Gazpacho andaluz - przepis krok po kroku
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1/2 zielonej papryki
- średni ogórek
- kromka czerstwego chleba
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu z czerwonego wina Jerez
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml wody (dodajemy opcjonalnie, gdy gazpacho jest zbyt gęste)
Sposób przygotowania Gazpacho andaluz
- Wykrawamy gniazda nasienne z papryki i pomidorów.
- Obieramy ogórka, czosnek, cebulę - wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki (dla łatwiejszego zblendowania).
- Warzywa wrzucamy do garnka, po czym dodajemy kawałki chleba.
- Zaczynamy miksować do czasu ich całkowitego rozdrobnienia.
- Następnie dodajemy sól, oliwę oraz ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
- Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody lub np. ogórka (jednak pamiętaj, że intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona i być może konieczne będzie ponowne doprawienie).
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Serwując gazpacho możemy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę i polewamy oliwą z oliwek. Serwujemy schłodzone.
Zobacz także:
- Makaron w gazpacho - przepis Matteo Brunettiego
- Jaglanka z jagodami, gazpacho i pieczona dynia. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Hiszpańskie tapas Joanny Chacińskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images
podziel się: