posiekaną pietruszką. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy, kostki Apetina i mieszamy. Serwujemy na zimno lub ciepło.
Zobacz także:
- Papryczki, makaron z kaczką oraz churros, czyli kuchnia hiszpańska z Marietą Marecką i Conrado Moreno
- Zorongollo extremeño - hiszpańska sałatka z Estremadury. Jak ją przyrządzić?
- Serranito, czyli andaluzyjska kanapka prosto z Hiszpanii. Sprawdź, jak ją zrobić
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN