Salmorejo cordobes - przepis krok po kroku
Składniki dla 4 osób:
- 800 g pomidorów dojrzałych
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 ząbku czosnku
- 80 gram szynki serrano
- jajko
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez
- woda (opcjonalnie)
- sól
Sposób przygotowania Salmorejo cordobes
- Wykrawamy gniazda nasienne z pomidorów i wkładamy je do wysokiego naczynia.
- Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, czerstwy chleb, sól, ocet Jerez i oliwę z oliwek.
- Miksujemy wszystko na gładką masę (przy zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody) i przecieramy przez gęste sitko.
- Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w drobną kostkę.
- Plastry szynki serrano siekamy drobno.
- Serwując chłodne salmorejo, posypujemy je szynką serrano i jajkiem.
Zobacz także:
- Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!
- Znudził ci się chłodnik litewski? Wypróbuj ten z dodatkiem mięty i cytryny
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: