Zorongollo extremeño - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki Ramiro
- 2 dojrzałe pomidory
- cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgen
- łyżka octu z białego wina
- posiekana świeża pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania zorongollo extremeño
- Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia).
- W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka.
- Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
- Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.
- Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).
- Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki.
- Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami i cebulą.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.
- Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki.
Zobacz także:
- Galicja na talerzu. Dania idealne na jesień według przepisów Adriana Stojewskiego
- Papryczki, makaron z kaczką oraz churros, czyli kuchnia hiszpańska z Marietą Marecką i Conrado Moreno
- Kuchnia hiszpańska bez tajemnic
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
podziel się: