Serranito - przepis krok po kroku
Składniki:
- ½ metrowa świeża bagietka
- pomidor
- duża papryka zielona (najlepiej podłużna)
- 60 g szynki serrano
- 4 filety schabowe cienkie (schab w plastrach 4-5mm )
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 100 ml majonezu
- sól
Sposób przygotowania serranito
- Pieczenie papryki: zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umieść na papierze do pieczenie, polej oliwą z oliwek oraz oprusz solą. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.
- Bagietkę przekrój wzdłuż i każdą część posmaruj majonezem.
- Pokrój pomidora w 0,5 cm plastry i ułóż na dolnej części bagietki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na mocno rozgrzanej patelni usmaż filety z obu stron, do zezłocenia.
- Ułóż świeżo usmażone filety, jeden obok drugiego, na pomidorach.
- Na filetach ułóż szynkę serrano, a na niej pokrojoną na 4 plastry upieczoną paprykę.
- Połóż górną część bagietki na wierzch i zapiecz Serranito w tosterze lub na patelni grillowej.
- Serwuj na gorąco! Możesz podawać z frytkami lub chipsami z ziemniaków.
Zobacz także:
- Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego
- Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Strojewski
podziel się: