Gazpacho andaluz - rozsmakuj się w hiszpańskiej kuchni

chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy - prosty przepis
Źródło: happy_lark/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski przygotował dania idealne na upały prosto z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho andaluz, czyli gazpacho po andaluzyjsku, to tradycyjny chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw. Podawano go już od VIII wieku w słonecznej Andaluzji. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się pysznym obiadem w upalne dni.

Gazpacho andaluz - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 zielonej papryki
  • średni ogórek
  • kromka czerstwego chleba
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu z czerwonego wina Jerez
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wody (dodajemy opcjonalnie, gdy gazpacho jest zbyt gęste)

Sposób przygotowania Gazpacho andaluz

  1. Wykrawamy gniazda nasienne z papryki i pomidorów.
  2. Obieramy ogórka, czosnek, cebulę - wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki (dla łatwiejszego zblendowania).
  3. Warzywa wrzucamy do garnka, po czym dodajemy kawałki chleba.
  4. Zaczynamy miksować do czasu ich całkowitego rozdrobnienia.
  5. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
  7. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody lub np. ogórka (jednak pamiętaj, że intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona i być może konieczne będzie ponowne doprawienie).
  8. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. Serwując gazpacho możemy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę i polewamy oliwą z oliwek. Serwujemy schłodzone.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!