Salmorejo cordobes, czyli zimna zupa pomidorowa. Jak przygotować to słynne danie?

Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Salmorejo cordobes to tradycyjna hiszpańska zupa z pomidorów podawana na zimno. To idealne danie na obiad w upalne dni, jest treściwe i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to kultowe danie kuchni hiszpańskiej. Sprawdź jego przepis. 

Salmorejo cordobes - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g pomidorów dojrzałych
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbku czosnku
  • 80 gram szynki serrano
  • jajko
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez
  • woda (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przygotowania Salmorejo cordobes 

  1. Wykrawamy gniazda nasienne z pomidorów i wkładamy je do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, czerstwy chleb, sól, ocet Jerez i oliwę z oliwek.
  3. Miksujemy wszystko na gładką masę (przy zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody) i przecieramy przez gęste sitko.
  4. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  5. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w drobną kostkę.
  6. Plastry szynki serrano siekamy drobno.
  7. Serwując chłodne salmorejo, posypujemy je szynką serrano i jajkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości